Prizonierii conştiinţei noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 460 din 6-12 decembrie 2012
Prizonierii conştiinţei noastre jpeg

- argument -

Atîta vreme cît vor exista în lume regimuri totalitare, vor exista şi disidenţi. Ezitanţi sau hotărîţi, ascunşi sau vocali, moderaţi sau radicali, în libertate provizorie sau în detenţie, încercînd cu mijloacele pe care le au la îndemînă să spună adevărul despre ce văd în jurul lor. Uneori, adevărul nu trece mai departe de gardienii închisorii în care sînt condamnaţi să-şi petreacă zilele, alteori, cu ajutorul unor oameni dispuşi să le spună povestea mai departe, adevărul ajunge la Amnesty International şi în presa străină. Ca să existe dovezi despre abuzurile regimurilor respective, ca să „se facă presiuni“ pentru apărarea libertăţii de expresie, ca să afle guvernele din ţările în care există disidenţi că restul lumii ştie şi că e cu ochii pe ele. Acesta este mecanismul. Dar el funcţionează numai dacă noi, cetăţeni ai restului lumii, pricepem că avem un rol în toată această poveste: chiar rolul de a spune povestea.

Timp de aproape jumătate de secol, am sperat că Occidentul va afla ce se întîmplă în România comunistă şi că nu va lăsa lucrurile aşa. Informaţiile din ţară care ajungeau la Europa Liberă sau la Vocea Americii erau apoi preluate de instituţiile pentru apărarea drepturilor omului şi transformate în argumente împotriva propagandei. Aşa s-a întîmplat şi în cazul lui Radu Filipescu, care a fost eliberat după trei ani de detenţie datorită presiunilor, petiţiilor, protestelor din străinătate. De 22 de ani, nu mai trăim într-o dictatură. Citim ce vrem, zapăm dintr-o parte în alta, avem acces la presa străină, călătorim. Şi în timp ce noi ne bucurăm de libertăţile noastre regăsite, în China, Egipt, Cuba, Iran etc. există oameni care-şi riscă libertăţile, şi-aşa puţine, ca să spună ce se întîmplă de fapt în ţările lor. Despre aceşti oameni e vorba în paginile care urmează. Am ales cîteva istorii care ni s-au părut puncte esenţiale pe harta disidenţei din ultimii ani. Şi în loc să folosim fotografiile celor despre care am scris, am rugat-o pe Alina Filipoiu să ilustreze textele din dosar. Portretele ei reinterpretează poveştile respective, într-un discurs în acelaşi timp puternic şi delicat. Ce veţi face apoi cu aceste poveşti rămîne numai şi numai la latitudinea dumneavoastră.

Ilustraţie de Alina Filipoiu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
România riscă să intre în colaps mai rău decât Grecia. Ce se mai poate face
România se află într-o situație extrem de dificilă, cu un deficit foarte apropiat de cel care a băgat în criză Grecia în urmă cu 16 ani, când colapsul a fost un efect combinat al crizei mondiale din 2008-2009 și al politicilor greșite de redresare.
Donald Trump și Volodimir Zelenski au avut o discuție intensă la funeraliile Papei FOTO EPA EFE jpg
Ce i-a spus Zelenski lui Trump în timpul întâlnirii din Basilica Sfântul Petru de la Vaticanului. Noi dezvăluiri
La Vatican, în umbra unei ceremonii funerare istorice, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și fostul președinte american Donald Trump au avut o întâlnire de doar 15 minute – dar cu o încărcătură politică ce ar putea influența contururile viitoarei păci.
Lidia Fecioru de la Adevăruri ascunse jpg
Seminţele care întăresc muşchiul inimii. Lidia Fecioru: „Sunt bune şi pentru infertilitate”
Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a adus în atenția publicului un subiect pe cât de neașteptat, pe atât de valoros: un remediu natural pe care majoritatea oamenilor îl aruncă fără să-i cunoască beneficiile. Potrivit acesteia, ceea ce de obicei este considerat un deșeu alimentar se poate transforma î
recolta castraveti 1540x866 jpg
Trucul ce îți asigură o recoltă bogată de castraveți. Două ingrediente sunt necesare
Românii care stau la curte cu siguranță știu deja cât de importantă este această perioadă din an pentru fructele și legumele lor.
batalie posada foto historia jpg
Unde s-a desfășurat de fapt faimoasa bătălie de la Posada. Cum a reușit Basarab I să învingă puternica armată ungară
În urmă cu 695 de ani, în 1330, domnitorul Basarab I al Țării Românești repurta o strălucită victorie împotriva oștilor maghiare conduse chiar de către Carol Robert d’Anjou, regele Ungariei. Un apreciat istoric explică cum a fost posibilă această victorie, dar și unde poate fi localizată bătălia.
Un sistem de rachete rusesc BM-21 Grad trage spre pozitiile ucrainiene FOTO Profimedia/ TASS
Armata rusă nu mai este cea greoaie din 2022. NATO nu mai poate ignora eficiența tot mai mare a artileriei lui Putin
Dacă la începutul războiului din Ucraina Rusia părea să se împiedice în propria birocrație militară, astăzi, lucrurile arată radical diferit.
Nicolae Ceaușescu la Fabrica de tricotaje  Foto Scinteia 1982 jpg
Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai mari fabrici din epoca comunistă? Avea o producție uriașă de țevi metalice
Cândva, mii de oameni lucrau în aceste fabrici din epoca comunistă. Însă, după Revoluția din 1989, ele au intrat pe o pantă negativă, iar cele mai multe dintre ele s-au închis, de-a lungul timpului.
fake news jpg
Cum ajunge un fake news viral și cum pot fi evitate capcanele știrilor false
Fake news-urile, adică știrile false, s-au infiltrat profund în spațiul public din România în ultima perioadă, iar efectele sunt vizibile: polarizare, neîncredere, radicalizare și manipulare politică.
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
Concedieri masive în Germania: jumătate din companii cer pensionarea anticipată a angajaților
Mai mult de două treimi dintre producătorii și furnizorii din industria auto din Germania intenționează să facă disponibilizări masive în 2025, potrivit unui studiu de specialitate care arată că deosebit de afectate vor fi fabricile din sudul țării.