Pe-ăştia îi avem, cu ăştia defilăm

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
Pe ăştia îi avem, cu ăştia defilăm jpeg

- argument -

În 1996, s-a conturat destul de devreme confruntarea între Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, în 2004, a fost limpede că lupta se va da între Adrian Năstase şi Traian Băsescu (mă rog, după episodul cu „dragă Stolo“ şi lacrimile aferente...), în 2009, PSD s-a hotărît din timp asupra candidaturii lui Mircea Geoană. Doar în 2000, cînd dreapta n-a fost în stare să propună un candidat puternic, a apărut în turul II „surpriza“ Vadim Tudor. De data aceasta, desemnarea candidaţilor s-a tot sucit şi învîrtit pînă de curînd. Iar unii despre care se vorbea mult ca posibili prezidenţiabili – Crin Antonescu din partea PNL/USL, Cătălin Predoiu din partea PDL, Cristian Diaconescu din partea PMP, ori Mihai Răzvan Ungureanu din partea Forţei Civice – au rămas „pe margine“. „Adevăraţii“ candidaţi au apărut tîrziu, cu greu şi cu surprize: acum cîteva luni, Victor Ponta încă mai spunea că nu vrea să candideze, „dreapta abia reunită“ încă ezita între Iohannis, Predoiu şi MRU (şi făcea de zor sondaje), Monica Macovei îşi vedea de ale sale, PMP aştepta semnalul de la Traian Băsescu. Desemnarea candidaţilor la cea mai importantă funcţie în stat a fost ceva între telenovelă şi thriller cu „răsturnări de situaţie“. De bine, de rău, am ajuns să ne cunoaştem candidaţii, iar Biroul Electoral Central şi-a închis porţile: rien ne va plus. Sau poate da: „ştiutorii“ care au acces la „surse“ pretind că nu’ş ce candidat va fi obligat să se retragă, Traian Băsescu se pregăteşte să anunţe că un candidat a fost ofiţer acoperit, comentatorii spun că trebuie să ne aşteptăm la „cea mai murdară campanie electorală de pînă acum“ (dar cînd nu s-a spus aşa?...).  

În acest context, vă propunem un exerciţiu de normalitate (poate unora li se va părea forţată, mimată, nepotrivită – asta e!). Pe-ăştia îi avem, cu ăştia defilăm. Am făcut în redacţie un chestionar şi i-am invitat să răspundă pe cei mai bine plasaţi în sondaje. Am adăugat cîteva informaţii despre fiecare. Plus un articol despre modele de politicieni străini din care ne-am putea inspira, şi unul despre candidaturile feminine (căci asta e cu adevărat o noutate în politica românească). Şi o anchetă printre adolescenţi, despre ce aşteaptă ei de la viitorul preşedinte. Mai departe, poporul suveran va decide.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Prințul Harry  GettyImages jpg
Ruptura dintre prințul Harry și familia regală! Războiul fiului regelui Charlescu cu presa tabloidă ar fi distrus totul
Prințul Harry spune că războiul cu presa tabloidă a fost principala cauză care a dus la îndepărtarea de familia regală. Ne amintim că la începutul anului 2024, Daily Mirror a fost de acord să-i plătească lui Harry despăgubiri de 400.000 de lire.
img jpg
Petrică Ciucă, „criminalul de copii” a comis un nou abuz la 7 ani după ce a ieșit din închisoare: ”Un om cu un anume retard”
Petrică Ciucă, criminalul de copii care a înspăimântat întreaga Românie la finalul anilor '90 a comis un alt abuz sexual, de curând. A fost dat în urmările generală și prins în seara zilei de 23 iulie, într-un cartier din Galați.
image png
Ploi torențiale și vijelii în peste jumătate din țară. Harta județelor vizate de avertizarea ANM
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o avertizare meteo cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru pentru mai mult de jumătate din țară.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Volatilitatea piețelor în fața deciziilor politice de anvergură
După eșecul dureros al partidului președintelui Macron la alegerile europarlamentare, piețele financiare au resimțit din plin decizia neașteptată a acestuia de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate care a aruncat, practic, țara într-o stare generalizată de incertitudine.
Donald Trump la Convenția Republicană din Milwaukee FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump va cere statelor NATO să aloce 3% din PIB pentru apărare dacă recâștigă președinția SUA
Majoritatea statelor membre NATO au atins abia recent ținta de cheltuieli de 2% din PIB. Dar consilierii lui Donald Trump au avansat ideea de a cere membrilor NATO să cheltuiască 3% din produsul lor intern brut pentru apărare, ceea ce este mai mult decât obiectivul convenit de aliați.
Covaliu
România s-a făcut de rușine la JO 2024: Covaliu, afectat după cazul de dopaj cu Florentina Iușco
Din păcate, nici n-au început bine Jocurile și am și pierdut o atletă.
horoscop (1) jpg
3 zodii care vor primi o moștenire în toamna anului 2024. Ei sunt nativii care se vor îmbogăți pe neașteptate
Astrele aduc vești surprinzătoare pentru anumiți nativi din zodiac. Se pare că toamna anului 2024 va fi plină de prosperitate, noroc și abundență pentru ei. Se lasă cu bani grei, investiții mari și realizări uriașe.
indicator viteza minim obligatorie FOTO codrutier.ro
Indicatorul rutier care îi încurcă pe șoferi în trafic. Ce semnifică și unde poate fi găsit
Cunoașterea Codului Rutier poate să facă de multe ori diferența între viață și moarte în trafic, iar șoferii trebuie să fie mereu la curent cu noile schimbări și cu indicatoare care apar.
Argentinau23 facebook jpg
Federaţia argentiniană a depus plângere la FIFA după meciul cu Maroc: motivul din spatele deciziei
Turneul de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice a început cu o partidă controversată.
image
„Inside Out 2” întrece „Frozen 2” și devine cel mai de succes film de animație din istorie
„Inside Out 2” a depășit „Frozen II” pentru a deveni cel mai de succes film de animație din istorie, conform incasărilor după lansare.
image
Apple Maps debutează pe web în Beta pentru a concură cu Google Maps
Apple Maps și-a făcut debut pe web, vizând să ofere o alternativă robustă la Google Maps.
image
Cum a reușit un hacker din Coreea de Nord să se infiltreze într-un furnizor de securitate din SUA?
Un hacker nord-coreean a reușit să se infiltreze într-un furnizor de securitate digitală din SUA.