Problema dosarelor

Publicat în Dilema Veche nr. 369 din 10 - 16 martie 2011
Problema dosarelor jpeg

Adam Michnik: N-am să te întreb ce crezi despre „lustraţii“, pentru că am discutat despre asta de multe ori, dar nu pot trece pe lîngă cazul Kundera. Am citit contribuţia ta la dezbatere şi sînt întru totul de acord cu punctul tău de vedere. În toate ţările noastre postcomuniste avem nişte depozite de droguri numite „arhivele serviciilor secrete“. Şi avem dependenţi de droguri de care se presupune că ar trebui să avem grijă, dar ei se droghează în continuare şi apoi se urcă pe scenă pentru a arăta un alt informator. Mecanismul funcţionează aşa: cineva descoperă o bucată de hîrtie care nu conţine semnătura lui Kundera şi imediat ziarele cehe spun la unison: „Kundera nu mai e Dumnezeu!“. El nu a fost niciodată Dumnezeu, a fost doar scriitor. Ce înseamnă toate astea?

Václav Havel: Problema aceasta nu a fost rezolvată în nici una dintre ţările postcomuniste. Unele au gestionat-o mai bine, altele mai prost, dar nici una nu a gestionat-o cum trebuie. Desigur, trebuie făcut ceva cu asta. Nu putem pur şi simplu să încheiem discuţia şi să spunem că nu ne interesează pentru că e vorba despre vieţile noastre trecute. După Revoluţia de Catifea am propus ca un grup de cinci oameni inteligenţi şi credibili din mişcările disidente să fie adunaţi laolaltă şi lăsaţi un an să se gîndească la o soluţie. Dar în loc de asta au fost luate decizii grăbite: întîi a venit legea lustraţiei, apoi amendamente la ea şi aşa mai departe. Prin urmare, avem o situaţie absurdă cînd o listă de nume este citită la TV şi milioane de oameni privesc, dar nimeni nu ştie dacă numele aparţin victimelor sau informatorilor. Iar apoi oamenii sînt sfătuiţi să meargă la arhive şi să verifice ei înşişi. Dar cîţi dintre milioanele de oameni care au privit vor merge să verifice? E o cale absolut iresponsabilă de a gestiona problema, pentru că le distruge viaţa unora şi îi pune pe toţi în aceeaşi oală. 

Adam Michnik: Dar spune multe despre o societate care are nevoie de aşa ceva. 

Václav Havel: Problema asta este legată şi de progresul civilizaţiei. Mass-media trebuie să facă profit. Şi, după cum ştim, „cutremur în Chile, cîţiva morţi“ nu înseamnă o ştire. Dar dacă mass-media poate spune că X a fost informator sau că X a divorţat sau că a jefuit pe cineva, o va spune pentru că asta îi aduce profit. Iar, uneori, pentru media profitul contează mai mult decît substanţa sau adevărul. 

Fragment dintr-un dialog Adam Michnik – Václav Havel
apărut în Gazeta Wyborcza, 14 noiembrie 2008.
Versiunea în limba engleză – în Salon (revistă online editată de Asociaţia Civică Slovacă Project Forum),
http://www.salon.eu.sk.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ivanov de a p cehov 620x401 logo webp
El a fost primul soț al Cristinei Deleanu. Regretata actriță a fost căsătorită de două ori înainte de a-l cunoaște pe Eugen Cristea
Viața Cristinei Deleanu a fost asemănătoare unui film, plină de experiențe care mai de care mai interesante. O actriță faimoasă, iubită și respectată de toată lumea, cu o carieră demnă de admirat, dar cu mai multe provocări în viața amoroasă.
Radoslaw Sikorski FOTO EPA EFE jpg
Polonia critică strategia de pace a Rusiei: „Președintele Putin este nesincer și îl batjocorește pe președintele SUA”
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a calificat drept o „glumă” abordarea Rusiei în negocierile de pace cu Ucraina și a reiterat că Polonia nu intenționează să trimită trupe în Ucraina.
Canalul Dunăre Marea Neagra foto Călin Gavrilaş
Două femei au fost găsite moarte în Canalul Dunăre - Marea Neagră. Una dintre ele era dispărută din aprilie
Două femei au fost găsite decedate în Canalul Dunăre - Marea Neagră, joi, 15 mai, într-un interval de câteva minute.
heidi klum cannes 2025 profimedia jpg
Heidi Klum, super decolteu la Cannes 2025! A atras toate privirile
Strălucirea de la Festivalul de Film de la Cannes 2025 continuă în forță. În a doua zi a evenimentului, Riviera Franceză a fost din nou scena unui spectacol de stil, cu vedete internaționale care au impresionat prin eleganță clasică, ținute îndrăznețe și apariții surprinzătoare.
poveste cu final fericit jpg
Poveste cu final fericit: tatăl care livra mâncare cu fiul adormit pe bicicletă și-a împlinit visul. Oameni cu suflet mare au făcut imposibilul posibil
Povestea care a emoționat milioane de români! Din parc, direct într-un apartament nou, cu ajutorul unor oameni cu suflet mare.
urvashi rautela cannes 2025 tinuta scumpa profimedia (2) jpg
A purtat o ținută de 155.000.000$ la Cannes 2025! Actrița indiană Urvashi Rautela, în centrul atenției pe covorul roșu
Actrița indiană Urvashi Rautela (31 de ani) a reușit să atragă toate privirile la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, desfășurat între 13 și 24 mai, unde a defilat pe covorul roșu într-o ținută spectaculoasă, estimată la nu mai puțin de 155,86 milioane de dolari.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
Ministrul Finanțelor neagă afirmația lui George Simion potrivit căreia România va rămâne fără finanțări europene: „Bulversează mediul economic”
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna îl contrazice pe George Simion, candidatul din partea AUR la alegerile prezidențiale, care a declarat că România va rămâne în iunie fără finanțări europene.
tik tok  jpg
TikTok riscă o amendă uriașă. Comisia Europeană acuză platforma că nu respectă regulile privind publicitatea
Comisia Europeană acuză TikTok că nu respectă regulile UE privind transparența reclamelor. Platforma ar putea fi amendată cu până la 6% din veniturile sale globale.
Traistariu 87 jpeg
Mihai Trăistariu, foc și pară: „Își bate joc de artiștii și de compozitorii români” Ce l-a enervat?
Mihai Trăistariu lansează un atac fără precedent la adresa Televiziunii Române, după ce țara noastră a lipsit complet de la ediția anului 2025 Eurovision. Ce a avut de spus cântărețul?