„Poluarea cu metale a solului în zona minieră Roşia Montană”

Lucian Muntean
Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
 „Poluarea cu metale a solului în zona minieră Roşia Montană” jpeg

Exploatarea zăcămîntului aurifer de la Roşia Montană s-a făcut de peste 2000 de ani, cu atestare din perioada dacilor şi apoi a romanilor. A continuat în perioada medievală, pînă în prezent. Pe parcursul timpului, exploatarea aurului s-a făcut, în funcţie de evoluţia tehnologiei, prin extracţie direct din filoane, prin spălarea nisipurilor aluvionare şi apoi prin exploatări în galerii subterane sau în cariere. În urma acestor lucrări, în masivele Cîrnic, Cetate, Orlea şi Ţarina au rămas numeroase halde de steril, care au o mare concentraţie de minerale şi metale. 

Cu timpul, pe aceste vechi halde de steril s-a format un strat de sol cu vegetaţie. În prezent, localitatea Roşia Montană se suprapune, în mare parte, peste vechile exploatări şi halde.

a fost tema lucrării de diplomă pe care am realizat-o la absolvirea Facultaţii de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în 2001. 

Studiul a constat în recoltarea de probe de sol de pe terenuri cultivate (fîneţe, păşuni sau grădini), instalate pe vechi halde de steril, din perimetrul localităţii Roşia Montană. Ulterior, am determinat, prin metode de potenţiometrie, aciditatea solului şi concentraţiile de metale grele (cupru, plumb, zinc).

În perimetrul studiat, solul şi apa sînt predominant acide, cu valori extreme (pH < 3,5) în zona haldelor şi a efluenţilor. Concentraţia de cupru prezintă valori peste limita maximă admisă (100-190 mg/l, media fiind de 133mg/l) în cea mai mare parte a sa, valoarea maximă măsurată fiind de 974 mg/l. Pe alocuri, se constată o depăşire de peste 32 de ori a concentraţiei normale de cupru şi de peste 7 ori a nivelului maxim admis de toxicitate.

Aceste metale grele din sol afectează atît vegetaţia, cît şi animalele domestice şi implicit oamenii care consumă produsele de această provenienţă. În aceste condiţii de poluare, iniţiativa de a dezvolta agroturismul în zonă este nefondată.

Este important să continue exploatarea zacămintelor, aceasta fiind principala activitate economică din zonă, cu oameni calificaţi în minerit. Însă e decisiv ca noul proiect de exploatare să se facă cu tehnologia adecvată cu normele internaţionale, care să implice cele mai mici riscuri de poluare. Cei care fac lucrările de exploatare trebuie să se angajeze prin contract că vor ecologiza zona, după perioada de extracţie.

Responsabilitatea rămane celor care au obligaţia de a negocia aceste contracte, în care primează aspectele economice, industriale şi ecologice, şi abia apoi interesele politice.

Să protestezi împotriva exploatării în principiu e ca şi cum ai protesta împotriva construirii unei autostrăzi, pe motiv că se distruge solul şi vegetaţia pe traseu şi că, în final, vor muri oameni în accidente rutiere...

Foto: Lucian MUNTEAN

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

nicusor dan fb jpg
Nicușor Dan exclude majorarea TVA: Orice creștere ar limita consumul și ar stimula evaziunea
Nicuşor Dan a declarat vineri că nu se pune problema creşterii cotelor reduse de TVA, de 5% şi 9%, precizând că scenariile privind o eventuală creştere a Taxei pe Valoarea adăugată sunt „absolut teoretice", deoarece nu iau în calcul aspecte precum creşterea evaziunii fiscale şi limitarea consumului.
Carlo Ancelotti, antrenorul lui Real Madrid (EPA) jpg
banner mihai albu jpg
Mihai Albu s-a căsătorit cu Elena Nechifor. Fiica designerului a avut o apariție memorabilă
Celebrul designer Mihai Albu și partenera sa, Elena Nechifor, au ajuns în fața ofițerului de stare civilă, iar alături de ei a fost și fiica lui, Mikaela Ioana, în vârstă de 16 ani.
image png
Aproape 300 de mineri au rămas blocaţi în subteran într-o mină de aur din Africa de Sud
Compania sud-africană Sibanye Stillwater a declarat vineri că se depun eforturi pentru salvarea a 289 de mineri blocaţi sub pământ într-unul dintre puţurile minei de aur Kloof, de lângă Johannesburg, relatează Reuters.
musk trump fotoX jpg
Cum s-a destrămat prietenia dintre Trump și Musk. Dezvăluirile făcute de Steve Bannon
Steve Bannon, fostul strateg politic al lui Donald Trump, a dezvăluit că încercările lui Elon Musk de a obține acces la informații secrete despre planurile de război au dus, în cele din urmă, la destrămarea relației acestuia cu președintele american.
image png
De ce nu vrea Viktor Orban Ucraina în UE. „Ne va absorbi toţi banii, ca un burete"
"Vrem să ţinem Ucraina departe de Uniunea Europeană, pentru că, dacă este lăsată să intre, ne va absorbi toţi banii", a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, în interviul săptămânal acordat postului public de radio, relatează MTI.
Alegeri turul 2 Republica Moldova  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (3) jpg
De ce moldovenii de peste Prut au sprijinit un candidat pro-UE în alegerile din România
Majoritatea alegătorilor moldoveni cu cetățenie română au votat pentru candidatul pro-european, Nicușor Dan, în alegerile prezidențiale de duminică din România.
horoscop aprilie 2022 jpg
Zodia care „l-a prins pe Dumnezeu de picioare". Pe 24 mai va trăi o zi pe care o va ține minte toată viața
Pentru unii nativi ai zodiacului, astrele par să se alinieze într-un mod miraculos, oferindu-le nu doar oportunități neașteptate, ci și un sentiment profund de împlinire. Pe 24 mai, o zodie pare că „l-a prins pe Dumnezeu de picioare” – trăiește o zi pe care o va ține minte toată viața.
Atacuri cu drone în Rusia FOTO via X jpeg
„Cel mai lung atac ucrainean” pe teritoriul rus. Moscova susține că a doborât aproape 500 de drone în trei zile
Kremlinul a declarat joi că Ucraina a lansat cel puțin 485 de drone asupra Rusiei în ultimele trei zile, iar 63 de tentative de atac au avut loc doar în regiunea Moscovei, relatează Business Insider.