„Poluarea cu metale a solului în zona minieră Roşia Montană”

Lucian Muntean
Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
 „Poluarea cu metale a solului în zona minieră Roşia Montană” jpeg

Exploatarea zăcămîntului aurifer de la Roşia Montană s-a făcut de peste 2000 de ani, cu atestare din perioada dacilor şi apoi a romanilor. A continuat în perioada medievală, pînă în prezent. Pe parcursul timpului, exploatarea aurului s-a făcut, în funcţie de evoluţia tehnologiei, prin extracţie direct din filoane, prin spălarea nisipurilor aluvionare şi apoi prin exploatări în galerii subterane sau în cariere. În urma acestor lucrări, în masivele Cîrnic, Cetate, Orlea şi Ţarina au rămas numeroase halde de steril, care au o mare concentraţie de minerale şi metale. 

Cu timpul, pe aceste vechi halde de steril s-a format un strat de sol cu vegetaţie. În prezent, localitatea Roşia Montană se suprapune, în mare parte, peste vechile exploatări şi halde.

a fost tema lucrării de diplomă pe care am realizat-o la absolvirea Facultaţii de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în 2001. 

Studiul a constat în recoltarea de probe de sol de pe terenuri cultivate (fîneţe, păşuni sau grădini), instalate pe vechi halde de steril, din perimetrul localităţii Roşia Montană. Ulterior, am determinat, prin metode de potenţiometrie, aciditatea solului şi concentraţiile de metale grele (cupru, plumb, zinc).

În perimetrul studiat, solul şi apa sînt predominant acide, cu valori extreme (pH < 3,5) în zona haldelor şi a efluenţilor. Concentraţia de cupru prezintă valori peste limita maximă admisă (100-190 mg/l, media fiind de 133mg/l) în cea mai mare parte a sa, valoarea maximă măsurată fiind de 974 mg/l. Pe alocuri, se constată o depăşire de peste 32 de ori a concentraţiei normale de cupru şi de peste 7 ori a nivelului maxim admis de toxicitate.

Aceste metale grele din sol afectează atît vegetaţia, cît şi animalele domestice şi implicit oamenii care consumă produsele de această provenienţă. În aceste condiţii de poluare, iniţiativa de a dezvolta agroturismul în zonă este nefondată.

Este important să continue exploatarea zacămintelor, aceasta fiind principala activitate economică din zonă, cu oameni calificaţi în minerit. Însă e decisiv ca noul proiect de exploatare să se facă cu tehnologia adecvată cu normele internaţionale, care să implice cele mai mici riscuri de poluare. Cei care fac lucrările de exploatare trebuie să se angajeze prin contract că vor ecologiza zona, după perioada de extracţie.

Responsabilitatea rămane celor care au obligaţia de a negocia aceste contracte, în care primează aspectele economice, industriale şi ecologice, şi abia apoi interesele politice.

Să protestezi împotriva exploatării în principiu e ca şi cum ai protesta împotriva construirii unei autostrăzi, pe motiv că se distruge solul şi vegetaţia pe traseu şi că, în final, vor muri oameni în accidente rutiere...

Foto: Lucian MUNTEAN

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Microbuzul din Pades  Foto Lucian Ignat jpg
Motivul inedit pentru care un autobuz vechi a fost dus în vărful Munților Poiana Ruscă. Turiștii îl pot vizita oricând
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Există nenumărate locații de vis de-a lungul României, mai ales în munți, unde putem admira cu adevărat natura din jurul nostru.
catalin maruta iulia vantur jpg
Cătălin Măruță, cadou neașteptat din partea Iuliei Vântur. Ce surpriză i-a pregătit vedeta: „De asta ai și venit în țară, nu?
Iulia Vântur a revenit în România și a fost invitată recent în emisiunea lui Cătălin Măruță, de la Pro TV. Fosta prezentatoare TV, care trăiește de 12 ani o frumoasă poveste de dragoste alături de Salman Khan, nu a venit cu mâna goală și i-a pregătit lui Măruță o surpriză. Ce i-a adus Iulia Vântur d
avion privat prada jpg
Un avion de lux al celebrei case de modă Prada aterizează miercuri într-un oraș din România
Un avion privat deținut de renumita casă de modă italiană Prada va ateriza miercuri la prânz pe Aeroportul Internațional Sibiu. Prada nu este un nume străin
image png
Preot pedepsit după ce vedeta pop Sabrina Carpenter a filmat un videoclip cu scene provocatoare în biserica sa
Un preot din New York care a permis vedetei pop Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare pentru un videoclip în biserica sa a fost acuzat de proastă administrare și a fost eliberat din funcție.
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Părere juridică: de ce nu poate fi suspendat sau amendat Mircea Lucescu în scandal FCSB-Steaua
Solicitat de Adevărul, Florin Gâtejan (78 de ani), avocat și fost judecător de tribunal la Urziceni, dar, mai important pentru speța actuală, fost președinte al Comisiei de Disciplină de la FRF și/sau LPF, a emis o părere juridică despre disputa numelui FCSB-Steaua, în care a intrat Mircea Lucescu.
living room 930804 1280 jpg
Spune adio caloriferelor: invenția revoluționară care încălzește casa rapid, se montează simplu și reduce facturile cu până la 90%
O dată cu venirea vremii reci, mulți dintre noi suntem nevoiți să pornim caloriferele pentru a menține o atmosferă confortabilă în locuințe. Totuși, nu sunt singurele opțiuni de încălzire.
angel 564351 1280 jpg
Asociația ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare lansează campania „Lumina care ne unește”
Asociația ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare desfășoară pe parcursul lunii decembrie 2024 campania „Lumina care ne unește”,dedicată celor care sunt în situații dificile
20 11 ClickSanatate ro jpg
Rolul brahiterapiei în tratamentul pentru cancer de col uterin
Cancerul de col uterin apare prin formarea unor celule maligne la nivelul colului, în urma unei infecții cu o tulpină HPV oncogenă.
Vizual Rompap Nov24 jpg
În luna Black Friday, amintește-ți de reciclare! De ce este esențial să colectăm separat corect ambalajele din carton ondulat
Luna noiembrie, luna Black Friday. Este momentul din an când mulți dintre noi facem achiziții online în număr record, profitând de ofertele atractive.