Pîinea la britanici

Carmina DRACE-FRANCIS
Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Pîinea la britanici jpeg

Am numărat 40 de tipuri de pîine ambalată şi feliată, la vînzare în marele supermarket britanic Sainsbury. Albă, albă fără calorii, integrală, 50% albă şi 50% integrală, tăiată subţire, mediu sau gros, albă moale, de prăjit (toastie), cu seminţe de floarea-soarelui sau in, soia, integrală moale, cu coajă sau fără, cu cinci tipuri de seminţe, bio, fără conservanţi artificiali...; toate varietăţile la pachet mic sau mare, produse similare ale unor mari fabrici de pîine: Hovis, Warburtons, Kingsmill, plus marca proprie a supermarketului. Pîinea produsă industrial, feliată şi ambalată în plastic, conţine diferite substanţe chimice: aditive/E-uri, emulsificatori, grăsimi vegetale, plus o cantitate dublă de drojdie, ca să iasă cît mai pufoasă într-un timp cît mai rapid. Este ieftină şi populară, utilizată în sandvişuri la prînz, prăjită la micul dejun, aruncată la gunoi, fără regrete, dacă este în surplus. Este produsă din 1961 conform metodei Chorleywood, o invenţie a brutarilor britanici care a fost rapid preluată şi dezvoltată de marii producători industriali de pîine. Problema este că nu e prea gustoasă, parcă e din vată, şi poate crea şi probleme de digestie din cauza substanţelor chimice şi a metodei de creştere rapidă a drojdiei. În ultimii 40 de ani, conţinutul de sare din pîinea produsă industrial a scăzut aproape la jumătate, ca urmare a intervenţiilor guvernamentale. Zilnic sînt vîndute 9 milioane de asemenea pîini la pachet (favorita fiind pîinea albă), iar piaţa brutăriilor industriale valorează 3,4 miliarde de lire sterline. Majoritatea supermarketurilor au însă şi propriile brutării care produc pe loc pîine proaspătă: am numărat 25 de feluri diferite, cu măsline, rozmarin, cartofi, seminţe, mac, portocale, susan, nuci, de orz, bagheta franţuzească, foccaccia italiană, albă simplă în variate forme, bio, fără drojdie...

Ca o reacţie împotriva exceselor industriale şi a supermarketurilor, se observă extinderea micilor brutării artizanale, care produc pîine scumpă, dar foarte gustoasă, făcută cu făină fără chimicale, cumpărată de la morarii localnici. Walk Mill, din zona Cheshire, încă foloseşte tradiţionalele pietre de moară de acum cîteva secole, pentru obţinerea făinii de grîu crescut pe cîmpiile din împrejurimi; două tone de asemenea făină sînt vîndute săptămînal clienţilor locali (inclusiv ferme cu brutării particulare), dar supermarketurile nu sînt interesate în achiziţionarea de făină fără conservanţi şi fără viaţă îndelungată pe raft. Brutăria Baltic Bakehouse din Liverpool este creaţia aproape artistică a unui brutar autodidact perfecţionist, care a citit tot ce este posibil despre cum se face pîinea de casă. Aluatul lui de pîine fără drojdie este, de exemplu, lăsat să fermenteze între 18 şi 36 de ore, iar pîinea rezultată – vîndută de patru ori mai scump decît cea din supermarket – este incredibil de gustoasă şi sănătoasă.

Sînt însă şi unii britanici care aleg calea de mijloc: cumpărarea unei maşini de făcut pîine acasă. Pregătirea pîinii devine pentru ei un eveniment în sine, pe care se bucură să-l împărtăşească săptămînal cu familia şi prietenii. Emisiunea TV The Great British Bake Off, o competiţie între 13 brutari amatori, a avut efectul de a populariza variate reţete de pîine şi prăjituri şi a reînviat masiv interesul britanicilor în gătirea pîinii de casă. 

Carmina Drace-Francis este cercetătoare şi traducătoare la Liverpool. 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.