Punctualitatea la europeni

Peter COLLETT
Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Punctualitatea la europeni jpeg

„Statele Europei se pot împărţi în cele care pun accentul pe nevoia unei bune gestionări a timpului, a programelor şi a termenelor-limită, şi cele care consideră aceste înregimentări artificiale şi inutile. În prima categorie intră ţările dependente de timp, cum ar fi Anglia, Germania, Elveţia şi cele din Scandinavia, a doua cuprinzînd ţările independente de timp, precum Spania, Portugalia şi Grecia.

Ritmul în care oamenii îşi trăiesc viaţa este foarte diferit în aceste două tipuri de societăţi. În primul caz, cei care se încadrează în timp, folosindu-l în mod profitabil, sînt recompensaţi generos. De cealaltă parte, societăţile care nu valorifică timpul nu-i percep valoarea economică şi, prin urmare, nu simt nevoia să se grăbească în viaţă, să îngrădească totul în orare şi termene stricte. Acest lucru a reieşit dintr-o serie de studii interculturale legate de ritmul vieţii, în care psihologii au consemnat cît de repede obişnuiesc oamenii să meargă. Se pare că nu există mare diferenţă între vitezele de mers pedestru în metropole precum München, Praga, Dublin, Edinburg şi Atena; dar locuitorii oraşelor mediteraneene se mişcă mult mai încet decît cetăţenii oraşelor de aceleaşi dimensiuni din nordul şi centrul Europei...

Culturile diferă enorm şi în privinţa importanţei pe care o acordă punctualităţii. În ţări pentru care timpul este lipsit de valoare, cum ar fi Spania şi Grecia, timpul este perceput ca fiind mai degrabă ciclic şi, prin urmare, mai puţin supus măsurării. Timpul este considerat, de asemenea, elastic, uşor de dilatat sau de contractat, în funcţie de context. Noţiunea de a întîrzia este percepută foarte diferit în cele două tipuri de culturi menţionate... În cea obsedată de timp, precum Anglia, întîrzierile sînt interpretate, de obicei, drept semn al dezorganizării sau al impoliteţii; dimpotrivă, în societăţile independente de timp, precum Spania, ele sînt considerate un apanaj al statutului social, fiind mult mai posibil ca oamenii influenţi să încerce să-i impresioneze pe ceilalţi făcîndu-i să aştepte... Într-o comunitate în care timpul este irelevant, oamenii lasă să treacă mult mai mult timp între a hotărî dacă cineva a întîrziat sau nu mai vine deloc. De asemenea, e mai puţin probabil ca oamenii să ofere explicaţii sau scuze cînd întîrzie, fiind posibil ca victimele întîrzierii să nici nu le aştepte...

Există o tendinţă crescătoare în percepţia oamenilor asupra sarcinilor pe care le văd ca teste de caracter, avînd ca adversar major timpul. Se vorbeşte tot mai mult despre «a duce lucrurile la capăt», «a duce la bun sfîrşit», «a prinde din urmă, spre a nu fi lăsat de căruţă». Limbajul metaforic în privinţa timpului este foarte diferit în societăţile independente de durată, pentru că, aici, el nu constituie o sursă de anxietate...

În comunităţile care devin mai dependente de timp, centrul temporal de gravitaţie începe să se deplaseze. În ultimii zece ani, ritmul vieţii în Anglia a crescut enorm. O nouă generaţie de workaholics, pierzînd puţin timp cu somnul şi masa, înarmaţi cu cronometre şi telefoane mobile, a intrat în scenă. Pe nesimţite, viaţa în viteză a devenit un model cultural; astăzi, este un lucru care merită tot respectul, un stil pe care oamenii simt nevoia să îl imite.“

(din Cartea gesturilor europene, traducere de Andreea Răsuceanu, Editura Trei, 2006)

Foto: Lucian MUNTEAN

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Praful din casă Foto Real Shop gr jpg
Trucul natural care elimină praful și dezinfectează casa în doar un minut, fără chimicale sau efort
Descoperă trucul natural care elimină praful și dezinfectează casa în doar 1 minut, fără chimicale sau efort! O soluție simplă, rapidă și eco-friendly pentru un cămin curat, sănătos și plin de prospețime.
atelier batut monede1   foto FB muzeul judetean olt jpg
Atelierul unde se bat monede: meșteșugul gravării matrițelor păstrat dinainte de 1989
Un muzeu din Oltenia le oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea cum se băteau în trecut monedele și chiar de a-și încerca puterile pentru a realiza replici.
strada petrolistilor1 jpeg
Cea mai lungă stradă din România, unică în Europa. Măsoară 18 kilometri, include 31 de podețe și 21 de poduri, depășind un record impresionant
În țara noastră există câteva străzi care impresionează prin lungimea pe care o au. Însă, titlul de cea mai lungă stradă din România revine unei străzi de-a dreptul neașteptate, dintr-un loc la care nu ne-am fi așteptat niciodată! Aceasta se întinde de-a lungul a zeci de kilometri!
Pakistanul a folosit avioane J 10C pentru a respinge atacul Indiei FOTO Shutterstock jpg
Dezvăluiri despre ajutorul acordat de China Pakistanului pentru a se apăra de atacul Indiei
China a oferit ajutor Pakistanului pentru a riposta față de represaliile Indiei, după un atac presupus terorist în regiunea disputată Kashmir, relatează The Telegraph.
studenti facultate pixabay jpeg
Cum a devenit educația o problemă de securitate națională
Ministrul Educației, Daniel David, a prezentat analiza-diagnostic privind sistemul de învățământ românesc, anunțată încă de la începutul anului, subliniind că analfabetismul funcțional și abandonul școlar au ajuns la cote alarmante și apreciind că putem vorbi de o problemă de securitate națională.
Hartă Marea Neagră FOTO Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa
De ce este Marea Neagră unică la nivel mondial. Legătura cu potopul biblic și fenomenele incredibile care au loc în apele sale
Marea Neagră este considerată de specialiști, unică pe Terra. Este cel mai mare bazin meromictic din lume și totodată cel mai mare bazin maritim, intern, de pe Glob. Marea Neagră datorită caracteristicilor sale unice este un adevărat „muzeu” subacvatic, dar și casa unor specii-relicvă.
miron barnovschi1 jpeg
A fost cel mai ghinionist domnitor român din istorie. O singură decizie i-a adus moartea
De-a lungul istoriei, nenumărați domnitori români s-au remarcat în timpul domniilor lor, iar numele acestora rămâne faimos chiar și în ziua de astăzi. Însă, pe lângă aceste legende au existat și nenumărați lideri despre care puțini oameni își mai amintesc în zilele noastre. Iar unul dintre acești do
lapte bivolita adobestock jpg
Lactatele, arma secretă contra diabetului: Studiul care schimbă tot ce știam despre dietă și glicemie
Un studiu recent arată că lactatele pot reduce glicemia fără a favoriza îngrășarea. Află ce spun cercetătorii și ce dietă funcționează cel mai bine.
image png
Reorganizare în partide și calcule pentru noul guvern. Riscul reprezentat de partidul AUR în Parlament
După alegerile prezidențiale, necesitatea unui nou Executiv aduce calcule și mai complicate pentru cele patru partide pro-europene nominalizate de câștigătorul alegerilor prezidențiale Nicușor Dan. De partea cealaltă, rămas în conducerea opoziției, AUR și-ar putea întări forțele.