Publicul de atitudine și frustrările din politică - interviu cu Călin Petrar de la Times New Roman

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Publicul de atitudine și frustrările din politică   interviu cu Călin Petrar de la Times New Roman jpeg

De ce umor?

N-am fost niciodată o persoană seriosă și am dat la Filozofie. Cînd dai la Filozofie transmiți clar: nu vreau să muncesc. Nu dau la Filozofie ca să prestez ceva. Era în 2003, era vremea lui Funar, era un oraș înapoiat. Aveam un coleg care venise la Aspirina săracului, în București. Și am venit și eu la Dinescu. Era distractiv. Nu era o treabă serioasă, luam la caterincă toate subiectele. Am avut un ocol, pe la Adevărul, cînd Dinescu a fost preluat de Patriciu. Apoi, TNR, în 2009. La început, TNR era o chestie la bere. Publicam din cînd în cînd. Din grupul inițial sînt eu și caricaturistul. Pe atunci erau Mihai Radu, Dan Panaet. Formula actuală s-a așezat acum cinci ani. Eftimie, Ionuț, Vasile, Ovidiu și eu.

t07 jpg jpeg

De ce au venit?

În opt ani și jumătate s-a plătit continuu. Da, ăsta e job-ul nostru. Toată lumea ne întreabă: da? Da, umorul e job-ul nostru. Și acum mogulul nostru ne-a luat o încăpere, acum sîntem într-un acvariu din ăsta corporatist. Da, și vine la noi la camera lui de relaxare, vine să ne audă zicînd tîmpenii.

Ce-ai înțeles din toată filozofia asta?

Am fost cu anticii, apoi fenomenologie, apoi Derrida. Cînd am citit Spectrele lui Marx mi-am dat seama că și-a bătut joc de mine. El face eschive în jurul unui subiect, pe 300 de pagini. Asta am înțeles: să fie totul o introducere, să nu spun nimic pe zeci de pagini. Așa a funcționat și la examene, am avut un eseu dat pentru trei materii diferite. Am luat și 10, și aveam și 7. Pe aceeași lucrare, fără schimbare.

Și în umor?

M-a distrat Kant. Are o glumă. E ca și cum ai mulge țapul cu ciurul. Și, nu știu, în umor despre asta e vorba. Să vezi un subiect prin prisma absurdului. A urmări cu detașare absolut totul. Am avut fenomenologia care lua totul în serios, nu? Și a venit Derrida. Totul m-a rupt. Și l-am descoperit și pe David Lodge. Și am văzut și cum e în mediul universitar. Asta e? Asta e!

Cum funcționează TNR?

Noi nu ne-am poziționat. Am zis: trebuie să rîdem noi. Știm că uneori nu ne distrează anume articole decît pe noi. Acum a venit un public de atitudine. Asta cere piața. Frustrări din politica de astăzi. Avem în vedere audiența.

Atitudine?

Asta-i țara. Aș vrea să fiu în Elveția, să scriu despre ceasuri și băbuțe. Și au venit și fake-urile astea pe net. Noi eram la lansare de fake news, inspirați de The Onion. Trebuie să spun aici că noi, efectiv, cu știrile inventate sîntem mai aproape de adevăr decît Evenimentul zilei, știi?

Ținte?

Extremiștii. Cum să fii fericit că ești român? De ăștia trebuie să ne luăm. E o întîmplare că sînt român, că sînt bărbat, că am un început de chelie.

Confuzia?

Da, sînt unii care dau drepturi la replică. Eu cred că trebuie să primești gluma și s-o continui. Zici că sînt prost? Bun, eu sînt și cu burtă, și idiot. Da, așa merge gluma. Dacă tu te ataci e semn că vrei să fii atacat. O cauți. Te oftici. Majoritatea n‑au autoironia. Noi am zis să nu mai scriem despre Fuego, de exemplu. Ne luam de Fuego, dar nu atît de mult. Lumea a rămas cu impresia că noi făceam cu Fuego. Omul citea TNR. Și a făcut glume, omul are și inteligență, și mi-a cîștigat respectul. Sînt puțini aceștia.

Măruță? Trăistariu?

Măruță ne-a dat o notificare. Trăistariu se tot pozează în fel și chip. Și ne-am luat de el. A zis că ne-a dat în judecată. De fapt, a vrut publicitate. N-a dat pe nimeni în judecată. Mihaela Rădulescu s‑a urzicat, dar i-a explicat Andrei Gheorghe și a înțeles.

Times New Roman a fost amendat cu 16.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Articolul vostru era „Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-iști…“ și a fost considerat jignitor de toate femeile din PSD.

Băi, ce vrei să spun? PSD merge pe intimidare și vrea să ne ia pe noi de exemplu, de execuție în public. Da, uite, reacționăm!

Cuvîntul „curvă“?

O, asta e ipocrizie. Adică pe blog-uri, pe Facebook, la beție zicem curvă, curvă și, cînd e vorba să citești, o, nu, ești vulgar! Hai să fim serioși. Cum adică? Tu ai voie să vorbești cum îți vine la gură, noi nu? De ce? Conform cărei legi? Oricum, am fost de acord, am scos articolul de pe net și vedem ce se întîmplă. Am înțeles ipocrizia generală și am zis: lasă, dom’le, să fim noi mai deștepți. Restul, amenda? Să vedem ce se întîmplă. Dar, cred eu, ceea ce a contat a fost ca PSD să-și arate mușchii, să dea o lecție.

a consemnat Eugen ISTODOR

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.
1 dorin chiotea infectat cu covid varianta omicron 3 jpg jpeg
Continuă revolta la TVR. Chioțea: „Audiențele au fost de 15 de ori mai mici decât în zilele cu meciuri”
Dorin Chioțea a spus că mutarea transmisiunilor directe pe alte canale ale televiziunii publice a dus la o scădere a audienței de 15 ori decât în zilele cu meciuri.
11174553 (1) jpg
Serbia - Elveția. Calificare spectaculoasă pentru elvețieni după un meci nebun
Viitoarea adversară a României din preliminariile Euro, Elveția, a reușit să revină de la 1-2 în partida cu Serbia și s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.