Rate fără dobîndă

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Rate fără dobîndă jpeg

Dacă a locui e un drept universal, Habitat for Humanity este o organizaţie nonprofit care a construit peste un milion de locuinţe la nivel mondial pentru persoane cu venituri mici. Am întrebat-o pe Erika Kramarik cum funcţionează acest sistem.

Care e misiunea organizaţiei Habitat for Humanity?

Asocia┼úia Habitat for Humanity Cluj lucreaz─â pentru o lume ├«n care fiecare om tr─âie┼čte decent. Misiunea noastr─â este s─â aducem ├«mpreun─â oameni ┼či resurse din comunitate, pentru ca ei s─â devin─â voci ┼či m├«ini ├«n lupta ├«mpotriva locuirii precare din Cluj. Pe plan interna┼úional, Habitat for Humanity a construit peste 1.000.000 de locuin┼úe sigure, decente ┼či accesibile. Peste cinci milioane de oameni din mai mult de 3000 de comunit─â┼úi din 70 de ┼ú─âri au beneficiat de programele organiza┼úiei. Filiala noastr─â este activ─â din 1999. ├Än 2015, ├«mplinim 16 ani de activitate, timp ├«n care am servit 572 de familii, am construit 88 de locuin┼úe noi, am g─âzduit peste 4500 de voluntari locali ┼či interna┼úionali care au ajutat la construc┼úia locuin┼úelor.

Cine poate obţine o locuinţă construită de organizaţia dumneavoastră?

Familiile selectate ├«n programul Habitat for Humanity Cluj s├«nt familii cu venituri modeste, al c─âror viitor este grav afectat de condi┼úiile ├«n care tr─âiesc. S├«nt familii care locuiesc ├«n spa┼úii prea mici, care nu au fost izolate corespunz─âtor ┼či pot avea igrasie, care nu au toate utilit─â┼úile, sau care toat─â via┼úa au schimbat diverse locuin┼úe cu chirie. S├«nt selecta┼úi indiferent de etnie, religie, cultur─â, apartenen┼ú─â social─â. ├Än schimb, e important s─â corespund─â celor trei criterii de selec┼úie: 1) nevoia unei locuin┼úe decente ÔÇô aceasta se face printr-o evaluare a locuin┼úei actuale; 2) posibilitatea de a achita locuin┼úa ├«n rate f─âr─â dob├«nd─â ┼či f─âr─â profit, pe o perioad─â de dou─âzeci de ani, pentru a deveni proprietarii locuin┼úei construite ├«mpreun─â cu Habitat for Humanity Cluj, fondurile astfel str├«nse fiind folosite pentru a construi alte locuin┼úe, pentru alte familii care au nevoie de o cas─â; 3) disponibilitatea pentru voluntariat ÔÇô familiile s─â fie dispuse s─â lucreze pe ┼čantier la construc┼úia propriilor locuin┼úe sau ale altor familii partenere, av├«nd un num─âr minim de ore de voluntariat de realizat, at├«t ├«nainte de selec┼úie, c├«t ┼či dup─â aceea.

Cum sînt proiectate aceste case? Cum se poate oferi confort cu buget redus?

Principiile care ne ├«ndrum─â ├«n construc┼úia locuin┼úelor Habitat for Humanity s├«nt ca acestea s─â fie simple, decente ┼či accesibile. Pentru asta, ne ghid─âm dup─â standardele minime ale unei locuin┼úe recomandate de legea rom├óneasc─â ┼či organiza┼úia interna┼úional─â din care facem parte. Toate locuin┼úele au buc─ât─ârie, baie, acces la toate utilit─â┼úile ┼či se ├«ncadreaz─â ├«n clasa energetic─â B. Costul redus al locuin┼úelor vine din munca cu voluntarii (ei acoper─â cam 70% din munca necesar─â pentru construc┼úia propriu-zis─â) ┼či din faptul c─â nu calcul─âm manopera ├«n pre┼úul casei, ├«ns─â nu facem rabat de la calitatea materialelor sau a lucr─ârii.

Erika Kramarik este specialist PR la Habitat for Humanity Cluj.

a consemnat Matei MARTIN

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.