Omul şi funcţionarul

Publicat în Dilema Veche nr. 611 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2015
Omul şi funcţionarul jpeg

- argument -

Pe la jumătatea anilor 2000, am primit de la banca Raiffeisen din Bucureşti un card nou Visa electron. Ajuns cu el într-un sat din Austria, m-am gîndit să încerc să-mi văd soldul la mica agenţie a băncii existente în acea localitate. Am constatat că bancomatul nu putea face operaţiunea, aşa că m-am gîndit să mă adresez unui funcţionar de la ghişeu. I-am spus problema mea şi el mi-a răspuns că pentru a afla acel sold trebuie să ia legătura cu sucursala mai mare, de la Innsbruck. În momentul în care a văzut însă cardul pe care l-am scos din buzunar, figura i s-a înroşit. Plin de uimire şi de bucurie în acelaşi timp, m-a rugat să i-l dau ca să se uite la el mai atent. Apoi, tot mai surescitat, dar şi uşor jenat, mi-a cerut acordul să-i cheme şi pe colegii săi ca să le arate acel card. Mi-a explicat că acel tip de card e un produs nou al băncii (sau în banca lor) şi că ei n-au mai văzut aşa ceva pînă atunci. A fost rîndul meu să simt că mă înroşesc. Habar nu avusesem că ţineam în buzunar un card de natură să suscite curiozitatea bancherilor din Austria. Veneam de dincolo de Carpaţi, în ţara-mamă a băncii, cu un card de generaţie mai nouă decît văzuseră funcţionarii de acolo. Felul în care şi-au manifestat curiozitatea şi bucuria doar la vederea acelui card m-a înduioşat. Din nişte funcţionari scorţoşi, care aplică „proceduri“ şi le ştiu pe toate, au devenit dintr-odată nişte oameni normali şi drăguţi. În ochii mei, agenţia aceea s-a umanizat dintr-odată. 

Cu ocazia realizării acestui dosar, am aflat multe despre proiectele de responsabilitate socială pe care banca le are, dincolo de obişnuitele planuri de bussines. Proiecte diverse de susţinere a culturii şi a sportului, a educaţiei şi a sănătăţii populaţiei din zonele în care îşi desfăşoară activitatea. Intrarea în amănuntele acestor proiecte poate provoca aceeaşi senzaţie de umanizare în jurul unui tip de afacere pe care în mod curent o percepem ca fiind legată doar de profit, cifre seci şi bani. 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

piedone jpg
Ce a descoperit Piedone într-un magazin pentru adulți din Capitală: „La ce folosește asta?” Reacția care a dus la închiderea magazinului de către șeful ANPC
Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a continuat seria controalelor inopinate prin București, de această dată vizând magazinele cu jucării pentru adulți.
Marina Almasan Victor Socaciu carte Ceasul iubirii (24) Cristina Deleanu si Eugen Cristea jpg
Povestea de dragoste dintre Cristina Deleanu și Eugen Cristea. Cum a renunțat la o căsnicie de 17 ani pentru a-și trăi iubirea cu celebrul actor
Lumea artistică este în doliu, după ce Cristina Deleanu, soția actorului Eugen Cristea, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Aceasta a fost o persoană extrem de iubită de public, personalitate emblematică a teatrului românesc, marcând o carieră de peste șase decenii în lumea filmului românesc
accident Mexic 1, captura video jpg
Accident crâncen în Mexic: cel puţin 21 de morţi şi mai mulţi răniţi, după un impact pe autostradă
Accident deosebit de grav pe o autostradă din Mexic, în urma căruia cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva au fost rănite.
image png
De ce a murit Cristina Deleanu. Eugen Cristea, prima reacție după decesul soției: „O boală foarte ciudată”
Eugen Cristea, soțul regretatei actrițe Cristina Deleanu, a vorbit pentru prima dată despre cauza care a condus la decesul acesteia. A făcut mai multe dezvăluiri pe marginea acestui subiect și a mărturisit cât de greu îi este în acest moment.
wizz air avion jpg
Wizz Air a lansat șase noi rute
Wizz Air a anunțat lansarea a șase noi rute de pe aeroporturile din Timișoara și Brașov, precizând că a alocat bazei din Timișoara încă o aeronavă, ajungând la un total de 40 de aeronave în România.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziții de amploare în Capitală și șase județe într-un dosar de delapidare și fals în acte. Prejudiciul este de peste 7 milioane de lei
Polițiștii desfășoară joi, 15 mai, un număr de 32 de percheziții domiciliare în Capitală și în județele Călărași, Ialomița, Argeș, Galați, Bacău și Cluj.
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Cum arată cifrele celui mai recent sondaj privind turul II al prezidențialelor
Candidatul independent Nicușor Dan are un avans de 4 puncte procentuale față de George Simion, candidatul AUR, în cursa pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică, arată un nou sondaj IRSOP privind intenția de vot.
alimente care cresc tensiunea arterială jpeg
Planta medicinală puțin cunoscută care curăță temeinic intestinele și scade tensiunea arterială
O plantă tradițională începe să atragă atenția datorită beneficiilor sale impresionante asupra sănătății sistemului digestiv și a inimii. Ilexul, un arbust veșnic verde mai puțin cunoscut în fitoterapia românească, se dovedește un aliat natural pentru purificarea organismului și reglarea tensiunii a
marea de la sat jpg
Un colț de rai pe litoral: satul desemnat „cel mai frumos loc de locuit” te cucerește cu peisaje de vis și o atmosferă exotică, comparabilă cu Maldivele
Există un loc în Regatul Unit care pare desprins dintr-o poveste – un sat liniștit la malul mării, unde fiecare zi pare o vacanță.