Problemele majore ale minorităţilor

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
Problemele majore ale minorităţilor jpeg

România sărbătoreşte, anul viitor, Centenarul Marii Uniri. E un moment aniversar, festiv, dar şi un prilej de reflecţie: Ce ne uneşte? Ce ne facem să ne simţim români? Ce mai înseamnă, azi, identitate naţională? Şi cum va arăta România peste încă o sută de ani? Dilema veche lansează o serie de Dosare consacrate Centenarului.

Primul Dosar – cel de faţă – urmăreşte chestiunea minorităţilor naţionale. Nu e o alegere întîmplătoare. Căci – să ne amintim – chestiunea relaţiilor dintre românii majoritari şi celelalte etnii aflate pe teritoriul României Mari a provocat încă de la început tensiuni şi îngrijorări. Dacă destrămarea Imperiului Austro-Ungar a fost văzută ca un moment oportun pentru formarea unor noi state naţionale, comunităţile etnice situate la periferiile sau în afara fostelor imperii au fost înglobate cu garanţii minime că-şi vor putea păstra limba şi tradiţiile. Mecanismele instituţionale s-au dezvoltat, încetul cu încetul, dar asimetric şi, mai ales, inconstant. Garantarea drepturilor civile şi consolidarea formelor de organizare ale comunităţilor etnice a trecut prin etape de entuziasm constructiv şi de obnubilări descurajante. Holocaustul împotriva evreilor, prigoana romilor din primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi, regimul comunist totalitar, cu accentele naţionaliste. În fine, în postcomunism, s-a arătat constant cu degetul spre „iredentismul maghiar“ şi spre pericolele dezbinării.

Peste această istorie instituţională complicată se suprapune o relaţie ambiguă şi inegală a românilor cu ceilalţi: dacă germanii, de pildă, sînt văzuţi mai degrabă în termeni pozitivi, romilor le sînt atribuite defecte inacceptabile. Alteritatea provoacă teamă şi perplexităţi. Într-o ţară în care sînt recunoscute, oficial, 18 minorităţi naţionale, convieţuirea majoritarului alături de „celălalt“ încă pune probleme. Ce-am învăţat, din această convieţuire, în ultimii o sută de ani? Şi, mai ales, care ar fi resorturile unui patriotism incluziv? Iată ce ne-am propus să aflăm în Dosarul de faţă.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

dieta, creier, longevitate jpg
Alimentele surprinzătoare care pot sprijini creierul deși au o reputație proastă. Ce trebuie să introduceți în dieta voastră
Există câteva alimente destul de banale care au o reputație proastă printre cei care încearcă să scape de kilogramele în plus. Cu toate acestea, ele sunt foarte bune pentru creier, așa că nu ar trebui eliminate complet din dietă!
evaluare mate 1 jpeg
Rezultatele de la Evaluarea Națională, afișate astăzi. Când se depun cererile pentru vizualizarea lucrărilor
Ministerul Educației și Cercetării publică joi, 3 iulie 2025, rezultatele Evaluării Naționale 2025. Au fost înscriși pentru susținerea probelor 159.229 elevi, prezentându-se mai puțin de 153.000.
degete mana jpg
Studiu: lungimea degetelor de la mână indică dacă poți face performanță într-un sport de anduranță
Sporturile de anduranță se cunosc după lungimea degetelor de la mâini, relevă o cercetare.
salvatorii cautand persoanele din feribotul scufundat din bali foto captura video png
Incident tragic în Indonezia: Un feribot s-a scufundat în largul insulei Bali. Patru morți și 38 de persoane dispărute
Cel puţin patru persoane au murit şi 38 sunt date dispărute după ce un feribot s-a scufundat miercuri seara, 2 iulie, în drum spre insula indoneziană Bali.
diana buzoianu foto facebook png
O inspectoare de la Apele Române, agresată în timpul unui control. Ministrul Mediului propune bodycam-uri pentru angajați
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat miercuri seară, 2 iulie, că intenţionează să doteze personalul de control de la Apele Române cu echipamente de tip bodycam.
Prima ședință a Camerei Deputaților în noua componență după alegerile parlamentare, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Parlamentarii fără voce. 97 de aleși nu au mai vorbit în plen de la depunerea jurământului
Din cei 464 de aleși, 97 nu au luat cuvântul în plen nici măcar o dată în prima sesiune, ci au urcat la tribuna Parlamentului doar pentru a jura credinţă faţă de ţară şi popor, într-o şedinţa solemnă organizată la fiecare început de Legislatură.
Fructe de padure shutterstock 537546088 jpg
Fructul delicios și răcoritor care susține sistemul imunitar și îmbunătățește digestia. Este gustarea perfectă pe timp de caniculă
Este un fruct delicios, care se găsește în mai toate magazinele din țară. Însă, deși este atât de bine cunoscut de-a lungul României, nu foarte mulți oameni știu cât de sănătos este, cu adevărat!
elevi profesionala
Înscrierile la școala profesională, umbrite de vestea tăierii burselor tehnologice. „Ce facem cu copiii de la țară?”
De joi, 3 iulie, încep înscrierile la școala profesională. Directorii liceelor tehnologice așteaptă cu îngrijorare să vadă în ce măsură se vor completa locurile la clasă după vestea că nu se mai acordă bursele tehnologice.
Teanc bani - lei - cash FOTO Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
Datele oficiale consultate de „Adevărul” au scos la iveală existenţa multor companii de stat în care membri ai consiliilor de administrație deţin mai multe posturi la mai multe companii în același timp, în unele cazuri indemnizațiile fiind cumulate cu alte salarii și chiar pensii.