Președintele Bulgariei se simte captiv în UE

Ivet ARABOVA, Stanimir VAGLENOV
Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Președintele Bulgariei se simte captiv în UE jpeg

Ca în multe dintre statele fostului bloc comunist, și media din Bulgaria are legături puternice cu grupurile politice. Uneori, aceste legături politice duc la apariția unor paradoxuri: instituții de presă în general deschise la valori occidentale ajung să transmită relativ des mesaje atît antieuropene, cît și antiamericane.

În cazul unor publicații ca pogled.info, baricada.org sau fakti.bg, filosofia antioccidentală provine fie dintr-o afiliere de stînga, fie din asumarea unei poziții proruse evidente, arată o monitorizare a discursului antioccidental în Bulgaria, proiect realizat de Asociația LINX (fondată de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație).

Pozițiile antioccidentale apar în presa bulgară și în media altfel echilibrate sau nu neapărat interesate să încline balanța într-o parte sau în alta: în știrile televiziunii Nova, de exemplu, cu acționariat suedez, sau printre articolele site-ului investor.bg, specializat în afaceri.

Un caz complex este cel al „cercului Prokopiev“, sintagmă sub a cărei umbrelă se află publicații precum Capital, Club Z, Dnevnik și Media Pool (Ivo Prokopiev este proprietarul Capital). Concertat, de cele mai multe ori, publicațiile citate (la care se adaugă BNR, radioul public) difuzează materiale care pot fi considerate antioccidentale.

Cel mai adesea, BNR are puncte de vedere antieuropene și antiamericane atunci cînd este critică la adresa guvernării. La fel se întîmpla și la postul public de televiziune, pînă acum cîțiva ani.

Surprinzător (sau poate nu), aceste publicații au fost constant finanțate din surse precum fundațiile „America pentru Bulgaria“ sau Open Society, controlată de George Soros, miliardarul american.

Publicațiile cercului Prokopiev, deși cu orientări evidente de dreapta, sînt într-un război fățiș cu politicile lui Boyko Borisov, actualul premier al Bulgariei, și chiar cu Borisov însuși, deși și acesta din urmă se prezintă ca fiind un politician de dreapta. Tocmai din acest motiv, în 2018, cînd Bulgaria a deținut pentru o jumătate de an președinția rotativă a Consiliului UE, Borisov a fost criticat intens de publicații din grup pentru că s-ar fi folosit de poziție pentru a-și face campanie, fără însă a aduce beneficii țării. Indirect, mesajul transmis de aceste publicații era că Uniunea Europeană nu reușește să implementeze cu eficiență acest sistem al președinției rotative.

Un alt motiv pentru abordările antioccidentale ale publicațiilor din cercul Prokopiev, în relația cu SUA, ar fi finanțările primite de la sponsori conectați mai degrabă cu democrații americani. Astfel, coincidență sau nu, mesajele critice la adresa administrației republicane a lui Donald Trump abundă.

În același timp, între Ivo Prokopiev, patronul de presă, și stat se duce un război: lui Prokopiev i se aduc acuzații de fraudă la privatizări și i se pun sechestre pe bunuri, iar acesta se plînge că este șicanat doar pentru că face opoziție guvernării.

Poate cel mai fățiș antioccidental lider politic bulgar este președintele țării, socialistul Rumen Radev. Acesta este un adversar declarat al Uniunii Europene, pe care o consideră condusă de doar o mînă de oameni care nu au nici un interes ca state mici, precum Bulgaria, să prospere. Radev a dus și o campanie acerbă împotriva achiziției de către statul bulgar a unor avioane de luptă americane F16. În final însă, decizia a fost a Parlamentului de la Sofia, care a ales aparatele americane de zbor.

Puncte de vedere încă mai antivestice a produs Volen Siderov, liderul partidului Ataka, partid aflat în coaliția de guvernare pînă de curînd. Siderov nu doar că a criticat (și el) achiziția aparatelor F16, dar a militat pentru ridicarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, motivînd că, economic, Bulgaria pierde bani cîtă vreme nu poate face afaceri cu Federația Rusă.

Europarlamentarul de dreapta Radan Kanev și fostul vicepremier Valerii Simeonov, șeful partidului naționalist Frontul Salvării Naționale din Bulgaria (aliat cu partidul GERB al premierului Boyko Borisov), sînt alți doi politicieni care nu consideră că UE este o soluție pentru Bulgaria, în special din cauza politicii privind migrația.

Ivet Arabova este editor, 24 Chasa (Sofia, Bulgaria)

Stanimir Vaglenov este jurnalist de investigație, membru International Consortium of Investigative Journalists

Foto: Rumen Radev, wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Ce substanțe toxice i-au ucis pe angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești. Sunt deosebit de periculoase și utilizate pe scară largă
Angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești au fost uciși de două substanțe extrem de toxice. În concentrații mari acestea pot provoca decesul foarte rapid, provocând pagube fizice imcopatibile cu viața.
image
De ce nu este bine să ținem niciodată pâinea la frigider: „Acest lucru grăbește practic uscarea sau mucegăirea”
Specialiștii nu recomandă să ținem pâinea la frigider, deoarece temperatura scăzută face ca amidonul să se recristalizeze, iar asta duce, de fapt, la uscarea pâinii.
image
Lup singuratic, filmat cum face o scurtă baie de nămol: „Te scapă de paraziți și te mai răcorește” VIDEO
Imagini cu un lup care face o mică baie de nămol în Pădurile din Parcul Natural Putna Vrancea au fost publicate de angajații Romsilva.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.