Oralitatea bucatelor

Publicat în Dilema Veche nr. 558 din 23-29 octombrie 2014
Oralitatea bucatelor jpeg

- argument -

Cît de în serios poţi lua disputa pentru întîietate dintre cîrnatul românesc şi cel turcesc, ori dintre cel german şi cel britanic, francez sau italian, cînd cîrnatul – fie şi în forma sa iniţială de sîngerete (stomac de animal umplut cu sînge şi slănină) – e pomenit deja în Odiseea? „Întocmai cum pe un jăratic mare / Un om roteşte pîntecul de capră / Ce-i împănat cu sînge şi grăsime, / Voind mai iute carnea-i să se frigă, / Aşa în pat se tot sucea Ulise“ (Odiseea, Cîntul XX). Există un grad de originaritate şi universalitate al anumitor bucate, care face ca disputa relativ recentă privind specificul local să pară superfluă. Să întrebi cine a inventat astfel de mîncăruri ancestrale – fierturi, tocături, umpluturi – e la fel de inutil cu a întreba, de-a dreptul, cine a inventat mîncarea.

Bucatele şi limbile sînt deopotrivă „de-ale gurii“. Şi, la fel cum fondul comun indo-germanic al celor mai multe limbi europene nu diminuează particularitatea, specificul fiecărui idiom în parte sau, aşa cum influenţele şi împrumuturile din slavă, turcă sau franceză nu fac din română o limbă mai puţin romanică, tot astfel, sarmaua orientală, mămăliga din mălai latino-american sau chifteaua turco-persană nu transformă bucătăria românească într-o pastişă, într-un amestec depersonalizat de gusturi împrumutate; măcar pentru simplul fapt că sarmaua românească are un cu totul alt gust decît cea turcească. Originea exogenă nu anulează în mod necesar specificul local.

Se poate totuşi spune că bucătăria românească are (asemenea ţării), în mai mare măsură decît altele, vocaţia de a fi sedusă, cucerită, influenţată. Are – ca să o spunem frumos – o natură feminină… ceea ce, în materie de restauraţie şi ospitalitate, nici nu e atît de rău.

Bucătăria românească poate fi abordată în două variante: cea soft-urbană, a unei Sanda Marin, în care avem de-a face – cu excepţia unor superbi cozonaci moldoveneşti din peste o sută de ouă – cu versiunea românească a unui vast meniu generic-european; sau varianta hard-rurală, în care plonjezi, asemenea lui Radu Anton Roman, în particularul inepuizabil, exploatezi micro-specificul regional, anecdota locală şi ajungi la bestiarul inclasabil al unor bădărăi, bitoci, bobeli, bocăneţi, boţi, borîndăi, pentru a rămîne la litera „B“.

Pe de altă parte, ceva e şubred, din capul locului, în sintagma „specific naţional“. Mai mult decît naţional, specificul este regional. N-ai să vezi, bunăoară, în Germania, restaurante „cu specific german“, cum abundă la noi cele „cu specific românesc“, încă din vremea cînd altele nici nu existau. Găseşti, desigur, localuri cu specific bavarez, renan, saxon, turingian, berlinez etc.

În sfîrşit, cu cît privim mai de departe, dintr-o perspectivă spaţio-temporală mai amplă, cu atît se estompează culoarea locală a unei bucătării, în favoarea originilor comune, străvechi şi nebuloase. E o chestiune de transfocare. Din perspectiva bună, de la distanţa potrivită, echilibrul, buna convieţuire, armonia dintre specificul local şi originea îndepărtată devin vizibile şi convingătoare.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Femeile surprinzătoare cu care s-a iubit Irinel Columbeanu. O fostă Miss România, o prințesă și mai multe vedete pe lista playboy-ul de Izvorani
Viața amoroasă a lui Irinel Columbeanu a ținut ani de zile ocupată prima pagină a presei. Atenția a fost îndreptată asupra lui și prin prisma afacerilor și a vieții tumultoase. Fostul milionar de la Izvorani s-a iubit cu mai multe femei de-a lungul vieții, însă a ajuns la altar doar cu una dintre el
Statueta lui Icarus, exponatul lunii iulie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Statueta lui Icarus, singura de acest fel din Dacia romană
O statuetă funerară din calcar, care îl reprezintă pe Icarus, singura de acest fel descoperită în Dacia romană, este exponatul lunii iulie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Expoziția  „Ceramica sudistă din România (secolele XIX-XXI)”
Piese ceramice de patrimoniu, dăruite cuplului Ceaușescu, expuse la MNIR
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției „Ceramica sudistă din România (secolele XIX-XXI)”. Vernisajul va avea loc miercuri, 2 iulie, 2025, începând cu ora 14:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, București.
front 1 jpg
La doar 20 de ani, a vizitat 150 de ţări! Povestea impresionantă a tinerei care a bătut toate recordurile: „Am suferit de anxietate în copilărie”
La doar 20 de ani, a vizitat 150 de ţări! Povestea impresionantă a tinerei care a bătut toate recordurile: „Am suferit de anxietate în copilărie”.
img webp
Românul din Germania care și-a zidit iubita în peretele unui bar și-a aflat pedeapsa. Câți ani a primit pentru crima înfiorătoare
Un român, de 47 de ani, a fost condamnat la zece ani de închisoare de Tribunalul Stuttgart, Germania, după ce și-a ucis fosta iubită și i-a ascuns cadavru într-un perete, din incinta barului pe care cei doi îl administrau.
furtuna pe munte, foto iStock jpg
Zonele care intră sub Coduri portocalii și galbene emise de ANM. Furtuni și vijelii în aproape toată țara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări meteorologice de Cod portocaliu și galben, ce vizează instabilitate atmosferică, valabile de vineri până sâmbătă, 27-28 iunie.
Ana Ipatescu eroina revolutia de la 1848 800x526 jpg
alexandru rogobete 7907189 Mediafax Foto Valentina Sarosi jpg
Ministrul Sănătății anunță că vor fi aprobate plăți de 500 de milioane de lei din PNRR pentru modernizarea sistemului de sănătate
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat vineri, 27 iunie 2025, că, săptămâna aceasta, au fost aprobate plăți din PNRR de peste 200 de milioane lei, iar în iulie urmează alte 500 de milioane.
Bogdan Ivan FOTO Mediafax
4 milioane de români vor primi vouchere pentru energie. Cine poate primi tichetele și unde se depune cererea
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunţat vineri că peste 4 milioane de persoane vulnerabile vor primi, lunar, un voucher în valoare de 50 de lei pentru coplata facturilor la energie.