Povestea planetei

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Probabil că prima poveste care m-a influențat a fost cea a cuceririi spațiului. Fiind născut în anul în care Apollo 11 ajungea pe Lună, am crescut într-o perioadă în care Andrei Bacalu prezenta la televiziunea de stat principalele misiuni spațiale, indiferent de cine erau lansate. Astfel, îmi amintesc prima misiune comună Soiuz – Apollo, plecarea sondelor Voyager (active și astăzi) sau lansarea primei navete spațiale – Columbia (în 1980, în pauza unui meci de fotbal Danemarca-România). Povestea oamenilor care pleacă să cucerească spațiul nu a fost însă singura care mi-a marcat copilăria. În aceeași perioadă, aceeași televiziune prezenta seria de documentare ale lui Jacques Yves Cousteau – Lumea tăcerii. Misterioasa și încă prea puțin cunoscuta lume a oceanului planetar m-a fascinat și m-a făcut să vreau să aflu mai multe. Să încerc să ajung și eu să descopăr acest domeniu, al Lumii Apelor, pe cît de apropiat, pe atît de necunoscut. Iar televiziunea mai dădea acces pe atunci – ce e drept, doar cu lingurița, o dată pe săptămînă – la alte povești magice care deschideau porțile cunoașterii spre planeta noastră și Univers: serialele lui Carl Sagan și James Burke și mereu interesanta Teleenciclopedie. Povestea planetei, a oceanului, marile descoperiri geografice, primii pași spre spațiu erau însă mult mai pe larg descrise în cărți pe care le-am citit și recitit în copilărie și în adolescență și pot spune că au avut un rol uriaș în devenirea mea. Am urmărit pas cu pas aventurile marilor descoperitori și cercetători, m-am bucurat alături de ei atunci cînd au reușit, am suferit atunci cînd au dat greș sau cînd au pierit. Iar în momentul în care a trebuit să decid ce vreau să fac în viață, am vrut să devin și eu parte a poveștii planetei Pămînt, a celor care încearcă să îi deslușească istoria și tainele. Nu doar povestea planetei m-a atras. În anii 1980, într-o societate lovită de teamă, lipsuri și neîncredere (multe dintre tarele de azi avîndu-și rădăcinile atunci), iubeam poveștile geologilor care se ocupau de realizarea hărților geologice și geofizice ale țării.

Erau poveștile oamenilor liberi, care trăiau cea mai mare parte a anului în afara sistemului. Plecați de acasă de primăvara pînă toamna tîrziu, lucrau ca să cartografieze fiecare rocă, fiecare vale de rîu, fiecare structură din anumite perimetre, în general spre deal și munte. Mergeau astfel din sat în sat, își stabileau singuri programul zilnic, aveau – pe scurt – ceea ce lipsea cel mai mult atunci: libertatea de a decide și de a se organiza cum vor. E drept, la fel plecau și geofizicienii, dar în echipe mult mai mari, iar relațiile în comunități mai mari erau mereu mai complicate. Cei doi sau trei geologi colegi de echipă erau mai mult decît o familie, erau frați în ale Pămîntului cu tot ceea ce însemna acest lucru. Cu timpul i-am cunoscut și pe cei care aveau să îmi devină colegi. Plecați în Deltă, cazați pe pontoane-dormitor tractate de șalupe care se deplasau cu viteza melcului, mergeau cu lunile dintr-un loc în altul, oprind aproape de fiecare dată în alt loc, încercînd să afle tot ce se putea cunoaște despre povestea Deltei și a plajelor acesteia. O viață simplă, fără echipamente moderne (dacă frigiderele pot fi considerate astfel, pentru că mulți ani aveam doar lăzi cu gheață), cînd serile pe ponton erau luminate doar două-trei ore de niște becuri chioare, alimentate de un generator electric cu motor de tractor. Însă atunci cînd pontonierul oprea generatorul, liniștea Deltei părea cea de la începuturile timpurilor. Iar nopțile fără lună umpleau cerul de stele – așa cum numai în Deltă pot fi admirate.

Anii au trecut. Mi-am urmat visul – acela de a încerca să trăiesc povestea începută de alții. Geologia s-a schimbat enorm de atunci. Geologii prospectori și cei care lucrau la hărți ca în acele vremuri sînt azi pe cale de dispariție în întreaga lume. Modul de lucru s-a schimbat, s-a modernizat, s-a dinamizat. Și temele actuale de interes sînt altele. La fel, în Deltă continuăm să lucrăm, la fel și pe coastă sau pe mare. Totul e însă mult mai rapid. Echipamentele sînt sofisticate, lipsa electricității nici nu poate fi luată în discuție. Iar nopțile cu cerul spuzit de stele sînt tot acolo – dar deja e mai greu să te afli în zone fără surse de lumină. 

Povestea continuă. Față de acum trei-patru decenii am aflat multe despre oceanul planetar. Am aflat, de fapt, cît de puține cunoaștem și cît mai avem de învățat. Cît privește geologia, știința și istoria planetei Pămînt, încă nici nu am ajuns să știm cît de puțin cunoaștem.

Adrian Stănică este cercetător științific la Institutul Național pentru Geologie Marină – GeoEcoMar, profesor onorific la Universitatea din Stirling, Marea Britanie.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

fier vechi
„Fiare vechi cumpărăm!” Român condamnat la închisoare în Belgia pentru colectarea ilegală de fier vechi
Un român de 44 de ani a fost condamnat la patru luni de închisoare și amendat cu 8.000 de euro în Belgia, după ce a fost prins colectând fier vechi fără autorizație.
muscate 1 png
Mușcatele, reginele balconului! Secretele unei înfloriri spectaculoase din primăvară până toamna
Visezi la un balcon plin de flori care să-ți bucure privirea din primăvară până în toamnă? Mușcatele sunt alegerea perfectă!
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal Iulian Antonescu din Bacău
Istoria unui tipar creștin vechi de 1.500 ani, descoperit în județul Bacău
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, anunță instituția muzeală.
buckingham palace 3932671 1280 jpg
O fostă angajată de la Palatul Buckingham a spus adevărul! Cum se spală, de fapt, cele 700 de geamuri de la casa regală
Palatul Buckingham este una dintre cele mai impunătoare reședințe regale din lume, iar curățenia sa impecabilă este o prioritate absolută. Printre sarcinile esențiale ale echipei de curățenie se află și spălarea celor 700 de ferestre ale palatului.
image png
Filmul de pe Netflix care răstoarnă planeta cu susul în jos! Ocupă locul 2 în preferințele românilor și milioane de oameni l-au văzut până acum
Netflix vine în atenția cinefililor cu un film captivant, plin de acțiune și suspans. A fost lansat în anul 2016, regizat de Don Michael Paul. Se află pe locul 2 în top 10 filme preferate de români.
Ploiești. Rafinăria de petrol, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
România și comerțul cu Franța în anul 1935
România și Franța au fost aliate în Primul Război Mondial și au reușit împreună să obțină victoria împotriva Germaniei. Relațiile politice au fost păstrate amicale și după încetarea ostilităților, dar acestea n-au fost dublate de cele mai bune schimburi comerciale.
rafinaria lukoil ploiesti
Fum gros deasupra unei rafinării din Ploiești şi activitatea oprită, după un incident în sistemul energetic național. Precizări de la Transelectrica
Un incident în sistemul energetic național a provocat probleme semnificative în mai multe zone din țară. Printre cele mai afectate obiective s-a numărat rafinăria Lukoil din Ploiești, care a fost nevoită să își întrerupă activitatea. De asemenea, un fum gros s-a ridicat deasupra acesteia.
12939480 jpg
Israelul își extinde operațiunea militară pentru a prelua „zone mari” din Fâșia Gaza. Netanyahu cere Hamas să capituleze
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a anunțat miercuri o extindere majoră a operațiunii militare în Fâșia Gaza, presupunând preluarea unor „zone mari care vor fi anexate zonelor de securitate ale statului Israel”.
image png
Diana Dumitrescu rupe tăcerea după 12 ani de la divorțul de Ducu Ion, fiul Ruxandrei Ion: „Am făcut psihoterapie foarte mulți ani”
Diana Dumitrescu vorbește după ani de zile de la divorțul de Ducu Ion. Cât de greu i-a fost actriței să depășească anumite traume, dar și cum a ajutat-o terapia, a povestit chiar ea. Aflați povestea vedetei din continuarea acestui articol.