Orice naş îşi are naşa

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Orice naş îşi are naşa jpeg

Am început să pariez politic din 2012. Eram la o emisiune la România TV, la sfîrșitul lui iulie, și am avansat procentul participării la vot: 47-48%. Au rîs de mine Marius Pieleanu și un demnitar PSD. A doua zi aveam confirmarea. M-am mirat și nu prea. Cînd intrasem în secția de votare, numărul participanților mi-a sugerat rezultatul. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Mai degrabă sub medie.

Doi ani mai tîrziu, mi-am luat inima în dinți și, în august, am pariat pe Klaus Iohannis: 53%-47%. Nu am fost deloc departe de adevăr, în ciuda faptului că un strălucit sociolog etilic m-a îngrămădit în categoria „pufoșilor“. În 2016 am dat două rezultate corecte: victoria lui Trump în fața lui Hillary (nu în fața lui Sanders, dar asta-i altă poveste!) și victoria zdrobitoare a PSD-ului, atît la locale, cît și la parlamentare. Mulți dintre amici îmi datorează tone de bere. Pentru că, în general, pe asta am pariat. Menționez că nu am înțeles Brexit-ul…

Hai să explic cum am făcut, ca să nu creadă lumea că sînt un soi de Pampon, din D’ale carnavalului. Eu mă uit în stradă, observ lumea, ascult ce vorbește cetățeanul anonim, atunci cînd vorbește neîntrebat. La fel și în America. Dincolo de pălăvrăgeala ziarelor, de minciuna mare cît hotelul Ritz, am observat profunda neliniște albă a clasei de mijloc, căreia Hillary și Partidul Democrat nu i-au acordat atenție nici cît negru sub unghie. Eroarea partidelor românești, bîlbîiala, indolența lor, nepăsarea față de problemele populației, toate astea traduse într un discurs aiuristic, dacă nu nerușinat, mi-au indicat, cu destulă precizie, încotro e bătaia peștelui. Cine nu are „omul“ în centrul preocupărilor politice e condamnat la o înfrîngere rușinoasă. Cămașa-i mai aproape de piele decît paltonul.

Acum să revenim la cestiune. Am pariat pe Marine Le Pen acum șapte luni de zile, cînd am observat, și în Franța, aceeași birocratică preocupare a partidelor principale pentru teme nepopulare, ori o problematică măruntă. Pe vremea aceea, Macron nici nu exista, iar ceilalți candidați erau ori tociți, ori inexpresivi, ori vorbăreți, ori corupți. Sigur, toți cu ștaif franțuzesc, care sună mai bine decît cel american sau, vai!, dîmbovițean. Macron s-a născut din profunda criză a politicii de cadre (o boală mondială, după părerea mea) ca soluție-minune. Iar dna Le Pen a dat cu bîta-n baltă, prezentîndu-se la confruntări nu numai nepregătită, în fața unui public cu o superioară educație cetățenească, dar ca un Geoană francez. Nu puteam să bănuiesc că e atît de slabă. Și nici pe candidatul-minune nu avusesem de unde să l iau. Am greșit, dar nu pentru că am la rever o mamă Omida, ci pentru că nu am avut destule date cu care să jonglez. Mă bucur și pentru Franța, dar și pentru România. Însă numai temporar. Abia acum se aude vuietul alegerilor parlamentare și, în ciuda faptului că am greșit acum (voi plăti, conștiincios, pînă la ultima bere pariată), viitorul nu arată nicidecum bine. Eu, primul, mi-aș dori să mă înșel, dar ceea ce văd în politica de pretutindeni mă dezamăgește pînă la frică. 

Florin Iaru este scriitor.

Foto: adevarul.ro

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.