Rate fără dobîndă

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Rate fără dobîndă jpeg

Dacă a locui e un drept universal, Habitat for Humanity este o organizaţie nonprofit care a construit peste un milion de locuinţe la nivel mondial pentru persoane cu venituri mici. Am întrebat-o pe Erika Kramarik cum funcţionează acest sistem.

Care e misiunea organizaţiei Habitat for Humanity?

Asociaţia Habitat for Humanity Cluj lucrează pentru o lume în care fiecare om trăieşte decent. Misiunea noastră este să aducem împreună oameni şi resurse din comunitate, pentru ca ei să devină voci şi mîini în lupta împotriva locuirii precare din Cluj. Pe plan internaţional, Habitat for Humanity a construit peste 1.000.000 de locuinţe sigure, decente şi accesibile. Peste cinci milioane de oameni din mai mult de 3000 de comunităţi din 70 de ţări au beneficiat de programele organizaţiei. Filiala noastră este activă din 1999. În 2015, împlinim 16 ani de activitate, timp în care am servit 572 de familii, am construit 88 de locuinţe noi, am găzduit peste 4500 de voluntari locali şi internaţionali care au ajutat la construcţia locuinţelor.

Cine poate obţine o locuinţă construită de organizaţia dumneavoastră?

Familiile selectate în programul Habitat for Humanity Cluj sînt familii cu venituri modeste, al căror viitor este grav afectat de condiţiile în care trăiesc. Sînt familii care locuiesc în spaţii prea mici, care nu au fost izolate corespunzător şi pot avea igrasie, care nu au toate utilităţile, sau care toată viaţa au schimbat diverse locuinţe cu chirie. Sînt selectaţi indiferent de etnie, religie, cultură, apartenenţă socială. În schimb, e important să corespundă celor trei criterii de selecţie: 1) nevoia unei locuinţe decente – aceasta se face printr-o evaluare a locuinţei actuale; 2) posibilitatea de a achita locuinţa în rate fără dobîndă şi fără profit, pe o perioadă de douăzeci de ani, pentru a deveni proprietarii locuinţei construite împreună cu Habitat for Humanity Cluj, fondurile astfel strînse fiind folosite pentru a construi alte locuinţe, pentru alte familii care au nevoie de o casă; 3) disponibilitatea pentru voluntariat – familiile să fie dispuse să lucreze pe şantier la construcţia propriilor locuinţe sau ale altor familii partenere, avînd un număr minim de ore de voluntariat de realizat, atît înainte de selecţie, cît şi după aceea.

Cum sînt proiectate aceste case? Cum se poate oferi confort cu buget redus?

Principiile care ne îndrumă în construcţia locuinţelor Habitat for Humanity sînt ca acestea să fie simple, decente şi accesibile. Pentru asta, ne ghidăm după standardele minime ale unei locuinţe recomandate de legea românească şi organizaţia internaţională din care facem parte. Toate locuinţele au bucătărie, baie, acces la toate utilităţile şi se încadrează în clasa energetică B. Costul redus al locuinţelor vine din munca cu voluntarii (ei acoperă cam 70% din munca necesară pentru construcţia propriu-zisă) şi din faptul că nu calculăm manopera în preţul casei, însă nu facem rabat de la calitatea materialelor sau a lucrării.

Erika Kramarik este specialist PR la Habitat for Humanity Cluj.

a consemnat Matei MARTIN

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.