Părinții nu mi-au spus că sînt special

Robert BĂLAN
Publicat în Dilema Veche nr. 766 din 25-31 octombrie 2018
Părinții nu mi au spus că sînt special jpeg

Mult timp după ce s-a născut fii-mea m-am simțit așa… special. Eram Tată. Aveam misiunea galactică de a duce mogîldeața prin parc. Și de a ajuta la diverse chestii.

Din ziua în care s-a născut mogîldeața n-am mai avut un serviciu cu program fix. Așa s-a întîmplat. Aveam, în schimb, program zilnic de mers la piață și în parc. Gătit, doar eu, cel puțin o dată pe zi. Aveam program de cîntat „un elefant se legăna…“ Ajungeam la 99 de elefanți și ea tot nu adormea. Și nervi. Și frustrare. Și lipsă de activități pentru adulți. Și lipsă de prieteni. Și atît.

Și forumurile de mame. De alimentație tradițională. Și cărțile de parenting.

Dar nimic nu m-a pregătit pentru următorul moment…

…în care mogîldeața a început să zică NU. Și nu numai că a început să zică, dar, din acel moment, nu a mai fost chip să o convingi că e altfel. Nu aflasem de nicăieri că acest moment există în viața fiecărui copil. Habar nu aveam de tantrum-uri.

Uram deja cărțile de parenting – bine, eu n-am citit decît vreo două, la restul am aflat ideile rezumate de alții – și forumurile, așa că din cauza lor n-a fost chip să pun în practică ce îmi sufla intuiția mea feminină. Adică sînt foarte bune și utile, dar în viață nu-i ca-n cărți, se știe. Emoticon zîmbăreț. Ce să fac acum dacă nu mi-a plăcut niciodată școala și n-am avut niciodată un respect absolut pentru cuvîntul scris?

Dar momentul ăla – și mă scuzați că fac acu’ psiho-filozofie de doi lei – cred că e pus acolo, în evoluția fiecărui copil, tocmai pentru ca părintele să își dea seama că plodul nu este proprietatea lui, ci o altă persoană. Sună banal-stupid-clișeu, dar e greu pentru (unii) părinți să realizeze asta. Adică e momentul ăla în care „NOI mîncăm“, „NOI mergem la grădiniță“ trebuie să dispară.

Eu zic că mi-am învățat lecția asta. Cel puțin la al doilea copchil, n-am mai făcut greșeala. Dar văd că, la NOI (ups, iar am făcut-o!), revoluția nu se mai termină. Și deja a trecut perioada aia despre care scrie în cărțile alea de la secțiunea „Parenting“ din toate librăriile care se respectă.

(Apropo, asta e o secțiune care acum șapte ani nu exista în librării. Cel mult erau două-trei volume puse la „Psihologie“ sau „Cărți practice“. Mai nou văd că se cheamă „Parentaj“. Mi-au trebuit vreo două minute pînă să-mi dau seama ce e ăla.)

Acum aștept să se termine re­vo­luția. Și mă rog ca în a­do­lescență să fie mai ușor. Cică așa scrie în cărțile alea: dacă a fost mare răzvrătire la vîrstă mică, perioada aia cînd îți urăști părinții și pe toată lumea, în adolescență e mai ușor de suportat. Pentru părinți, desigur.

Și sper că n-o să fiu niciodată tentat să merg pe drumul ăla în care părintele transferă asupra copilului nerealizările lui. Mie părinții nu mi-au zis niciodată că sînt special. Nu era la modă. Acum sînt numai copii speciali. Am luat-o razna. Toți fac engleză, germană, informatică, scrimă, karate, pian, pictură. Toți mănîncă numai eco-bio-organic-tradițional-de la țară. Merg la Waldorf, Montessori, Cambrige sau Step by Step. Și după școală și after-school, merg la meditații. Toți au cîte douăzeci de perechi de pantofi și trei dulapuri cu jucării în care nu umblă niciodată. O fi în interesul copilului sau doar împlinirea tîrzie a dorințelor pe care le-au avut părinții și nu le-au putut realiza? 

P.S. Am recitit acum ce am scris mai sus. Da, e cam enervat tonul ăsta de babă filozoafă. Scuze, nu mai am timp să refac, că am promis că predau textul azi. Și nu săriți, că știu că sînt copii (prea mulți) care nu au nici măcar o pereche de pantofi. Vorbesc aici doar despre mine și despre ce mi e cunoscut. Hai să termin cu explicațiile, că n-ajută la nimic. Și am un elicopter de cumpărat. D-ăla care zboară… D-ăla de care ai mei nu-și permiteau să-mi cumpere. Îl iau pentru fii-mea, desigur. Ea și-l dorește foarte mult. Bine, ea n-a spus niciodată că ar vrea așa ceva, dar știu eu. 

Robert Bălan este regizor de teatru.

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

O lună de la intrarea în Schengen   Politia de fronntiera jpg
Chiar şi după aderare, doar cu un picior în Schengen. Controalele vor continua la graniţele terestre ale României încă şase luni
Potrivit acordului semnat la Budapesta de miniştrii de Interne ai României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei, chiar şi după aderare, controalele la graniţele terestre ale Românei şi Bulgariei vor fi menţinute pentru încă minimum şase luni, în timp ce în Grecia vor dispărea.
sanctiuni=campanie electorala botasani jpg
Județul în care s-au dat amenzi de 7.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale
Polițiștii cercetează alte cinci cazuri pentru continuarea propagandei electorale pe rețelele de socializare.
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
A început votarea. Românii își aleg președintele, iar bucureștenii votează și pentru referendum. Câți români au votat în Diaspora
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7,00 în ţară, pentru a pune ştampila pe unul dintre cei 14
rahovac jpg
Turcia și atracțiile sale de top Colaj
Revelion în Turcia - trei destinații de top. Cu cine concurează Istanbul și Antalya
Dacă sunteți în căutarea unui loc magic pentru a întâmpina Anul Nou, Turcia ar putea fi destinația perfectă. Trei locații de vis promit o vacanță de neuitat, fie că doriți să sărbătoriți în inima unui oraș vibrant, să călătoriți pe tărâmuri de basm sau să vă relaxați sub soarele Mediteranei.
Photo credit  Vlad Cioplea jpeg
INTERVIU Mara Bugarin, actriță în „Moromeții 3“: „Bunicul meu a murit într-o închisoare pentru o piesă de teatru antisistem“
Pentru Mara Bugarin, filmul „Moromeții 3“ este mai mult decât o experiență unică, e o legătură profundă cu trecutul propriei sale familii.
image png
Și-a înșelat iubita care nu poate deveni mamă cu fosta celui mai bun prieten: „Iubita mea a trecut printr-o menopauză precoce”
Un bărbat în vârstă de 39 de ani a dat dovadă de lipsă de principii morale atunci când și-a înșelat iubita cu fosta iubită a celui mai bun său prieten. Vina a fost și ea ei, întrucât este logodită cu un bărbat alături de care își poate petrece restul vieții.
cosmin avram in frankfurt png
Merită să muncești în Germania? „Prețurile la alimente sunt ca în România, salariile încep de la 1.600 de euro lunar”
Vloggerul Cosmin Avram a vizitat Germania și a vorbit cu doi români din Frankfurt despre costul vieții din metropola germană. Prețurile la alimente sunt aproximativ la fel cu cele din România, iar salariile încep de la 1.600 de euro.
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
Cum s-au gândit candidații la președinție să schimbe Educația din România. Cu ce promisiuni ne cheamă la vot
Lupta autorităților împotriva abandonului școlar va fi și mai aprigă, iar salariile profesorilor vor ajunge la nivelul celor din sănătate. Învățământul tehnologic și dual vor fi finanțate și dezvoltate astfel încât să ne ofere specialiștii și meseriașii care ne lipsesc în acest moment.