Rămîne iubirea

Publicat în Dilema Veche nr. 985 din 23 februarie – 1 martie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

O grădină zoologică din San Antonio, Texas, îi așteaptă în fiecare lună februarie pe cei care dansează periculos pe hotarul fin dintre iubire și ură cu o ofertă de a-și descărca într-un mod aparent macabru amărăciunea unei povești încheiate. Contra unei donații pentru o organizație care protejează viața în sălbăticie, cei care se simt trădați de un fost partener pot boteza cu numele lui niște viețuitoare nu prea simpatice – un gîndac sau o rozătoare. Cîțiva norocoși dintre cei mai înverșunați în a nu lăsa trecutul să moară fără luptă primesc și o înregistrare video în care respectivul gîndac sau șoarece este oferit drept hrană unui animal de la zoo și pot aranja ca celor care le-au sfărîmat visurile să le parvină, taman în așa-zisa „zi a îndrăgostiților”, momentul în care tizul lor necuvîntător este devorat. Elocventă pentru întreaga campanie, altfel caritabilă, este afirmația managerului grădinii zoologice: „Sezonul iubirii și al urii a reînceput!”.

M-am întrebat, alături de colaboratorii acestui Dosar, de ce unele iubiri aleg să nu ne părăsească, sub o formă sau alta, niciodată – fie ele imposibile, nereușite, fie împărtășite, fericite. Dar și dacă există cu adevărat „iubiri ratate” și „iubiri împlinite” sau, pur și simplu, doar iubire. Dacă intangibilul și fantasticul unei iubiri sînt un combustibil etern pentru creația de orice fel, căutînd, pentru aceasta, povești tulburătoare din literatură, muzică sau film. Dacă nu cumva asistăm la un recent proces de „dezvrăjire” a iubirii, care analizează la rece bazele ei neuro-chimice, strategiile de împerechere și presupusa durată de trei ani. Dacă un robot desăvîrșit proiectat ar putea ajunge să iubească în modul nostru uman, imperfect, subiectiv, tragic și măreț totodată, sau deținem exclusivitate asupra fluturilor din stomac.

Aflăm, între altele, că unii oameni rămîn împreună pînă la capăt, iar în această continuitate stă misterul unei relații. Că singurul mod în care iubirea face rău este dacă o reprimi, o negi, o îngropi. Că există mici miracole care, întîmplîndu-se pur și simplu, nu solicită explicații suplimentare. Că, uneori, în loc să spunem mă gîndesc la tine, alegem sper că ești bine acolo unde ești.

În japoneză, koi no yokan este un termen folosit pentru a desemna un fel de „premoniție a iubirii”. Este un sentiment diferit de cel de „dragoste la prima vedere”, mai mult unul că ar urma să te îndrăgostești, inevitabil, de o persoană pe care abia ai întîlnit-o, dar alături de care îți poți imagina eternitatea. Cu mult înainte să facem din fostele iubiri hrană pentru reptile în grădinile zoologice, înainte să realizăm că în această lume miraculoasă a iubirii nu putem trăi minut de minut, pentru că ne-ar arde, înainte ca teama de abandon să ne contamineze sufletele și să arunce totul în aer, au existat aceste premoniții ale iubirii, ca niște lămpi de veghe ale umanității din noi. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

piure de cartofi freepik jpg
Trucul pentru a face cel mai bun piure de cartofi din lume – pufos, cremos și cu totul de neuitat
Dacă ai crezut că piureul de cartofi este doar o garnitură banală, pregătește-te să-ți schimbi părerea! De la mese festive până la cine rapide în familie, un piure bine făcut poate transforma orice fel principal într-o experiență de neuitat.
wawrinka foto mediafax
vezica biliara jpg
Când este nevoie de operația de colecist? Medicul explică
Numită colecistectomie în termeni medicali, operația de colecist înseamnă îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.
08 10 bulbi lalele (1) jpg
10 trucuri dovedite pentru a face lalelele să reziste cel puțin 10 zile într-o vază
Lalelele sunt simbolul primăverii, aducând prospețime și culoare în casele noastre. Cu toate acestea, ele au tendința de a se ofili rapid, iar tulpinile lor delicate se înmoaie, pierzând din frumusețe în doar câteva zile.
1 zodii luna plina eclipsa jpg jpeg
Zodiile care vor cunoaște persoane noi în aprilie, însă trebuie să fie atente la intențiile lor. Acestea nu le vor binele
Luna aprilie aduce oportunități pentru noi începuturi, iar pentru unele zodii, acest lucru se traduce prin întâlniri interesante și conexiuni neașteptate.
Endrick, Real Madrid (EPA) jpg
Un thriller o trimite pe Real Madrid în finala Cupei Spaniei la fotbal. Duel cu Barcelona?
Real Madrid s-a calificat în finala Cupei Spaniei la fotbal.
convoi militar 1 jpg
Când vom putea circula ca în Vest pe autostrăzile și căile ferate din România: „Infrastructura va ajunge la un stadiu adecvat”
România a fost criticată de multe ori în ultimii ani de înalți oficiali militari străini pentru infrastructura precară, ce face ca traversarea țării cu echipamente militare să fie lentă. Însă, potrivit secretarului de stat Irinel Scrioșteanu, din 2030 se va circula ca in Vest în România.
Val Kilmer  FB jpg
A murit Val Kilmer. Legendarul actor avea 65 de ani
Val Kilmer a murit la vârsta 65 de ani. Fiica sa, Mercedes Kilmer, a confirmat decesul, dezvăluind și ce i-a adus vedetei sfârșitul.
cerere 1 jpg
Înscrieri clasa pregătitoare 2025. Cum arată și cum se completează cererea-tip de înscriere
Pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2025, care a început în data de 31 martie, părinții trebuie să completeze o cerere specială. Aceasta împreună cu alte acte se depune la secretariatul școlii, dar pot fi trimise și prin e-mail.