Radio Itsy-Ambitsy

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
image

Există filme în care personajul pozitiv plictiseşte, iar cel negativ seduce. Şi fiindcă „viaţa e sursa”, vorba scheciului, lucrurile se petrec uneori la fel şi în realitate. Plictisul virează spre enervare cînd protagonistul îşi duce viaţa în orizontului sporului vizibil: o maşină mai nouă, o casă mai mare, un serviciu mai bine plătit. Ca să urci pe scara asta, trebuie în primul rînd să ţi-o propui. Iar ca să ţi-o propui, e nevoie ca înăuntrul tău să lucreze ceva care să te împingă zi de zi de la spate. Acel ceva este ambiţia, unul dintre lucrurile despre care mintoşii acestei lumi încă nu au stabilit dacă e bun sau rău. Rodnic sau sterp. Integrator sau izolant. În funcţie de locul în care te aşezi, ambiţia e necesară sau dăunătoare, indispensabilă sau futilă. Oricum însă, ambiţiosul face de obicei figură de nesuferit. Fiindcă e mereu în competiţie, fiindcă vrea să treacă mereu primul linia de sosire, fiindcă nu acceptă că poate fi altcineva mai sus de el.

Sigur, coloratura ambiţiei diferă de la caz la caz. E greu, chiar imposibil, să fii campion mondial sau olimpic fără ambiţie. Pe de altă parte, poţi fi un pictor sau un scriitor cumsecade fără să devii robul acestui virus al concurenţei care te plasează zi şi noapte în campionat. Ca să scrii un roman bun nu e nevoie de ambiţie, ci în primul rînd de talent. În schimb, ca să înoţi suta mai repede decît americanul, australianul sau englezul, nu ajung stilul de viaţă, alimentaţia şi antrenamentele. E categoric nevoie de ambiţie în dozajul optim, adică îndeajuns încît să te propulseze fără să te smintească.

Cazul David Popovici e un exemplu de ambiţie hrănită cu ce trebuie (la fel ca sportivul). Înotătorul are ambiţia de-a ajunge echivalentul GOAT-ului din tenis fiindcă îşi cunoaşte înzestrarea şi poate să facă proiecţii de performanţă chiar şi la optsprezece ani neîmpliniţi. Popovici priveşte lucrurile pragmatic, în ciuda juneţii menite să-l arondeze mai degrabă înaripărilor romantice. Are ambiţia supremaţiei, dar nu e nimic absurd, indecent sau caraghios în visul şi în ambiţia lui. Pragul de care ştie, probabil, că nu trebuie să se lovească este cel în care ambiţia devine fanatism. Atunci lucrurile scapă de sub control şi hrana sănătoasă de care are atîta grijă echipa din jurul lui, în primul rînd familia, e înlocuită de toxine. Am scris „familia”? Nu din întîmplare. Una dintre formele explicabile şi dizgraţioase ale ambiţiei este ceea ce se cheamă, cu o expresie în curs de clişeizare, „răzbunarea prin copii”. Scena patetică se joacă în mii de case cu zeci de mii de actori. De o parte, părinţii pe care conjunctura, ghinionul, pilele altora sau propria lor mediocritate i-au făcut să se rateze profesional, să lucreze zeci de ani à contre cœur, să aducă în casă un salariu plătit cu frustrare, somn pe sponci, muncă în schimburi şi aripi retezate. De partea celalaltă, copilul încărcat cu ambiţia revanşei. „Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.” Condiţionat în felul ăsta, copilul va trăi cu teamă, însoţit de stafia reabilitării cu dispensă. Şi fiecare pas greşit va trece drept dramă de familie. Dacă nu cumva se vor găsi şi părinţi care să şoptească, la primul cinci la română sau la primul loc opt în finala de la bras: „Deci vrei să fiu în continuare nefericit. După toate sacrificiile pe care le-am făcut, atît contez eu pentru tine. Halal”.

Fiindcă Itsy-Bitsy se recomandă drept „radio de familie”, la fel se poate intitula şi colegul dumisale de unde (uneori foarte) scurte, Itsy-Ambitsy. Şi aici părintele lucrează de multe ori mai vîrtos decît copilul. Există, va spune el, o bună-intenţie de necontestat. Şi va avea acoperire – nu neapărat şi dreptate. Copilul ia note bune fiindcă învaţă bine, iar dacă învaţă bine înseamnă că a asimilat multe lucruri. Se ştie de cîte ori acest scenariu e invalidat de realitate şi în cîte cazuri premiantul de azi e inadaptatul de mîine. În lumea de astăzi, premiul întîi cu coroniţă şi memorarea tututor podurilor peste Dunăre, Vltava şi Sena nu-i garantează nimănui o carieră frumoasă. Pe lîngă asta, cunoştinţele pasive pe care ţi le înghesui în magaziile minţii vor face singurul lucru pe care se pricep să-l facă: vor aduna praf. Pe de altă parte, să nu ne facem că nu vedem felul în care e transformat copilul premiant în element de mîndrie familială. Altfel intri în lift, altfel vii de la piaţă şi altfel discuţi cu vecina de la trei cînd „ăla micu’” e un superlativ biped în mişcare. Alianţa dintre ambiţia insuflată copilului şi mîndria pentru notele (calificativele) mari poate duce la succes vremelnic şi tristeţe pe termen lung.

Tot la Itsy-Ambitsy se poate auzi şi emisiunea dedicată taţilor care vor ca băieţii lor să ajungă Mbappé fiindcă ei, taţii, n-au ajuns nici măcar un prăpădit de Rodin Voinea. Şi aici operează tot un fel de ambiţie prin delegare, la care copilul are uneori motive să nu marşeze – printre altele, din cauză că e gras, are platfus sau pur şi simplu nu ştie să dea cu piciorul în minge. Cunosc cazuri cînd o posibilă carieră de geograf sau arheolog a fost anulată fiindcă ambiţia părintelui („Numai eu ştiu cu ce eforturi te ţin în şcoală şi am grijă să nu-ţi lipsească nimic”) a fost să i se scandeze numele copilului. Aceeaşi ambiţie îl va fi făcut, în unele situaţii, să-l ia deoparte pe antrenorul care i-a spus că are un copil antitalent şi să-i plaseze un plic motivaţional, cu ajutorul căruia să vadă în sfîrşit lumina. Şi să-l privească pe odor pe potriva viselor paterne: ca pe o superbă zeitate a gazonului, pentru care bărbaţii îşi sparg plămînii, iar femeile îşi scot sutienele şi le agită frenetic la fiecare gol marcat.

Cum spuneam, oamenii celebri şi înţelepţii lumii nu s-au pus de acord dacă ambiţia ajută sau inhibă. Iuliu Cezar, Alexandru cel Mare sau Machiavelli o exaltă. Emil Cioran sau Montaigne o privesc sceptic şi-i intuiesc potenţialul distructiv. Calea de mijloc pare s-o livreze Otto von Bismarck, care, într-un surprinzător moment de sensibilitate, conchide: „Ambiţiosul e cel care nu se mulţumeşte cu nimic, nici măcar cu fericirea”.

Radu Paraschivescu este scriitor. Cea mai recentă carte publicată: Noi sîntem români (nimeni nu-i perfect), Editura Humanitas, 2022.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

fier vechi
„Fiare vechi cumpărăm!” Român condamnat la închisoare în Belgia pentru colectarea ilegală de fier vechi
Un român de 44 de ani a fost condamnat la patru luni de închisoare și amendat cu 8.000 de euro în Belgia, după ce a fost prins colectând fier vechi fără autorizație.
muscate 1 png
Mușcatele, reginele balconului! Secretele unei înfloriri spectaculoase din primăvară până toamna
Visezi la un balcon plin de flori care să-ți bucure privirea din primăvară până în toamnă? Mușcatele sunt alegerea perfectă!
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal Iulian Antonescu din Bacău
Istoria unui tipar creștin vechi de 1.500 ani, descoperit în județul Bacău
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, anunță instituția muzeală.
buckingham palace 3932671 1280 jpg
O fostă angajată de la Palatul Buckingham a spus adevărul! Cum se spală, de fapt, cele 700 de geamuri de la casa regală
Palatul Buckingham este una dintre cele mai impunătoare reședințe regale din lume, iar curățenia sa impecabilă este o prioritate absolută. Printre sarcinile esențiale ale echipei de curățenie se află și spălarea celor 700 de ferestre ale palatului.
image png
Filmul de pe Netflix care răstoarnă planeta cu susul în jos! Ocupă locul 2 în preferințele românilor și milioane de oameni l-au văzut până acum
Netflix vine în atenția cinefililor cu un film captivant, plin de acțiune și suspans. A fost lansat în anul 2016, regizat de Don Michael Paul. Se află pe locul 2 în top 10 filme preferate de români.
Ploiești. Rafinăria de petrol, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
România și comerțul cu Franța în anul 1935
România și Franța au fost aliate în Primul Război Mondial și au reușit împreună să obțină victoria împotriva Germaniei. Relațiile politice au fost păstrate amicale și după încetarea ostilităților, dar acestea n-au fost dublate de cele mai bune schimburi comerciale.
rafinaria lukoil ploiesti
Fum gros deasupra unei rafinării din Ploiești şi activitatea oprită, după un incident în sistemul energetic național. Precizări de la Transelectrica
Un incident în sistemul energetic național a provocat probleme semnificative în mai multe zone din țară. Printre cele mai afectate obiective s-a numărat rafinăria Lukoil din Ploiești, care a fost nevoită să își întrerupă activitatea. De asemenea, un fum gros s-a ridicat deasupra acesteia.
12939480 jpg
Israelul își extinde operațiunea militară pentru a prelua „zone mari” din Fâșia Gaza. Netanyahu cere Hamas să capituleze
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a anunțat miercuri o extindere majoră a operațiunii militare în Fâșia Gaza, presupunând preluarea unor „zone mari care vor fi anexate zonelor de securitate ale statului Israel”.
image png
Diana Dumitrescu rupe tăcerea după 12 ani de la divorțul de Ducu Ion, fiul Ruxandrei Ion: „Am făcut psihoterapie foarte mulți ani”
Diana Dumitrescu vorbește după ani de zile de la divorțul de Ducu Ion. Cât de greu i-a fost actriței să depășească anumite traume, dar și cum a ajutat-o terapia, a povestit chiar ea. Aflați povestea vedetei din continuarea acestui articol.