Pacea ca periplu al condiției umane

Daniil IACȘA
Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
Pacea ca periplu al condiției umane jpeg

Dacă pacea ar deveni un criteriu de clasificare a religiilor și spiritualităților, atunci multe dintre ele ar avea pretenția de superioritate și din acest punct de vedere. Unde se situează creștinismul într-un astfel de tablou imaginar al unei anchete despre pace, și mai cu seamă creștinismul ortodox? Ce spun despre pace liniile mari de gîndire ale spiritualității considerate Sfîntă Tradiție, cea care înglobează și explicitează pentru devotați inclusiv Biblia?

Statisticile ajută, dar nu foarte mult, pentru că în afară de cele 369 de versete care conțin în limba română cuvîntul pace, Biblia face referință în mult mai multe cazuri la pace, împăcare, beatitudine ca stare specială de har revărsată de sus asupra omului ca pace interioară, sau la imagini ale păcii, toate citite după o cheie oferită de paradigma Tradiției și a ceea ce teologii au numit, cu un termen ce poate suna pompos astăzi, experiența eclezială. Un exemplu în acest sens este imaginea lui Hristos ca „Păstor bun“, așa după cum El Însuși se descrie pe sine, și care, deși nu conține în mod explicit cuvîntul pace, a devenit o emblemă pentru relația dintre Dumnezeu și oameni în creștinism și pentru starea de pace pe care o induce portretul Păstorului: „Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine că sînt blînd și smerit cu inima, și veți afla odihnă sufletelor voastre.“ (Matei 11:29). Pentru creștin este de la sine înțeles că Dumnezeul la care se închină este un Dumnezeu al păcii și că această pace este un atribut, o lucrare și parte a planului Său pentru oameni. Căutarea păcii se poate transforma din obligație în iluzie și din misiune în negoț atunci cînd ea nu e dăruită de Dumnezeu și cînd această dăruire nu e reduplicată infinit de către oameni. Termenii de negociere a păcii, a oricărei păci, lipsesc cu desăvîrșire în mistica creștină, acolo unde ascetului îi este permis războiul tocmai pentru caracterul lui nevăzut, respectiv de neagresiune în realitate împotriva nici unui seamăn, și este îndemnat să obțină pacea prin rugăciune și nevoință neîntreruptă.

Ce este rezervat omului, în schimb, ca drept al său, este reconcilierea, împăcarea, dar care nici ea nu este înțeleasă în modul uzual al procesului de negociere între doi beligeranți. Împăcarea cu celălalt trebuie să se facă imediat, fără condiții, sub imperativul împăcării superioare cu Dumnezeu și care trebuie să o preceadă pe cea dintre oameni. Apostolul Pavel exclamă într-un îndemn care a devenit peste veacuri sloganul tuturor misionarilor creștini: „Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcați-vă cu Dumnezeu!“ (2 Corinteni 5:20). Ideea deschide alte perspective scolastice de înțelegere, cum ar fi starea de ceartă dintre Dumnezeu și om prezentă odată cu neascultarea și păcatul săvîrșit de acesta din urmă, și nu mai puțin elemente de legătură în dialogul ecumenic, acel dialog între diferitele Biserici și confesiuni creștine care pornește de la premisa împăcării. „Pacea este numele lui Dumnezeu“, „pace și dreptate pentru întreaga creație“, „afirmăm pacea lui Hristos“ sînt doar cîteva dintre temele și proclamațiile unor importante adunări ecumenice din ultimii patruzeci de ani și care, indiferent de contextul politic sau social în care s-au desfășurat, au afirmat pacea și împăcarea cu Dumnezeu ca „rezistență în fața puterilor distrugătoare și aducătoare de moarte existente în lume“.

Caracterul paradoxal al păcii în creștinism, acela de unire a contrariilor și de armonizare a diso-nanțelor, este pus în evidență în ritualul ortodox. Slujbele la care participă credinciosul, cu o vechime despre care liturghiștii și istoricii criticiști conced că duce pînă în timpurile apostolice, conține formule-îndemn paradoxale, cum ar fi: „Mila păcii, Jertfa laudei!“ sau: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte, Sfînta Jertfă cu pace a o aduce!“ Cum poate fi însă ceva sacrificat cu/în pace? Ei bine, din nou referința este la Iisus Hristos, care a acceptat sacrificiul în stare de pace, dar nu impasibil, și care cheamă la mutarea pascală întru Sine pe toți cei care refac și participă la ritualul Jertfei Sale, numită și euharistică, respectiv de mulțumire. Schimbarea de perspectivă este una copernicană în sens spiritual: să te sacrifici, mulțumit și împăcat, decît să fii sacrificat ca victimă înfricoșată; dăruindu-te, nu fiind răpus. 

Daniil Iacșa este doctor în teologie cu o teză despre Cele trei Adunări Ecumenice Europene. O perspectivă ortodoxă (2014), preot și realizator de emisiuni religioase.

Foto: flickr

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.
Agnès Varda (Guadalajara) 18 cropped jpg
Cum tratăm mitocanii
Într-o lume a asertivității, a agresiunii și-a violenței, tandrețea și compasiunea și-au pierdut întrucîtva din valoare.
p 11 jpg
Zigzag despre bun-simț
Deformația profesională mă face să fiu un observator sensibil la manifestările bunului-simț sau ale absenței acestuia.
p 12 jpg
p 13 sus jpg
Bunul-simț al bunelor simțuri
Bunul-simț apare astfel, în această lumină, ca avînd și o dimensiune politică.
p 14 WC jpg
O masă cu bune maniere
Obiceiul însă ar merita să fie menționat în codul bunelor maniere din întreaga lume: conexiunile reale nu se cronometrează.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Trecutul a ajuns la destinație
De cîte ori lăsăm ceva în urmă ne dorim, precum Bolaño, să cîștigăm un vis.
Charles de Gaulle International Airport in France jpg
„Hoarding” emoțional
Strîng și împachetez discuții, situații, gesturi și chipuri.
Vegetarian Sushi Maki roll jpg
Dropii, zimbri sau bouri. I-am mîncat
Poate îmbucurarea papilelor gustative o să fie o apucătură desuetă.
969 11 VladStroescu jpg

Adevarul.ro

Parasutistii comemorati la Jilava FOTO Fundatia Gavrila Ogoranu crop jpg
Cine sunt luptătorii anticomuniști parașutați de SUA în România. Unii au trădat și au trăit cu identități false
Între anii 1951-1953, mai multe avioane militare americane au survolat România ocupată de sovietici, parașutând oameni pregătiți să întărească rezistența anticomunistă.
bautura - sticla vin - mahmureala FOTO 123RF
Cum previi mahmureala. Capcane când bei la o petrecere, ce e interzis și de ce trebuie să mănânci înainte
Cu cât bei mai mult, cu atât starea de mahmureală va fi mai accentuată. Ca să nu ajungi în această situație trebuie să știi ce să consumi, dar mai ales cât. De asemenea, e important să nu amesteci licorile.
rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.