Populismul dăunează grav mediului înconjurător

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Populismul dăunează grav mediului înconjurător jpeg

Schimbările climatice sînt o realitate. Nici cei mai vehemenți negaționiști climatici nu mai contestă încălzirea globală, mulțumindu-se să-i relativizeze efectele ori să respingă urgența unei acțiuni de limitare a fenomenului. Undeva la mijloc mai există o categorie care acceptă că ne confruntăm cu un dezastru, dar vede în catastrofă un rău necesar, un preț pe care îl plătim în schimbul avantajelor unei vieți confortabile și al dezvoltării industriale. Dacă problemele de mediu sînt mai vechi, angajamentul politic pentru a le rezolva e de dată recentă: cum putem menaja clima, cum putem opri ori chiar inversa tendința de încălzire globală, menținînd în același timp ritmul dezvoltării și competitivitatea economică? Răspunsul cel mai simplu e expedierea oricărei acțiuni: economia e mai importantă ca ecologia. Reprezentantul „exemplar“ al acestei abordări e Donald Trump. Care refuză adoptarea unor politici de mediu bazîndu-se pe două tipuri de argumente. Primul derivă chiar din sloganul populist pe care și-a întemeiat cariera politică: „America first!“. Al doilea e un soi de whataboutism aplicat în geopolitică: dacă China nu își reduce amprenta de carbon, SUA de ce ar face eforturi care le-ar costa în competiția globală? Abandonarea acordului climatic de la Paris merge exact pe această logică. Populismul dăunează grav mediului înconjurător.

În Europa, unde chiar și unele dintre partidele din mainstream au preluat teme legate de mediu, încălzirea globală e văzută ca o provocare care necesită un răspuns urgent. Reflecții există și la nivelul statelor, și la Bruxelles. Soluțiile se lasă încă așteptate. O primă dificultate ține chiar de modul în care s-a configurat acest curent politic relativ nou. Verzii vin în urma și în trena unor mișcări civice ecologice. Mai întîi a fost activismul, partidul a venit de-abia mai tîrziu, inspirîndu-se din mișcările de mediu, unele foarte romantice, altele pragmatice și violente. Această descendență conferă Verzilor de azi atît tăria, cît și slăbiciunea. Partidele ecologiste au o voce puternică pentru că sînt radicale, dar adesea nu reușesc nici să furnizeze soluțiile raționale, nici să găsească formule de compromis pe scena politicii reale. Sînt anticapitalism, antiliberalism, antisistem, dar au ajuns suficient de reprezentative și de relevante încît să participe la „sistem“. Dacă vor reuși să depășească logica activist-civică în care s-au format și să intre în logica de reprezentare politică, ar putea să schimbe măcar parțial orientarea acțiunii politice. Dar asta înseamnă și abandonarea aurei romantice…

Problema, spun politicienii pragmatici, e legată de costuri: în economia reală, ecologia nu se compensează, eforturile de investiție, adesea semnificative, nu pot fi recuperate. Conformarea la norme de mediu mai severe presupune constrîngeri și investiții a căror rentabilitate este adesea scăzută. Sau o scădere a productivității, cu costurile sociale aferente. Sau riscuri în raport cu pierderea unor piețe. Etc. Există însă și perspective mai optimiste. Da, constrîngerile generate de politicile de mediu pot genera o creștere a costurilor de producție, dar respectarea unor reglementări mai stricte pune în mișcare energii creative neexplorate. Astfel, progresul e asigurat de inovație: ameliorarea procesului de producție, descoperirea unor materiale noi, reducerea deșeurilor, reciclarea, descoperirea unor piețe pentru produsele secundare etc. Întrebarea sensibilă e de unde ar trebui să pornească tranziția ecologică: de la stat sau de la companii? De la cei care reglementează sau de la „piață“?

Chestiunea cea mai arzătoare rămîne energia. Cea bazată pe cărbune e poluantă și, pentru a atinge țintele în ceea ce privește emisiile de carbon, trebuie înlocuită. Energia atomică e relativ curată în timpul exploatării, e ieftină odată ce reactorul a fost pus în funcțiune, e disponibilă în cantități mari, dar produce deșeuri radioactive, extrem de periculoase chiar și pe termen lung și, în plus, vine cu riscuri. Energia regenerabilă? E prea puțin pentru a alimenta o industrie energofagă (cum e cea a Germaniei, de pildă). Soluția e, evident, un mix între cele trei tipuri de energie, dar resursele nu sînt repartizate în mod unitar pe glob, la fel cum și nevoile sînt diferite. Doar planeta e una singură. Și, oricare ar fi sursa poluării, dezastrul se globalizează. Cît timp oamenii politici discută despre oportunitatea politicilor climatice și despre soluții concrete, temperatura crește… Începi să-i înțelegi pe activiștii care spun, pe un ton fatalist, că dezbaterea e o scuză ca să nu faci nimic.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.

Adevarul.ro

image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.