Personal și public

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
Personal și public jpeg

De ce un Dosar despre secrete? Probabil și pentru că trăim într-o lume în care, aparent, multe sînt la vedere, ne afișăm în toate cele cu dezinvoltură pe rețelele de socializare. Aflăm aproape orice de pe net. Avem acces la aproape oricine oricînd. Ni se dă posibilitatea, pe grupuri și forumuri, să împărtășim vrute și nevrute, de la detalii intime la nemurirea sufletului etc.

Și, totuși, nevoia de intimitate rămîne. E clar că ce punem pe Facebook sau pe Instagram e, pînă la urmă, imaginea pe care vrem ca alții să și-o formeze despre noi. Pare că punem chestiuni intime, de genul cu cine mai sîntem și cu ce ni s-au mai lăudat copiii, dar evident că alegem acele lucruri care ne avantajează. Care le induc celorlalți „adevărurile“ selecționate și aprobate despre noi. E un fel de PR personal: îmi propun să fiu genul ăsta de persoană, cu genul ăsta de familie… Și astea sînt „secretele“ pe care vreau să le expun.

Da, e o contradicție în termeni, între secrete și expunere. Definește, într-o măsură, ceea ce se întîmplă pe Facebook: ne expunem intimitatea. Dar nu e intimitatea reală, e un simulacru, vorba lui Baudrillard, de intimitate. Cea reală rămîne, în continuare, a fiecăruia dintre noi, deși scriem acolo „in a relationship“ sau „feeling blessed“ etc. Avem cu toții, în continuare, nevoie de intimitate, deși ne jucăm, mai periculos ca altădată, de-a personalul devenit public.

Secretele sînt necesare. Nu în sensul de adevăruri întunecate, eventual criminale, pe care le pitim sub obroc. Or exista și din astea, dar nu fac obiectul Dosarului de față. Cum nu fac obiectul lui nici secretele de stat – deși există un material dedicat teoriilor conspirației, dar mai mult ca mecanisme de coping într-o lume imprevizibilă. Secretele sînt necesare în sensul în care, deși sîntem expuși în diverse feluri, vrem, totuși, să ne păstrăm intimitatea.

Întrebările care se pun (și la care e loc, încă, destul pentru răspunsuri) sînt cum putem face asta în lumea băgăcioasă în care trăim. Cît de importantă mai e discreția ca valoare, în general. Dacă secretele sînt mai curînd feminine (există o istorie a asocierii lor cu sexul zis, cîndva, slab) și de ce. Ce legătură au ele cu zburdălniciile inimii, cu bîrfa, dar și cu agresiunile tăinuite. Care e diferența între secret și taină, și cum se leagă aceasta din urmă de întîlnirile noastre cu divinitatea și miraculosul. Cum ne țineam deoparte secrete vitale în orînduirea comunistă, ca să putem supraviețui. Și ce relație au copiii cu secretele.

Dosarul de față pune aceste întrebări. Răspunsurile la multe dintre ele rămîn, încă, secrete.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

12953265 jpg
SUA ar fi trimis în Israel un sistem avansat de apărare aeriană înainte de vizita lui Netanyahu la Washington. Ce au discutat liderul american și cel israelian
SUA ar fi livrat Israelului un sistem avansat de apărare antirachetă înainte de vizita lui Benjamin Netanyahu la Washington pentru discuții, care ar fi avut pe agendă și un atac asupra Iranului, relatează The Telegraph.
studenta din timisoara disparuta foto ipj png
Studentă la Medicină din Timișoara, dată dispărută. A plecat spre facultate și nu s-a mai întors acasă
O studentă de la Facultatea de la Facultatea de Medicină din Timișoara a fost dată dispărută luni, 7 aprilie, după ce a părăsit municipiul.
inselaciune covid
Cum a păcălit o româncă un bărbat în scaun cu rotile, din Spania: i-a luat aproape 72.000 de euro, fără să-l fi întâlnit vreodată
O româncă de 44 de ani a fost condamnată la doi ani și jumătate de închisoare după ce a înșelat un bărbat în scaun cu rotile. Femeia i-a luat aproape 72.000 de euro, fără să-l fi întâlnit vreodată.
sua-ue
UE propune aplicarea unor taxe vamale cuprinse între 10% şi 25% pentru bunurile din SUA
Comisia Europeană a propus aplicarea unor taxe vamale cuprinse între 10% şi 25% pentru importuri de produse americane în UE.
487643336 1219098540215426 6157906436053094673 n jpg
Cozonacul roz care a „încins” gospodinele pe Facebook. „Oribil, nu aș mânca așa ceva/ Când nu ajungi la struguri, spui că sunt acri”
Cozonacul pufos cu zmeură în aluat umplut cu migdale si fistic, rețeta propusă un vlogger culinar, a stârnit reacții diverse și contradictorii între gospodine, pe rețelele de socializare.
netflix pixabay png
Filmul horror care a ajuns din nou în topul Netflix, la 2 ani de la lansare. Povestea te ține cu sufletul la gură
Un film horror din 2023 a ajuns din nou în Top 3 pe Netflix. Dacă în anul lansării ocupa locul 3 în clasamentul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming, în prezent, se află pe a doua poziție. Pelicula este inspirată din realitate.
Bancnote bancnota bani leu lei romania FOTO Shutterstock
Cine sunt românii care pot primi prime de Paște de peste 2.600 de lei
Perioada Sărbătorilor Pascale se apropie cu repeziciune, unii dintre angajatori pregătindu-se să-și recompenseze angajații cu prime generoase, care ajung la nivelul unui salariu minim net pe economie.
cub mihaela tatu png
Ce meserie a vrut să aleagă Mihaela Tatu, înainte de a deveni vedetă de televiziune? „Mă simt bine”
Mihaela Tatu a vrut să devină actriță și nu prezentatoare de televiziune.
Parcul dendrologic Simeria  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (63) JPG
Locul spectaculos din România pe carde trebuie să îl vizităm în acest an. Întreg parcul se trezește la viață primăvara
Este un loc de o frumusețe rară, pe care cu toții ar trebui să încercăm să îl vizităm în această perioadă din an! Acest parc dendrologic spectaculos se trezește la viață odată cu înaintarea în primăvară, iar cei care ajung aici pot admira priveliști de vis, cât și numeroase magnolii înflorite!