Psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi

Publicat în Dilema Veche nr. 578 din 12-18 martie 2015
Psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi jpeg

- argument -

Acum ceva vreme, în urma unor atacuri de panică, am vizitat cabinetele a doi doctori psihiatri – unul celebru (m-am programat cu vreo două luni înainte), altul mai puţin cunoscut, dar recomandat de un prieten. Însă rezultatele au fost similiare: după 15 minute petrecute în cabinet, în care am fost întrebată lucruri destul de banale (Cînd au început atacurile de panică? Ce le-a declanşat? Cum dorm? etc.), am primit un tratament pentru depresie (amîndoi doctorii au încercat să mă lămurească de faptul că anxietatea are de fapt la bază un sindrom depresiv; nici acum nu sînt convinsă de asta), m-am întors acasă la fel de confuză ca înainte de consultaţie, dar cu un vag sentiment de eliberare, vorbisem totuşi cu cineva despre „problema“ mea. Apoi, de fiecare dată, am considerat că nu sînt nici pe departe atît de „grav“ ca să iau pastilele şi am continuat să lupt de una singură cu atacurile mele de panică. Am fost dezamăgită, fiindcă în imaginaţia mea, alimentată şi de filmele americane (unde eroul principal se aşază comod pe o canapea şi îşi împărtăşeşte cele mai intime gînduri şi frici unui necunoscut, de multe ori spiritual şi fermecător), a merge la un psihiatru este o decizie importantă, care îţi poate schimba viaţa. În plus, îţi trebuie şi un pic de curaj pentru a recunoaşte că ai avea nevoie de aşa ceva. Însă la noi – am aflat eu, ulterior –, psihiatrii nu prea fac terapie. Dau pastile, cam aceleaşi, pentru un număr mare de pacienţi cu simptome asemănătoare. Pentru majoritatea „merge şi aşa“. În schimb, psihoterapia se face cu un psihoterapeut.  

Confuzia între psihiatru, psiholog şi psihoterapeut este încă des întîlnită în România. De cele mai multe ori, psihoterapia este mult mai indicată decît medicaţia, însă nu mulţi şi-o permit. Sau merg la o şedinţă, două, trei, nu li se întîmplă nici un „miracol“ (nici n-ar avea cum) şi apoi renunţă. Iar în ceea ce priveşte psihoterapia, pot interveni alte probleme. Se întîmplă, de pildă, să nu fii deloc compatibil cu omul pe care îl plăteşti ca să te asculte şi să te ajute. 

De altfel, prima mea întîlnire cu un psihoterapeut s-a soldat cu un alt eşec. Am fost la o singură şedinţă, de la care am ieşit enervată – doamna respectivă îmi dăduse sfaturi „de viaţă“, îmi spusese, cu intenţii bune, de altfel, ce era mai bine să fac. Din cîte mai citisem şi eu, parcă nu acesta ar fi trebuit să fie rolul unui psihoterapeut. Pentru sfaturi, ai părinţi sau prieteni. 

După un timp, am repetat experienţa şi am urmat un modul de opt şedinţe gratuite oferite de Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei (o iniţiativă minunată pentru cei care nu-şi permit o terapie sau care vor să vadă, într-o primă fază, despre ce este vorba). De data aceasta, lucrurile au stat cu totul altfel. Recomand oricui care a ajuns la vîrsta adultă şi care aparent nu are probleme (şi somatizări), dar care vrea să ştie ce se întîmplă cu el şi cu viaţa lui, un astfel de modul de opt şedinţe. Pentru mine, terapia a fost, printre altele, un constructiv şi necesar dialog cu mine însămi, mediat de o altă persoană, obiectivă şi imparţială. 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.