Ora┼če europene

Vlad ALEXANDRESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Ora┼če europene jpeg

ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Vlad ALEXANDRESCU ÔÇô

În 2021, România va găzdui o Capitală Europeană a Culturii. Care sînt mizele pentru ţara noastră?

Mizele s├«nt foarte mari. ├Än primul r├«nd, o miz─â intern─â de coagulare a unui proiect de echip─â conving─âtor, ├«ntre o administra┼úie public─â local─â, sectorul cultural independent ┼či ONG-urile cu proiecte de natur─â civic─â. A┼č spune c─â acel ora┼č care va reu┼či aceast─â coagulare va fi c├«┼čtig─âtorul competi┼úiei. Aici e o prob─â de maturitate pe care ora┼čele o pot da ├«n sensul cre─ârii unui profil propriu ┼či care s─â se deschid─â ├«n acela┼či timp c─âtre Europa, c─âtre cultura european─â, c─âtre a primi turi┼čti din toat─â Europa, c─âtre trupe de teatru, de concerte, c─âtre artele vizuale venite din Europa. E foarte important nu numai ceea ce fac creatorii rom├óni ├«n acel ora┼č, dar ┼či ceea ce li se permite s─â fac─â unor colegi ai lor care vin din str─âin─âtate. ┼×i vorbesc aici ┼či din experien┼úa pe care o am de la Luxemburg, din 2007.

Care este cel mai mare c├«┼čtig pentru ora┼čul care va fi Capitala European─â a Culturii?

Cu siguran┼ú─â va fi o finan┼úare de la Guvernul Rom├óniei, va fi o alt─â finan┼úare important─â de la bugetul local ┼či va fi ┼či un premiu al Uniunii Europene, nu foarte mare, dar important. Aceste fonduri vor permite investi┼úii de infrastructur─â, ceea ce toat─â lumea a┼čteapt─â, dar nu ele vor fi determinante, ci ceea ce se va ├«nt├«mpla propriu-zis ├«n 2021: o mare circula┼úie, schimb de evenimente, creativitate dincolo de orice frontiere, care vor regenera ora┼čul c├«┼čtig─âtor. ┼×i, dac─â ne uit─âm la experien┼úa Sibiului, cum ar─âta Sibiul ├«nainte de 2007 ┼či cum a ├«nceput s─â arate ├«n acel an ┼či dup─â aceea, ne d─âm seama c─â schimbarea ├«n bine a acelui ora┼č e ireversibil─â.

Ce face Ministerul Culturii ├«n aceast─â faz─â de selec┼úie ┼či ce va face ├«ncep├«nd cu septembrie anul aceasta, dup─â ce juriul european va desemna Capitala?

├Änt├«i de toate, va aduce la aceea┼či mas─â cele patru ora┼če selec┼úionate pentru aceast─â etap─â, ├«mpreun─â cu reprezentan┼úi ai ora┼čului Luxemburg ┼či reprezentan┼úi ai ora┼čului Sibiu, care s─â povesteasc─â despre experien┼úa din 2007, despre cum au c├«┼čtigat statutul de Capital─â European─â a Culturii ┼či ce au f─âcut efectiv ├«n perioada aceea, astfel ├«nc├«t s─â preg─âtim cele patru ora┼če s─â ├«n┼úeleag─â bine cum se face programul unei Capitale Europene a Culturii, sper├«nd c─â se vor prezenta c├«t mai bine la ultima prob─â, care se va ├«ncheia odat─â cu anun┼úul din septembrie. E important ca toate cele patru ora┼če s─â fie preg─âtite ├«n mod egal, pentru c─â Ministerul Culturii le prive┼čte cu echidistan┼ú─â ┼či ├«i dore┼čte fiec─âruia dintre ele s─â c├«┼čtige. Iar al doilea lucru pe care Ministerul Culturii ├«l face este preg─âtirea unui program alternativ pentru cele 13 ora┼če care nu vor fi c├«┼čtigat competi┼úia, c─ârora vrem s─â le d─âm label-ul de ÔÇ×ora┼č europeanÔÇť, un program ├«n care s─â le ar─ât─âm c─â ceea ce au f─âcut, acest exerci┼úiu de a ├«nchega un proiect cultural pornind de la sectorul cultural independent, de la ONG-uri, cu implicarea administra┼úiei publice locale, e o re┼úet─â de succes, o re┼úet─â identitar─â pentru fiecare dintre aceste ora┼če ┼či vrem s─â sprijinim unul dintre aceste proiecte, astfel ├«nc├«t acest exerci┼úiu comun s─â continue ├«n tot anul 2016 pentru o mai bun─â dezvoltare a spa┼úiului cet─â┼úenesc ┼či cultural din aceste 13 ora┼če.

Vlad Alexandrescu este ministrul Culturii.

Foto: wikimedia commons

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea ÔÇô mai ambi╚Ťio╚Öi ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi ├«n╚Ťelese ╚Öi nici respectate dac─â uit─âm c─â tragedia merge de bra╚Ť cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate s─â aib─â umor
├Än ┼ú─ârile cu colectivism puternic ┼či concentrare a puterii, cum este ╚Ťara noastr─â, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
S─â r├«zi? S─â pl├«ngi? Despre r├«suÔÇÖ-pl├«nsuÔÇÖ lumii noastre
R├«sul poate fi socotit drept un fel de solu┼úie terapeutic─â pentru a ie┼či din marile ┼či micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creang─â cel afectuos
Dup─â spectacole, pe scena frumosului Teatru ÔÇ×Regina MariaÔÇť din Oradea au urcat dnii George Banu ╚Öi Marcel Iure╚Ö pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisic─â
ÔÇ×Toate pisicile s├«nt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisic─âÔÇŁ.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?