Profesorul de peste vremuri și sisteme

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
Profesorul de peste vremuri și sisteme jpeg

A început iar școala și s-au deschis din nou și porțile facultăților. Avem în continuare (și deja de decenii) necazul nesfîrșitelor reforme fără fond și al nenumăraților miniștri care s-au succedat la Educație. Ne plîngem întruna că școala nu mai e ce-a fost, că, în general, educația s-a dus de rîpă. Sistemul actual, toată lumea pare să fie de acord, e la pămînt. De fiecare dată, însă, cînd se pune problema ce e de făcut, apar cîte capete, atîtea idei. Drumul care ar trebui urmat nu e clar. Școala duce lipsă de disciplină, de seriozitate, de conștiinciozitate din partea elevilor și a profesorilor, sau de idei, de libertate și creativitate? Răspunsul pare complicat. Recurent apare totuși ideea că, la urma urmelor, lucrurile depind de fiecare învățător și profesor în parte, de harul și dăruirea fiecăruia. Și e evident că oricare dintre noi am avut profesori mai buni sau mai răi, indiferent din ce generație facem parte, indiferent că am făcut școală în timpul regimului comunist, în tulburea perioadă de tranziție de după 1989 sau în mai noile condiții ulterioare aderării la Uniunea Europeană. Unii dintre acești profesori, din oricare asemenea perioadă, chiar ne-au putut influența carierele într-un fel sau altul. Alții ne-au marcat pur și simplu memoria, în bine sau în rău.

În preajma debutului de an școlar, ne-am propus așadar să nu mai vorbim, ca în alte dăți, despre sistemul de educație cu marile lui probleme, ci să-i amintim pe profesori. Să încercăm să alcătuim o mică galerie de portrete în care să-i pomenim pe cei de la care am învățat să învățăm sau să fim oameni ori cetățeni onorabili și pe cei de la care, vrînd-nevrînd, am învățat cum n-ar trebui să fim. Sperăm că dintr o asemenea serie de povești ne vom face implicit o oarecare idee și despre cum ar trebui să fie școala sau facultatea, în general, despre ce ar fi de dorit din partea profesorilor, despre efectele pe care le-au avut diversele stiluri sau atitudini ale acestora. E vorba atît despre învățători sau profesori simpli, al căror destin este să rămînă doar în memoria propriilor elevi, cît și despre profesori cu nume celebre pe plan mondial, oameni din ale căror vaste cunoștințe unii dintre colaboratorii noștri au reușit să se împărtășească.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Dronă fluvială FOTO Captură jpg
Ucraina a prezentat o nouă dronă fluvială, capabilă să lanseze drone FPV
Forțele ucrainene vor avea la dispoziție o nouă dronă pentru misiuni de sabotaj. Supranumită „Ursula”, este proiectată pentru a fi lansată pe râuri și poate fi folosită atât în rol de dronă kamikake, pentru a ataca ținte de suprafață, cât și ca platformă de lansare a dronelor de recunoaștere.
kiev g gif
Serviciul secret ucrainean a eliminat mai mulți agenți ruși suspectați de asasinarea unui colonel SBU la Kiev
Agenții serviciilor de informații ucrainene au ucis membri ai unei celule secrete rusești suspectate că l-ar fi împușcat mortal, săptămâna trecută, pe un colonel ucrainean, a anunțat SBU.
albert nbn foto facebook jpg
Albert NBN, după ce a înjurat România la „Beach, Please!”: „Sunteţi nişte bătrâni proşti care la copiii voştri le curg balele după noi”
Albert NBN, artistul care a înjurat România pe scena „Beach, Please!”, este vizat de o plângere penală pentru incitare la ură și ofensă adusă statului. „În primul rând, sunteţi nişte inculţi care nu ştiţi la ce mă refer”, le răspunde el celor care l-au criticat.
Edi Iordanescu (Facebook) jpg
Edi Iordănescu, primul trofeu la Legia Varșovia: românul a cucerit Supercupa Poloniei
Tehnicianul român a debutat în forță la gruparea poloneză.
Campionii de la Wimbledon (EPA) jpg
Jannik Sinner și Iga Świątek, campioni la Wimbledon, după un an agitat de dopaj
Italianul s-a impus în penultimul turneu de Grand Slam al anului.
JLo header jpg
Jennifer Lopez, bombă-sexy pe scenă! Și-a lăsat fanii mască la concert
Jennifer Lopez (55 de ani) a făcut senzație pe scena din Madrid, în a șasea seară a turneului său „Up All Night”, purtând un body strălucitor, decorat cu cristale, și cizme înalte asortate. e do
meteorit marte licitatie profimedia jpg
Cel mai mare meteorit marțian ajuns pe Pământ, scos la licitație pentru o sumă colosală!
Cea mai mare bucată de meteorit marțian descoperită vreodată pe Terra, cunoscută sub numele de NWA 16788, va fi scoasă la licitație miercuri de casa Sotheby’s din New York.
Mame minore
Șase adolescente însărcinate într-o comună din Maramureș, dintre care trei au absolvit doar clasa a VII-a. Zece nașteri din mame minore în 2024
După ce autoritățile din Maramureș au declarat că, într-o comună din județ, ar fi zeci de minore însărcinate, reprezentanţii unei comisii s-au deplasat în cartierul respectiv şi au descoperit că şase minore erau însărcinate, iar trei dintre acestea sunt eleve în clasa a VII-a.
iga jannik jpg
Jannik Sinner a fost pus să danseze cu Iga Swiatek. Italianul se descurcă mai bine cu racheta
Turneul de tenis de la Wimbledon se încheie pentru învingători duminică seara, cu balul campionilor.