Profilul hormonal

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
image

„Domnule doctor, nu v-ați uitat deloc la profilul meu?”, încearcă provocator doamna din fața mea să îndrume relația medic-pacient. „Credeți că-mi trebuie un profil nou?” Ridic ochii și o privesc. Se referă la foile pe care le țin în mînă, rezultatul unor analize de laborator care i-au măsurat nivelurile sanguine ale unor numeroși hormoni și care, în jargonul bolnavilor și al medicilor, se numesc profil hormonal. Aceste analize, foarte utile în diagnosticul bolilor endocrinologice, sînt excesiv solicitate de pacienți pentru a-și explica variatele tulburări emoționale, conjugale, profesionale, de dispoziție sau de greutate, pe care oamenii le întîlnesc de-a lungul vieții. Profilul hormonal este în vogă.

Pacienta de azi e o femeie de vîrstă medie, cu haine în culori vii, intrigată de fluctuațiile din viața ei profesională și personală din ultimii ani, percepute negativ. Nu mai este cea de altădată. Purtarea ei evocă un mod de inadaptare capricioasă la schimbări, o strategie inadecvată de a face față. Are un comportament dominator, agresiv verbal, fiind concomitent furioasă și anxioasă. O combinație de testosteron cu cortizol, cu un outfit dopamino-regenerant, mă surprind caracterizînd-o în gînd. (Unul dintre defectele profesionale ale medicilor este folosirea vocabularului endocrinologic pentru conturarea profilului persoanelor publice. Un deputat hipo, o calchiere de la hipotiroidian, vine obosit la conferința de presă, vorbește rar, greu inteligibil și nu mai își amintește nici una dintre promisiunile făcute, iar moderatoarea TV hipertiroidiană apare ca o femeie de carieră flamboiantă, hiperfuncțională, hiperreactivă, care întrerupe interlocutorul după primul cuvînt și își exprimă mereu anxietatea extremă privind catastrofa națională pe care o prevede în fiecare seară. Un politician căruia trebuie urgent să i se lase sînge are profilul bărbaților de peste 60 de ani care iau prea mult testosteron și devin agresivi și roșii în obraji datorită poliglobuliei, sîngele lor devine prea vîscos și doar emisia rapidă de sînge îi salvează de ce e mai rău. Dintre politicieni, cel mai des pare că trebuie să li se lase sînge celor pe care admiratorii îi numesc tribuni.)

Cultura populară a hormonilor apare născută din imaginea omniprezenței lor în corpul nostru, implicați în tot ce se întîmplă cu noi, și din mediatizarea extraordinară a unor neînțelegeri ale științei; discursul social despre hormoni pare că are funcția de a ne liniști în privința stării noastre de fericire, care depinde doar de un bun cupaj al hormonilor fericirii, și de a ne asigura de posibilitatea îmbunătățirii realizărilor noastre atletice, sociale, financiare sau romantice printr-o corectă evaluare a diagramei hormonale și ajustarea fină a acesteia. 

Revistele medicale publică copios articole științifice despre hormoni, zeci de mii apărînd anual. Hormonii sînt implicați în tot ce se întîmplă în corpul nostru, în creierul nostru. În ultimul secol au fost testate sute de mii de idei care au încercat să confirme legătura dintre aceștia și toate funcțiilor noastre biologice, stările noastre psihice, dar și comportamentele noastre sociale. La prima vedere, acest mod de cercetare pare un reducționism metodologic, un mod de a oferi explicații unor lucruri complexe și cuprinzătoare, cum ar fi vîrsta, emoțiile sau caracterul în termeni din ce în ce mai sumari și mai mici, cum sînt formulele chimice ale hormonilor. Medicina științifică interpretează, însă, delicat și cu prudență rezultatele acestor mii de observații, reducționismul apărînd doar în media care popularizează concluzii simplificate, restrînse și senzaționale: „Cînd îți privești iubita în ochi, ocitocina îți inundă vasele sanguine!”.

Moda profilului hormonal a apărut abia după ce știința a depășit asocierea hormonilor cu funcțiile biologice neinteresante, cum ar fi tensiunea arterială, concentrația de sare din sînge sau senzația de sete și a început să cerceteze legătura dintre aceștia și sentimentele noastre, dispoziția pe care o avem, caracterul și comportamentul nostru. Posibilitatea ca niște tablete cu hormoni să se afle printre forțele care ne modelează felul de a fi nu putea fi decît atractivă. Concentrarea dificilă, pierderea stimei de sine, a încrederii, tristețea și iritabilitatea țin de o penurie hormonală de tranziție, în timp ce fericirea depinde de o constelație hormonală favorabilă. Comportamentul imoral ar putea fi doar o chestiune de dereglare hormonală. Probabilitatea de a-ți înșela profesorul la un examen sau de a-ți plagia teza de doctorat e mult mai mare dacă ai prea mult cortizol și testosteron în sînge, pentru că nivelul crescut al celui dintîi îți determină o stare debilitantă și extrem de neconfortabilă de iritare, cît timp ai o îndeletnicire încă neîncheiată, iar cel de-al doilea te încurajează să înșeli scăzîndu-ți teama de pedeapsă și crescîndu-ți sensibilitatea la recompensă. Judecata morală depinde și ea de aceiași hormoni. Cortizolul în exces, eliberat în condiții de stres, te face mai puțin altruist în soluționarea dilemelor încărcate emoțional, iar nivelurile crescute de testosteron te îndepărtează de deontologie, obligîndu-te să judeci utilitarist, apreciind doar consecințele deciziilor tale.

Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal? Mă trezește din această dilemă același glas iritat și agresiv al pacientei mele: „Nu mi-ați răspuns! Credeți că e ceva în neregulă cu profilul meu?”. Simt că îmi crește cortizolul și, fără să vreau, mă înfurii, ocitocina dispare subit și, contrar felului meu de a fi, nu simt nici o bunăvoință privind-o în ochi, iar explozia de testosteron care mă cuprinde mă obligă, împotriva voinței mele, să o mint: „Nu, doamnă. Aveți un profil perfect!”.

Nicolae Rednic este medic.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.