Reacţionarul glorios

Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Reacţionarul glorios jpeg

Cînd a murit Aleksandr Sol­jenițîn, în vara lui 2008, ­Alain Besançon a scris că „oricine îl atacă pe Soljenițîn riscă să fie ingrat sau meschin“. Lumea, știm bine, nu duce lipsă de ingrați și nici de meschini. Hélas, nici de proști!

Atacurile la adresa autorului Arhipelagului Gulag continuă pînă azi. De fapt, întreaga viață a acestui mare om a fost însoțită de un nesfîrșit șir de atacuri. De la cele care vizau exterminarea lui fizică (anchetele kaghebiste și anii de gulag) la cele care vizau exterminarea lui morală. Înainte de căderea URSS, pentru propaganda sovietică el era un trădător, un tip lipsit de talent susținut ocult de CIA, un dușman al poporului – un reacționar. După prăbușirea URSS, pentru propaganda noului progres, el este un naționalist, un tip lipsit de talent susținut ocult de Kremlin, un ortodoxist, un panslavist, un antisemit, un antioccidental – un reacționar. Nu l-au clintit, însă, nici goarnele sovietice din secolul trecut, nici trîmbițele progresiste ale acestui secol. Soljenițîn a fost o forță morală de care s-au izbit și s-au pulverizat toate genurile de propagandă. Asta îl face, deopotrivă, măreț și indezirabil.

Neîndoielnic, umanitatea îi datorează enorm. Meschin este orice atac la adresa lui Soljenițîn, pentru că anvergura faptelor sale îl pune pe orice contestatar în penibilă inferioritate. De pe ce temei moral îl poate contesta cineva pe Soljenițîn? Omul acesta este printre cei cinci sau șase trăitori ai veacului XX care au dărîmat comunismul. Tu, oricine ai fi, ce ești în comparație cu asta? Așa ar gîndi o lume normală. Doar că trăim în alt gen de lume. Lumea a progresat atît de fericit, încît pitpalacii sînt absolut liberi și feriți de orice risc să înjure leii. Și, dacă le atragi atenția, la rîndul tău ești pus imediat la colț, căci pitpalacii au uluitor de mulți susținători, iar leii sînt tot mai rari și tot mai singuri.

Și totuși, privind biografia și literatura acestui gigant, cu imensul respect pe care i-l purtăm, merită să încercăm o evaluare a moștenirii lui, la zece ani de la moarte și o sută de ani de la naștere. O evaluare așa cum Dilema veche știe să facă. O evaluare care, de fapt, vorbește despre noi înșine mai mult decît despre Soljenițîn, pentru că locul lui în istorie este definitiv asigurat. El nu mai poate rata nimic; noi, însă, putem rata totul.

În plus, Dilema veche dedică acest Dosar lui Aleksandr Soljenițîn pentru că detestă și ingratitudinea, și meschinăria!

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Israelul și Hamas au convenit asupra unui acord de încetare a focului Foto X jpg
Israelul și Hamas au ajuns la o înțelegere cu privire la încetarea focului în Gaza și eliberarea de ostatici
Israelul și Hamas au convenit asupra unui acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor, au anunțat miercuri, 15 ianuarie, mediatorii. Acest lucru ar însemna întreruperea războiului devastator de 15 luni din Fâșia Gaza.
artean 8915841512 jpeg
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
Țara din Europa care nu are aeroport. Este singurul stat din lume
Țara din Europa care nu are aeroport. Este singurul stat din lume
building 7935883 1280 jpg
Una dintre cele mai impresionante gări din Europa Centrală. Se află într-o țară vecină cu România
În inima Europei Centrale, aproape de România, se află una dintre cele mai impresionante gări, un simbol al arhitecturii și al transportului modern: Gara Keleti din Budapesta, Ungaria.
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
Planta medicinală care întărește sistemul nervos și rezolvă insomnia, în câteva zile
Planta medicinală care întărește sistemul nervos și rezolvă insomnia în câteva zile.
galerie dinamo foto mediafax
Dacă se descoperă în faze incipiente, cancerul de col uterin se poate trata
Trei simptome, adesea neglijate, care ar putea indica un cancer de col uterin
Specialiştii avertizează asupra a trei simptome pe care femeile nu ar trebui să ignore niciodată, pentru că ar putea fi un semnal de alarmă pentru un cancer de col uterin, iar depistarea precoce a acestuia creşte semnificativ şansele de supravieţuire.
saltea de pat 3 jpg
Saltele ortopedice: pe care să o alegi și cum sunt diferite
O noapte odihnitoare reprezintă baza pentru sănătatea fizică și mentală, iar alegerea saltelei potrivite este un element esențial în acest proces.
creanga si eminescu jpg