Port ├«n suflet un Pegas ro┼ču

Publicat în Dilema Veche nr. 468 din 31 ianuarie - 6 februarie 2013
Port ├«n suflet un Pegas ro┼ču jpeg

Am ├«nv─â┼úat s─â merg pe o biciclet─â cu ro┼úi ajut─âtoare. C├«nd am ├«nceput s─â-mi men┼úin echilibrul, ele au disp─ârut. Cu pre┼úul unor julituri la picioare, am reu┼čit s─â devin biciclist─â, s─â ies pe trotuarul din fa┼úa casei ┼či s─â fac ture p├«n─â se ├«ntuneca de-a binelea. Cred c─â de pe atunci m─â concentram s─â merg c├«t mai bine, din moment ce-mi intrase ├«n cap c─â e unul dintre pu┼úinele lucruri pe care n-o s─â le mai uit niciodat─â. ┼×i exact a┼ča a fostÔÇŽ

Trebuie s─â recunosc c─â n-am mai condus o biciclet─â adev─ârat─â de foarte mult timp. Am mai pedalat pe cele din s─âlile de sport care nu se mi┼čc─â nici un centimetru, deci nu se pune. Dar, c├«ndva, ├«n copil─ârie, am avut un pegas al meu, ro┼ču, cump─ârat dup─â ce am str├«ns ├«ntr-o pung─â de pastic to┼úi banii necesari. N-a fost u┼čor, mi-a luat mult timp. O dat─â la dou─â-trei seri f─âceam monetarul. ┼×i vizite dese la magazinul Moto-Velo-Sport din ora┼č. Stabilisem toate detaliile, modelul, culoarea, doar c─â mai aveam nevoie de r─âbdare.

La sf├«r┼čitul prim─âverii, tata mi-a dat suma care-mi lipsea, ┼či Pegasul ro┼ču, prietenul meu ├«ndelung contemplat ├«n vitrin─â, a venit cu mine acas─â. A urmat cea mai frumoas─â vacan┼ú─â de var─â. Nu ne-am desp─âr┼úit nici m─âcar o zi. Pluteam pe deasupra str─âzilor, puteam ajunge ├«n scurt timp la orice ├«nt├«lnire. Cine mai era ca mine?

Nea Semen, un om care lucra de vreo dou─â s─âpt─âm├«ni la fa┼úada casei noastre, ┼čtia ┼či el foarte bine ce leg─âtur─â str├«ns─â e ├«ntre mine ┼či pegasul ro┼ču. Cu toate astea, ├«ntr-o dup─â-amiaz─â, c├«nd m-a rugat s─â i-l ├«mprumut s─â trag─â o fug─â la magazin s─â mai cumpere ni┼čte materiale, n-am putut s─â-l refuz. Trebuie s─â v─â imagina┼úi personajul: un om micu┼ú, sub 1,60 m, sl─âb─ânog ┼či cu o fa┼ú─â trist─â, pl├«ng─âcioas─â. I-am dat bicicleta cu str├«ngere de inim─â. Apoi, am a┼čteptat s─â se ├«ntoarc─â. Spre sear─â, a venit. Cu capul ├«n p─âm├«nt, mai pl├«ng─âcios dec├«t plecase. Pegasul meu fusese proptit de zidul restaurantului Izvorul rece, unde nea Semen se oprise cu ni┼čte amici s─â bea o bere. C├«nd a ie┼čit, bicicleta se evaporase.

Mi-a fost imposibil să-i mai zic ceva, mi s-a părut că avea în ochi lacrimi adevărate.

P.S. ├Än Panglica alb─â al lui Haneke s├«nt dou─â momente ÔÇ×pe biciclet─âÔÇť foarte mi┼čto. Cadrul ├«n care bona e acostat─â de ├«nv─â┼ú─âtor pe drum ┼či ea ├«i m─ârturise┼čte c─â e prima dat─â c├«nd merge pe biciclet─â. Privirile lui o ├«nghit cu tot cu cele dou─â ro┼úi cam instabile sub picioarele fetei. ┼×i fuga moa┼čei satului, tot cu o biciclet─â, ├«mprumutat─â de ├«nv─â┼ú─âtor, de data asta. Pe care, ca ┼či mine alt─âdat─â, el i-o d─â femeii cu inima str├«ns─â, doar pentru c─â z─ârise ceva ciudat ├«n privirea eiÔÇŽ

(Dilme veche online, 6 iulie 2010)

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.