Pericolul de a mînca ieftin

John GAPPER
Publicat în Dilema Veche nr. 476 din 28 martie - 3 aprilie 2013
Pericolul de a mînca ieftin jpeg

De la Sweeney Todd (personajul fic┼úional care ┼či-a ucis clien┼úii ┼či i-a f─âcut buc─â┼úi) nu a mai existat at├«t de mult─â incertitudine ├«n leg─âtur─â cu ce se ├«nt├«mpl─â exact cu carnea procesat─â. De data aceasta, nu mai este vorba de filmul Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (B─ârbierul diabolic din Fleet Street), ci de caii din Rom├ónia.

├Än condi┼úiile ├«n care carnea de cal este mai u┼čoar─â dec├«t vita de calitate inferioar─â ┼či con┼úine mai mul┼úi acizi gra┼či de tip Omega-3, acesta ar putea fi un caz rar de contrafacere prin care produsele alimentare devin mai s─ân─âtoase. Totu┼či, nu exist─â prea multe informa┼úii despre lan┼úul extins care aprovizioneaz─â cu carne procesat─â supermarketurile ┼či restaurantele. Dac─â nu au reu┼čit s─â depisteze c─â era carne de cal, ce altceva ar putea trece neobservat?

├Än pie┼úele de carne de calitate, unde m─âcelarii s├«nt foarte aten┼úi la origine, practic cuno┼čti numele animalului pe care ├«l m─ân├«nci, iar ├«nlocuirea unei vaci cu un cal este de neconceput. ├Äns─â ├«n magazinele ieftine ÔÇô pe fondul concuren┼úei pre┼úurilor ┼či al cererii din ce ├«n ce mai mari de carne din China ┼či din economiile emergente ÔÇô, pe mese risc─â s─â ajung─â lucruri ciudate.

Calitatea produselor s-a deteriorat

Aceast─â situa┼úie nu poate continua. Industria auto american─â a abordat, la un moment dat, rela┼úia cu furnizorii de materii prime, ├«ntr-un mod similar ÔÇô exercit├«nd presiuni at├«t de mari, ├«nc├«t calitatea produselor s-a deteriorat, iar furnizorii au dat faliment. ├Äns─â este dificil s─â creezi rela┼úii cu furnizorii, ├«ntr-o lume ├«n care clien┼úii cer pre┼úuri mici, astfel c─â industria alimentar─â nu are o alternativ─â prea bun─â.

Din unele puncte de vedere, concentra┼úia de produc┼úie ┼či distribu┼úie din ultimele decenii ÔÇô c├«nd magazinele de la col┼ú de strad─â au fost ├«nlocuite de supermarketuri alimentate de procesatori ÔÇô a fost o afacere profitabil─â pentru consumatorul obi┼čnuit. A ridicat nivelul de baz─â al calit─â┼úii ÔÇô nu prea merit─â s─â ne amintim de con┼úinutul c├«rna┼úilor, al salamului ┼či pateurilor cu carne, comercializate ├«n Marea Britanie ├«n anii 1970 ÔÇô ┼či a contribuit la stabilizarea pre┼úurilor.

Pre┼úurile alimentelor ├«n magazine au sc─âzut ├«n termeni reali, ├«n ultimele dou─â decenii, p├«n─â ├«n anul 2007. Nu doar c─â pre┼úurile m─ârfurilor de baz─â erau mici, dar supermarketurile eliminaser─â costuri prin achizi┼úionarea re┼úelelor de furnizori ÔÇô ferme, procesatori ┼či comercian┼úi ÔÇô, care s├«nt ├«n concuren┼ú─â, ├«n orice situa┼úie.

Situa┼úia s-a schimbat ├«n 2007-2008, c├«nd s-au ├«nregistrat primele ┼čocuri ├«n privin┼úa pre┼úurilor produselor de baz─â. Folosirea, ├«n Statele Unite, a produselor agricole, pentru fabricarea de combustibili, a condus la cre┼čterea pre┼úurilor la porumb, ulei de palmier ┼či ulei de rapi┼ú─â, iar pie┼úele financiare au resim┼úit presiunile cauzate de cre┼čterea cererii de carne ├«n economiile emergente. Consumul de carne pe cap de locuitor a crescut de patru ori ├«n China, din 1960 p├«n─â acum.

Industria alimentar─â a r─âmas cu o linie de aprovizionare lung─â, complex─â, transfrontalier─â ┼či supus─â unor presiuni extreme. Aici apare problema cailor. ├Än acest caz, carnea de cal provenind din Rom├ónia pare s─â fi ajuns ├«n lasagna din ÔÇ×vit─âÔÇť ┼či ├«n alte produse din supermarketuri britanice ┼či franceze, prin intermediul unei companii de comer┼ú cipriote ┼či al unui distribuitor francez.

Responsabilitatea l─âsat─â primilor furnizori

Supermarketurile au avut reac┼úii ├«ngrozite la aceast─â situa┼úie, insist├«nd c─â nu au nici o idee cum s-a ├«nt├«mplat. Dar au fost neglijente, ├«n mod inten┼úionat, ├«n leg─âtur─â cu liniile de aprovizionare ÔÇô nu ┼čtiau nimic de carnea de cal pentru c─â nu prea ┼čtiau ceva nici despre vit─â. Responsabilitatea a fost l─âsat─â ├«n seama primilor furnizori, care au pasat-o urm─âtorilor etc.

ÔÇ×Lan┼úurile de magazine de retail nu au la dispozi┼úie prea multe informa┼úii, iar rela┼úiile s├«nt strict de tip tranzac┼úiiÔÇť ÔÇô explic─â Sion Roberts, expert la grupul de consultan┼ú─â European Food and Farming Partnerships. ÔÇ×Poate c─â unii dintre furnizori se confrunt─â cu presiuni financiare severe, f─âr─â ca lan┼úurile de retail s─â aib─â cuno┼čtin┼ú─â de aceast─â situa┼úieÔÇť ÔÇô adaug─â el.

Dar nici nu prea au vrut s─â aib─â cuno┼čtin┼ú─â, dat fiind c─â supermarketurile ÔÇô ├«mpreun─â cu firmele care produc semin┼úe ┼či fertilizatori ÔÇô au fost singurele care ┼či-au protejat statutul ├«n ultimii ani. Presiunile i-au afectat ├«n principal pe procesatori ┼či pe fermieri.

ÔÇ×Fermierul este cel care simte presiunile asupra pre┼úului ┼či are pu┼úin─â putere pe pia┼ú─âÔÇť, explic─â Justin Sherrard ÔÇô expert ├«n strategii globale la Rabobank ÔÇô el argument├«nd c─â furnizorii de alimente trebuie s─â aib─â un statut mai puternic. ÔÇ×Exist─â o limit─â p├«n─â la care po┼úi exercita presiuni asupra furnizorilorÔÇť ÔÇô adaug─â el.

├Änlocuirea c─ârnii de vit─â cu cea de cal este un semnal spectaculos c─â s-a atins limita. De┼či pu┼úin─â lume pare s─â fie ├«ngrijorat─â c─â a m├«ncat cal ÔÇô de fapt, nici nu exist─â motive de ├«ngrijorare; evreii ┼či musulmanii practican┼úi ar avea tot dreptul s─â fie furio┼či dac─â vita ar fi ├«nlocuit─â cu porc.

Licita┼úiile pentru produse agricole ÔÇô de multe ori organizate online ÔÇô reprezint─â modalit─â┼úi extrem de eficiente de reducere a costurilor. Dar nu stimuleaz─â deloc calitatea, nu contribuie la ├«mbun─ât─â┼úirea randamentului, iar pentru furnizori ┼či fermieri este dificil s─â fac─â investi┼úii pe termen lung. S├«nt expu┼či permanent volatilit─â┼úii pre┼úurilor, ├«n timp ce caut─â comenzi.

Un cerc vicios

Industria auto american─â a fost prins─â ├«n aceast─â capcan─â ├«nainte de criza din 2008 ┼či de falimentul Chrysler ┼či General Motors. ├Än acest context, produc─âtorii auto le-au cerut furnizorilor de materie prim─â s─â reduc─â pre┼úurile, pentru a diminua ┼či ei costurile de produc┼úie, dar s-a ajuns la v├«nzarea de ma┼čini de proast─â calitate la pre┼úuri mici.

├Än schimb, produc─âtori japonezi precum Toyota ┼či Honda au avut rela┼úii mai eficiente ┼či pe termen mai lung cu furnizorii, situa┼úie care a stimulat mai degrab─â inova┼úia ┼či calitatea, dec├«t pre┼úurile fixe. Companiile americane au ajuns, p├«n─â la urm─â, s─â urmeze exemplul nipon.

Este greu s─â faci trecerea de la un cerc vicios de reducere a costurilor ┼či a calit─â┼úii la un cerc virtuos de cooperare ┼či inovare, mai ales c├«nd nu prea s├«nt bani. Unii clien┼úi vor dori s─â pl─âteasc─â pentru informa┼úii precise despre origine ┼či pentru produse cump─ârate direct de la anumite ferme; ├«ns─â, pentru cei mai mul┼úi, acesta este un lux.

┼×i totu┼či, schimbarea este posibil─â, chiar ┼či pentru consumul de mas─â. Imaginea McDonaldÔÇÖs a fost afectat─â dup─â dezv─âluirile privind calitatea inferioar─â a c─ârnii procesate, f─âcute ├«n cartea lui Eric Schlosser, Fast Food Nation, publicat─â ├«n 2003 (nu este tradus─â ├«n limba rom├ón─â). ├Än prezent, McDonaldÔÇÖs ia toat─â carnea de vit─â servit─â ├«n restaurantele din Marea Britanie direct din aproximativ 17.500 de ferme de vite irlandeze ┼či britanice, av├«nd contracte pe termen lung. Multe alte companii de alimenta┼úie au adoptat aranjamente similare.

Date fiind riscurile privind reputa┼úia la care s├«nt expuse supermarketurile ┼či alte lan┼úuri de restaurante dac─â las─â astfel de lucruri la ├«nt├«mplare sau le plaseaz─â ├«n seama unor furnizori anonimi de carne, aceasta pare o investi┼úie bun─â.

John Gapper este editorialist economic ┼či editor asociat al Financial Times, stabilit la New York. A lucrat pentru FT din 1997, ocup├«ndu-se de rela┼úii de munc─â, b─ânci ┼či media.

Varianta original─â a ap─ârut ├«n Financial Times ┼či a fost preluat─â prin Presseurope.

Foto L. Muntean

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.