"Orice persoană din România are acces la pîine adevărată“ - interviu cu Nastasia BELC

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
"Orice persoană din România are acces la pîine adevărată“   interviu cu Nastasia BELC jpeg

Mai există grîu netrucat pe o „Arcă a lui Noe“ de astăzi? Puteţi să povestiţi istoria unui bob de grîu netrucat?

Nu ştiu ce înseamnă grîu trucat, dar ştiu că există o „Arcă a lui Noe“ construită în Danemarca, fiecare ţară trimiţînd seminţe din plantele pe care vrea să le protejeze. Nu ştiu dacă România a participat la această „construcţie“. În România avem bănci de gene (la Suceava, de exemplu) unde sînt conservate seminţe valoroase ale mai multor plante.

Orice specie evoluează şi, dacă nu evoluează suficient, se pierde, adică degenerează, pentru că apar boli noi, cărora specia nu este pregătită să le facă faţă. Un alt exemplu îl reprezintă schimbările climatice faţă de care trebuie să ne adaptăm atît noi, oamenii, cît şi celelalte organisme, cum ar fi plantele sau animalele. Astfel, cercetările de „ameliorare“, pe care le realizează institute agronomice de cercetări, se ocupă de aceste adaptări, prin construcţii de hibrizi mai rezistenţi.

Putem vedea un final al lumii dacă nu folosim produse bio, dacă nu avem grijă eco de pămînt?

Probabil că trebuie să existe o nouă „ordine mondială“, în modul de a trăi pe pămînt, ţinînd cont de faptul că vom fi tot mai mulţi care trebuie să împărţim nişte resurse limitate (pămînt, apă şi energie), şi în condiţii de schimbări climatice.

Trebuie să se elaboreze scenarii care să ne asigure că agricultura „eco“ poate hrăni lumea. Eu nu sînt agronom, dar am înţeles că productivitatea în cazul „eco“ este mult mai mică.

Chiar dacă alimentele ar fi ceva mai scumpe, dacă sistemul de producţie „ecologic“ sau sistemul de producţie cu „input-uri reduse“ poate asigura hrană oamenilor din România, ar merita să îl încercăm, la nivel de ţară, bineînţeles.

Ce înseamnă pîine? Din ce este făcută? Cum este făcută? De ce este făcută?

Pîinea are la bază făină de cereale (grîu, secară, orz, ovăz). Pîinea trebuie să aibă, în mod normal, nici mai mult, nici mai puţin de patru ingrediente: făină, drojdie, apă şi sare. Ştim că se mai adaugă seminţe, fructe sau alte ingrediente, dar acestea sînt specialităţi de panificaţie.

Tehnologia de fabricare a pîinii este o biotehnologie, utilizînd drojdia de panificaţie că afînător biologic. Adică, drojdia ajută să fermenteze (dospească) aluatul şi astfel acesta să se transforme, după coacere, în pîine.

Cerealele sînt productive şi se pot cultiva şi recolta pe suprafeţe mari, fiind, prin produsele alimentare care se obţin din ele, o sursă sigură de proteine pentru alimentaţia umană.

Pîinea, ca aliment cu gust neutru, plăcută din punct de vedere al aromei, al structurii şi al altor atribute senzoriale, poate însoţi celelalte alimente ca suport. Pe de altă parte, pîinea are un conţinut mic de grăsimi, un conţinut de proteine şi glucide adecvat (glucide complexe care nu afectează concentraţia de zahăr din sînge) şi un conţinut semnificativ de fibre alimentare, dacă este obţinută din făină închisă la culoare – ceea ce îi conferă proprietăţi nutritive valoroase. Pîinea, în special cea închisă la culoare, mai conţine vitamine şi minerale, în condiţiile folosirii unei tehnologii adecvate.

Pîinea adevărată este cu TVA sau nu? Ce a însemnat actuala reducere a TVA-ului?

Nu ştiu ce să vă răspund la această întrebare. Eu consider pîinea adevărată cea pe care v-am descris-o mai sus.

Cred totuşi că reducerea TVA-ului la produsele alimentare este un lucru bun. Alimentele nu sînt o „marfă“ ca orice altă marfă, ci de ele depinde sănătatea noastră fizică şi mentală. Securitatea alimentară a unei populaţii se asigură prin politici de stimulare a producţiei de alimente de bună calitate, alimente care să constituie hrană pentru toate categoriile de consumatori (bătrîni, copii, persoane cu diverse afecţiuni etc.) şi la care să aibă acces toţi oamenii. O politică fiscală de genul acesta este binevenită.

Toată gama fitness nu este o prelucrare sintetică? Este ea mîncare adevărată, reală? Pe cine hrăneşte?

Care este acea gamă? Cerealele de mic dejun? Batoanele proteice? Nu este vorba de nici o prelucrare sintetică aici, ci, pur şi simplu, sînt alte produse alimentare. În orice caz, nu au legătură cu pîinea.

Cînd pîinea neagră nu este o făcătură?

Pîinea neagră trebuie să fie făcută din făină neagră, nu din făină albă cu adaos de tărîţe, sau caramel, sau malţ – care toate sînt, de altfel, ingrediente acceptate.

Pîinea adevărată e mîncată numai de cei cu bani? Există o discriminare a pîinii adevărate, printre consumatori?

Orice persoană în România are acces la pîine adevărată, cum spuneţi dvs., numai să ştie să o aleagă. Culmea e că aceasta nu este cea mai scumpă dintre alte sortimente.

Cui îi foloseşte ţăranul de astăzi, neconectat la filozofia bio?

Ţăranii noştri îşi produc singuri alimentele. Ei sînt cei care trăiesc din agricultura de subzistenţă. Putem spune că sînt conectaţi încă la filozofia „eco“. Pe noi ne hrănesc mai mult fermierii.

Cu ce se combină o pîine bio?

Foarte bine se combină cu nişte nuci, puţin must sau vin (după preferinţă) şi bună dispoziţie. Am mai putea adăuga brînză şi roşii româneşti.

Nastasia Belc este director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti.

a consemnat Eugen ISTODOR 

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

alimente jpg
Alimente pentru un somn mai bun. Ce să mănânci înainte de culcare
Somnul de calitate este esențial pentru sănătate, regenerare și echilibru emoțional. Dacă ai probleme cu somnul, este posibil ca alimentația ta de seară să fie cauza.
Locul fostului combinat din vecinătatea castelului Corvinilor  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (10) JPG
Palatul fantomă care iese la iveală printre ruinele unui fost mare combinat. Era înconjurat de junglă și dărâmături
Un „palat - fantomă”, distrus de hoți și incendiat, iese la iveală după o perioadă îndelungată în care a stat ascuns, la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, printre ruinele jungla crescută în locul uzinelor demolate ale combinatului siderurgic din Hunedoara.
sex sex 0 jpeg
Cum să ai o viață sexuală împlinită, indiferent de vârstă. Sfaturi de la experți care dețin secretele fericirii și sănătății
De-a lungul vieții, numeroși factori – de la stres și probleme de sănătate la schimbări hormonale și dinamica relațiilor – pot influența intimitatea. Specialiștii explică modul în care satisfacția sexuală poate fi menținută indiferent de vârstă.
Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Homofobia la români, scrisă în ADN. Un sociolog explică de ce nu suntem pregătiți să renunțăm la discriminare: "idei vândute ca adevăruri absolute"
La 15 martie începe tipărirea primelor cărți electronice de identitate, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat evenimentul printr-o serie de declarații care au încins spiritele în rândul comunității LGBTQ.
Vreme de primăvară  Foto Freepik (1) jpg
Temperaturile scad cu 20 de grade de la o zi la alta. Sfaturile medicilor pentru a ne proteja de capriciile vremii
România va trece în câteva zile de la vremea de început de vară la cea de iarnă, cu oscilații mari de temperaturi. O astfel de perioadă poate fi extrem dificilă pentru români, arată specialiștii, care oferă câteva sfaturi sfaturi simple celor afectați de capriciile primăverii.
Gogosi -dulciuri - tanara mananca desert FOTO SHUTTERSTOCK
Vă este greu să rezistați la dulciuri? Aceste 6 trucuri științifice vă vor reduce pofta de zahăr
Mai ales când ești stresat, tentațiile dulci devin aproape imposibil de evitat. Prăjiturile, ciocolata și deserturile ne fac cu ochiul la fiecare pas, iar autocontrolul cedează ușor. Chiar și așa, există metode prin care putem ține pofta de dulce sub control.
Primarul Petre Florin de la Crevedia FOTO Facebook jpg
Când va începe procesul primarului PSD din Crevedia, care a chinuit timp de 8 ani un bărbat cu retard, punându-l să muncească 16 ore zilnic
În această primăvară, la Tribunalul Dâmbovița va începe procesul lui Petre Florin, primarul din comuna Crevedia, judecat pentru trafic de persoane și supunere la muncă forțată după ce ar fi obligat timp de opt ani un bărbat cu retard să muncească până la epuizare la ferma sa.
rosii izbiceni olt martie 2025   foto arhiva gigi gherghita (1) jpeg
Roșiile din solariile oltenilor, produse de lux în piețe. La cât ar putea ajunge prețul de Paște
Primele roșii produse în solariile legumicultorilor olteni au ajuns în piețe. Comercianții le cumpără în cantități mici, pentru că nu mulți cumpărători își permit să plătească prețul. Producătorii spun însă că au cheltuit enorm să le producă și, din nou, nu ei fac cel mai mare profit.
calarasi capre
Cum recunoaștem febra aftoasă la vaci, oi, capre și porci. „Boala nu afectează omul, dar produce pagube economice importante”
Autoritățile sanitar-veterinare atrag atenția asupra pericolului febrei aftoase, din cauza acestei boli fiind instituită, cu câteva zile în urmă, alerta, în urma confirmării unui focar în Ungaria. Fermierii care au importat animale din Ungaria și Slovacia vor fi controlate.