Pălării şi pipe

Publicat în Dilema Veche nr. 405 din 17-23 noiembrie 2011
Pălării şi pipe jpeg

- argument -

Pe la 1600 şi ceva, Descartes se apleca peste pervazul ferestrei (nu suficient încît să cadă şi să schimbe, astfel, istoria gîndirii occidentale) şi se-ntreba: „Ce văd eu de la fereastra mea, dacă nu pălării şi mantouri, care ar putea acoperi spectre sau oameni falşi, acţionaţi de resorturi?“.  „Cu toate astea – continua el – îmi dau seama că e vorba de oameni adevăraţi.“ Pe la 1900 şi ceva, Magritte scria/desena „Ceci n’est pas une pipe“, iar suprarealiştii aveau grijă să ne-arate că sub o pălărie se pot ascunde zepelline sau iepuri sau oameni sau orice altceva, pretinzînd că fiecare are dreptul la propria variantă de realitate. Între timp, am inventat diverse modalităţi de-a pune mîna pe realitate şi de-a o îmblînzi, ca să o facem „mai pe înţelesul nostru“. În 2011, avem toate argumentele pentru a sta cu picioarele bine înfipte pe pămînt: aflăm din ce în ce mai multe despre felul în care funcţionează creierul, webcam-urile ne arată cum răsare soarele în Insulele Baladar, veştile de la ceilalţi ajung „în timp real“, iar noi trimitem informaţii despre ce ni se mai întîmplă uneori chiar înainte de a ni se fi întîmplat. E evident că ceva s-a schimbat în felul în care înţelegem realitatea, iar dosarul de faţă încearcă să afle cum şi de ce.

De fapt, deşi avem din ce în ce mai multe variante de a explora şi de a înţelege realitatea, sîntem din ce în ce mai uşor de prostit. Hoax-ul, farsa mediatică, buletinele de ştiri care pornesc de la un detaliu nesemnificativ şi-l umflă pînă construiesc din el o realitate în carne şi oase, specialiştii care dezbat pe cel mai serios ton din lume chestiuni care-ar face orice om cu capul pe umeri să şi-l piardă (de nervi şi stupoare), imagini crude cu execuţii, catastrofe, atentate, care ne calcă-n picioare sensibilităţile. Toate astea ne fac şi circumspecţi (pînă la paranoia), şi creduli (pînă la imbecilitate). Pe Facebook şi Twitter ne înfrumuseţăm constant vieţile, selectăm doar informaţiile care ne fac în ochii celorlalţi nişte tipi demni de invidiat, ajungem să trăim în status-uri de Facebook, iar lucrurile din jur îşi pierd din valoare, dacă nu pot fi transmise în cîteva zeci de semne, direct de pe telefonul mobil. Sigur, nu-i o tragedie, e doar altceva.

Şi ca să înţeleg ce-i cu altceva-ul ăsta, am adunat în dosar texte despre efectul de real pe care ni-l strecoară pe gît marketingul, despre reality show-uri, media şi realităţile ei, felul de-a vedea lumea al unei persoane cu autism, graniţa fragilă dintre ficţiune şi realitate, ce e un iluzionist şi cu ce se ocupă el. M-am mirat să constat că cei mai mulţi autori din acest dosar sînt scriitori, semn, probabil, că tot literatura ştie să vorbească cel mai bine despre realitate.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

saptamana patimilor jpg
Tradițiile din Săptămâna Patimilor. Obiceiurile mai puțin cunoscute. Ce se întâmplă cu sufletele celor care mor în aceste zile
Săptămâna Mare, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Sfântă, marchează un moment deosebit în calendarul religios ortodox, fiind perioada în care credincioșii se pregătesc duhovnicește pentru Învierea Domnului.
Colosseumul din Roma  (foto: Pixabay)
Cum a reușit un trib obscur de oieri să pună bazele celui mai mare imperiu din istorie. Întemeierea Romei, unul dintre marile mistere ale omenirii
Unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei rămâne, în mod paradoxal, fondarea cetății Roma, orașul din care s-a propagat cultura latină și care a devenit capitala celui mai puternic imperiu din istorie.
scoala de soferi
Județul din România unde zeci de tineri fac școala de șoferi gratuit. Primesc și masă caldă, dar și o calificare
În județul Botoșani zeci de tineri vor putea să facă gratuit școala de șoferi cu ajutorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă AJOFM. Instituția organizează cursuri de calificare pentru tineri, cu fonduri europene, iar instruirea auto se numără printre ele.
Supermarket unsplash jpg
Cât cheltuie românii pentru masa de Paște. 30% dintre ei își fac credite pentru a asigura minimum necesar
Mai puțin de o săptămână ne desparte de Paște, iar românii se confruntă cu creșterea prețurilor la produsele esențiale pentru masa de sărbătoare. Potrivit datelor oficiale, produsele precum mielul, ouăle, vinul, legumele de sezon și dulciurile sunt mai scumpe cu până la 30% față de anul trecut.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Ce greșeli fac antreprenorii când vor să-și deschidă o firmă: „O idee grozavă de afaceri nu are neapărat succes”
Rata de eșec în business în România este foarte apropiată de cea din SUA: în primul an de la înființare, 20% din firme eșuează, în primii 5 ani aproape 50% din afaceri se închid, iar după 7 ani, aproximativ 70% din firme eșuează.
cearcane jpg
3 trucuri geniale cu vaselină pentru o piele strălucitoare, fără riduri și pete întunecate
Dacă ți-am spune că la mai puțin de 10 lei poți găsi un produs de înfrumusețare care netezește ridurile, șterge cearcănele și luminează petele de vârstă, probabil ai râde.
foto2 post rugaciune shutterstock 1304835049 jpg
Cum să găsești liniștea și împăcarea în Săptămâna Patimilor: o călătorie de reflecție și reconectare cu tine și cu ceilalți
Săptămâna Mare nu este doar o perioadă de pregătiri exterioare pentru Paște, ci și un timp al curățirii și reflecției spirituale. Înainte ca lumina Învierii să umple bisericile și casele, este esențial să-ți deschizi inima și mintea, pregătindu-te nu doar fizic, ci și în lăuntrul sufletului
Strugure struguri ciorchine vie vin cramă podgorie Dobrogea Sursa Alira
Schimbările climatice redesenează harta vinurilor: un oraș european renumit pentru pescuit se apucă de făcut vin
Schimbările climatice redesenează harta vinurilor, preconizându-se că renumita regiune tradițională pentru cultivarea cabernet sauvignon din jurul Bordeaux, în sud-vestul Franței, va fi prea afectată de caniculă și prea aridă pentru a mai susține producția până la sfârșitul secolului.
image png
Producția care a devenit cel mai de succes film de la Hollywood în 2025, după doar zece zile de rulare în cinematografe
Filmul „A Minecraft Movie”, lansat de Warner Bros. și Legendary Pictures, a devenit cel mai de succes film de la Hollywood în 2025