Pîine, circ, secrete

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Pîine, circ, secrete jpeg

- argument -

O pagin─â Internet citeaz─â, ca exemplu str─âvechi de atitudine conspira┼úionist─â, un verset biblic: ÔÇ×├Ä┼úi ┼čtiu necazul t─âu ┼či s─âr─âcia, tu ├«ns─â e┼čti bogat [ÔÇŽ]ÔÇť (Apocalipsa dup─â Ioan, II, 9). S├«nt cuvintele Domnului, adresate, prin intermediul lui Ioan, episcopului de Smirna. Pasajul s-ar referi, potrivit autorului acestei pagini, la vigilen┼úa lui Dumnezeu, demn─â de o adev─ârat─â birocra┼úie fiscal─â, care ┼čtie prea bine c─â ├«n spatele s─âr─âciei afi┼čate se ascund averi nedeclarate, altfel spus, la deconspirarea de c─âtre Dumnezeu a unei conspira┼úii. Textul vorbe┼čte, de fapt, despre bog─â┼úia sufleteasc─â a cre┼čtinilor din Smirna, ├«n opozi┼úie cu s─âr─âcia lor material─â. 

Conspira┼úionismul ├«nseamn─â adesea un abuz al interpret─ârii. Pentru conspira┼úionist, refuzul eviden┼úei, al explica┼úiei clare ┼či logice devine marca ÔÇ×adev─ârateiÔÇť inteligen┼úe. 

Conspira┼úionismul e adoptarea halucinatorie a sloganului ÔÇ×aparen┼úele ├«n┼čeal─âÔÇť, a cititului printre r├«nduri, a g├«ndirii ÔÇ×criticeÔÇť. Epistemologic vorbind, conspira┼úionismul e o teorie enigmistic─â a adev─ârului: ocultul, obscuritatea devin, pentru conspira┼úionist, criteriile ├«nse┼či ale adev─ârului. 

Mai mult dec├«t un portret individual, conspira┼úioni┼čtii par s─â aib─â o identitate gregar─â. Cu to┼úii ÔÇô indiferent de nivelul de educa┼úie, de v├«rst─â, de origine social─â sau na┼úional─â ÔÇô au un limbaj comun, acelea┼či idiosincrasii, simpatii ┼či antipatii previzibile (politice ┼či nu numai), adesea cu iz na┼úional-socialist ┼či antisemit. E interesant faptul c─â teorii conspira┼úioniste despre vreun complot comunist sau rusesc s├«nt rare. Cele mai multe teorii vizeaz─â capitalismul, americanii, evreii, Biserica (Vaticanul) ┼či, ├«n general, Occidentul. Ceea ce trimite la originea ÔÇ×revolu┼úionar─âÔÇť ÔÇô a conspira┼úionismului modern, cel pu┼úin ÔÇô, fie c─â e vorba de propagand─â sovietic─â sau de Revolu┼úia Francez─â. Pentru oprima┼úii mai mult sau mai pu┼úin ├«nchipui┼úi, conspira┼úia e otrav─â ┼či balsam totodat─â ÔÇô le alimenteaz─â ura de clas─â ┼či le confirm─â, m─âgulitor, cele mai sumbre b─ânuieli: cei boga┼úi conduc ├«ntr-adev─âr lumea ┼či s├«nt, a┼ča cum ┼či-au ├«nchipuit, malefici, le vor r─âul. Conspira┼úionismul e, aici, un alt chip al propagandei. 

O contradic┼úie a conspira┼úionismului este c─â pretinde s─â de┼úin─â secrete ultime, care ├«ns─â circul─â liber peste tot ÔÇô pe Internet, prin tabloide, prin gura t├«rgului. ÔÇ×MisterulÔÇť conspira┼úionist e de o transparen┼ú─â cople┼čitoare, iar conspira┼úionismul, ca ezoterism, o alc─âtuire imposibil─â. 

Nu e de neglijat nici factorul

al conspira┼úiei. Conspira┼úia e o fic┼úionalizare a realit─â┼úii. Consim┼úind la un scenariu conspira┼úionist devii parte din el, e┼čti coautor sau m─âcar spectator vigilent, observator perspicace al thriller-ului care este, pentru unii, lumea ├«n care tr─âim. 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.