Politică şi literatură

Publicat în Dilema Veche nr. 442 din 2-8 august 2012
Politică şi cultură jpeg

Frate Vlahuţă,

Tu crezi că voi, literaţii şi artiştii, „prin cinstea, prin căldura sincerităţii, pe care le puneţi pînă şi în greşelile voastre, sunteţi mai aproape de sufletul tinerimii, şi că de multe ori, din umbra în care trăiţi, voi o puteţi călăuzi, ş-o călăuziţi în adevăr, mai mult chiar decît povăţuitorii şi dascălii ei direcţi“.

Îmi pare rău că nu pot crede ca tine; nu pot zice că aşa este, fiindcă, din nenorocire, nu e aşa, deşi aşa ar trebui să fie. Ştiu şi eu că tinerimea care, pe băncile universităţilor, se prepară astăzi a fi mîine clasă dirigentă a naţiei, ar trebui să-şi cultive nu numai inteligenţa prin înaltele ştiinţe, ci şi caracterul şi sentimentele – ceea ce pe româneşte se spune cu un singur cuvînt: omenia – prin cultivarea frumoaselor litere ş-a artelor nobile... De la cele dintîi ar învăţa să înţeleagă şi să dezlege problemele vieţii publice, la care vor fi chemaţi mîine; iar de la cele din urmă ar învăţa „să-şi consacre existenţa la combaterea prejudecăţilor funeste, la-ndepărtarea opiniilor strîmte, la luminarea spiritului naţiei, la curăţirea gustului ei, inspirîndu-i frumoase sentimente şi idei nobile“.

Da! Aşa ar trebui să fie, ştiu şi eu. Dar, ia vezi, aşa e?

Nu literaţii, nici artiştii pot avea la noi vreo influenţă asupra tinerimii, ci cu totul altcineva.

Acel altcineva stăpîneşte astăzi exclusiv sufletul acelei tinerimi, şi nu „prin cinstea şi prin căldura sincerităţii, pe cari voi le puneţi pînă şi în greşelile voastre“, ci prin exaltarea prejudecăţilor funeste, prin coborîrea gustului, prin avilirea minţii, inspirîndu-i cu metodă rece idei strîmte şi josnice sentimente.

Nu! Nu voi literaţii şi artiştii vă puteţi bucura de a fi exercitat vreo influenţă asupra tinerimii din vremea noastră; nu. De asta se poate bucura cu prisos altă seamă de oameni.

Mult o să mai meargă aşa?... Să sperăm că nu. În orice caz, la vîrsta mea, nu mai pot spera să văd şi eu fericita prefacere.

Fii sănătos şi vesel! Al tău vechi,

Caragiale 

Scrisoare către Alexandru Vlahuţă.
Apărută în Universul, 7 aprilie 1909.
Reprodusă din I.L. Caragiale, Opere,
vol. IV, ediţie îngrijită de Al. Rosetti,
Şerban Cioculescu, Liviu Călin,
Editura pentru Literatură, 1965.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ferma, foto Shutterstock jpg
Povestea cuplului care și-a cumpărat un mic „sat” în Franța: „O viață fără stres”. Cât au plătit pentru colțul lor de liniște?
Povestea cuplului care și-a cumpărat un mic „sat” în Franța: „O viață fără stres”.
Gina Pistol, o mămică implicată
Noi imagini cu fiica Ginei Pistol și a lui Smiley. Cum arată camera lui Josephine și de ce nu îi vedem chipul
Gina Pistol a împărtășit recent câteva imagini adorabile cu fiica sa, Josephine. Fetița de 4 ani își alege singură hainele și are o cameră amenajată cu multă grijă, dar părinții ei aleg să-i păstreze intimitatea și nu îi arată chipul în mediul online.
Fericire jpg
Horoscop miercuri, 14 mai. Fecioarele rezolvă toate problemele din viața lor, iar Scoprionii atrag veștile bune ca un magnet
Lorina, astrologul Click!, ne aduce horoscopul pentru ziua de miercuri, 14 mai 2025. La jumătatea lunii, Scorpionii și Fecioarele sunt în centrul atenției.
lucian romascanu foto facebook png
Lucian Romașcanu a devenit membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană
Lucian Romașcanu a devenit marți, 13 mai, membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană.
Peter Sullivan foto Merseyside Police png
Un bărbat a petrecut 38 de ani în închisoare, acuzat pe nedrept de crimă. Cea mai veche eroare judiciară din istoria Marii Britanii
Peter Sullivan, un bărbat de 68 de ani care a petrecut cea mai mare parte a vieții în închisoare, fiind acuzat de crimă, a obținut anularea condamnării la Curtea de Apel a Marii Britanii. Sentința bărbatului este considerată cea mai veche eroare judiciară din istoria Regatului.
Mariupol FOTO EPA-EFE
Influenceri pro-Kremlin prezintă viața în Mariupolul ocupat ca fiind una „fericită și frumoasă”. CNN: „Au creat o imagine de carton”
La trei ani după ce a cucerit Mariupolul în urma unui asediu devastator de 86 de zile, Rusia își consolidează controlul asupra orașului ucrainean printr-o armă mai subtilă: influenceri pe rețelele de socializare.
aeroport cluj pixabay jpg
Impresiile unor turiști britanici după ce au vizitat România! „Experiență terifiantă” care le-a marcat călătoria
Sarah și Callum, doi turiști britanici pasionați de explorarea lumii, au petrecut aproape o săptămână în România, iar la finalul sejurului și-au împărtășit impresiile într-un videoclip publicat pe YouTube. Clipul, postat pe canalul lor „Two Brits On The Go” a adunat zeci de mii de vizualizări.
oua jpg
Ouăle s-au ieftinit în SUA: se vând cu 42,6 cenți, echivalentul a aproape 2 lei/bucata
Preţurile cu amănuntul la ouă au scăzut luna trecută în SUA, după ce au înregistrat un nivel record la începutul anului, conform datelor guvernamentale publicate marţi, transmite AP.
long covid jpg
„Ceață pe creier”. Medicii dezvăluie ce trebuie să faci pentru a scăpa de această stare de confuzie mentală
Termenul „Brain Fog”, tradus prin ceață cerebrală/mentală, este caracterizat prin dificultăți de concentrare, atenție sau gândire încețoșată. Potrivit medicilor, tot felul de lucruri pot duce la apariția ceții pe creier, de la modificări hormonale la nopți nedormite.