Omul nou şi omul vechi în politica germană

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
Omul nou şi omul vechi în politica germană jpeg

Trecuţi prin experienţe politice abisale şi zguduiţi de ideologii şi regimuri totalitare mai rău decît orice alt neam, germanii ar fi trebuit să fie la adăpost de ispita construcţiei omului nou. Dar, din păcate, nu-s. De altfel, nici francezii nu stau prea bine. Recent, Emmanuel Macron, el însuşi un om foarte nou în politică, al cărei Olimp nu l-ar fi putut escalada în veci dacă nu reuşea, versatil, să se prezinte ca proaspăt adversar al establishmentului, elogia călduros Germania.

De Ziua Amintirii (dedicată comemorării celor căzuţi în războaiele mondiale, în care germanii i-au ucis pe francezi şi viceversa), preşedintele Franţei s-a hazardat să afirme, ca şi cum ar fi un fapt, că „Germania“ şi-ar fi „învins sîngeroşii demoni naţionalişti“.

Aşa să fie oare? Pioasa speranţă a liderului Hexagonului fusese şi o fierbinte dorinţă a elitei care a pus bazele Constituţiei germane din 1949. Cu zel neînfrînat a rîvnit-o şi cea progresistă, care a ajuns la putere, în Germania, în siajul revoltelor studenţeşti din 1968. Această elită de stînga a schimbat în ultimele decenii faţa naţiunii, refăcînd-o după chipul şi asemănarea zeului pacifismului, căruia i se închină mai toate partidele spectrului democratic nemţesc, cu excepţia creştin-socialilor bavarezi şi a unei părţi a creştin-democraţiei Angelei Merkel. Cea din urmă, aflată la final de îndelungată, dar nefericită domnie, în cursul căreia a contribuit esenţial la erodarea democraţiilor şi construcţiei europene, între altele prin deschiderea graniţelor pentru migranţi, ca şi prin intransigenţă, doar aparent raţională, faţă de britanici, a sfîrşit prin a ceda. Merkel a acceptat deci să renunţe la şefia partidului ei creştin-democrat, ceea ce ştie că o va costa şi mandatul de cancelară.

Abandonul pare să-i fi eliberat resursele interioare, determinînd-o să dea cu tifla mai dezinhibat decît pînă acum voinţei naţiunii, care a demonstrat în doi ani de scrutine că vrea altă politică, una conservatoare şi naţională. Nu una multilateralist-globalistă, cum a preferat să facă Merkel din 2010 încoace. Izbăvită de nevoia de a modera între diversele facţiuni ale CDU, s-a putut deci dezlănţui în ultima ei cuvîntare în Bundestag, rostită ca şefă a CDU şi, simultan, a guvernului federal, spre a ţine un înflăcărat discurs favorizînd controversatul Pact ONU pentru migraţie.

E un proiect pe care oficialii germani l-au ţinut mult timp sub obroc, sperînd poate ca trecerea lui stăruitoare sub tăcere să păstreze calm poporul şi să facă futile pseudoargumentele necesare întru justificarea lui. Or, cea din urmă a devenit imperioasă şi inevitabilă după problematizarea pactului de către oamenii noi ai politicii germane, populiştii AfD, cărora stîngismul cancelarei le-a făcut generos loc să se ivească la dreapta spectrului politic german.

Şi după ce un şir tot mai lung de democraţii liberale, între care ale est-europenilor, ale SUA, Austriei, Elveţiei, ale ţărilor scandinave, Australiei şi Israelului au refuzat, rînd pe rînd, să-l semneze. (...) 

(Sursa: Deutsche Welle)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ploaie jpg
Cum va fi vremea astăzi, 6 mai. Avertizările celor de la ANM. Nu plecați de acasă fără umbrelă
După un weekend cu temperaturi estivale, în care valorile termice au depășit în multe zone ale țării pragul de 28-29 de grade Celsius, începutul săptămânii aduce o schimbare bruscă de registru.
donald trump ai star wars foto x png
După ce l-a „îmbrăcat” pe Trump în papă, Casa Albă publică o altă imagine AI controversată cu președintele SUA: „Lipsă de conștiință de sine și ipocrizie”
Cu ocazia aniversării Star Wars, celebrată pe 4 mai, Casa Albă a postat pe X o imagine generată cu inteligența artificială în care președintele Donald Trump, musculos, ținând în mână o sabie laser, având în spate doi vulturi.
ten frumos jpg
Cum să obții un „ten de porțelan” în doar 5 zile. Cremă miraculoasă de casă pentru un ten strălucitor
Într-o eră în care ritualurile de frumusețe sunt tot mai elaborate, iar promisiunile brandurilor cosmetice par desprinse dintr-un scenariu SF, ideea unui ten neted, uniform, luminos – adesea denumit metaforic „piele de porțelan” – rămâne o aspirație constantă pentru multe femei.
vreme vacanta 1 mai 0 jpeg
Cum va fi vremea în luna mai. Meteorologii au emis prognoza pe o lună
Temperaturile vor fi mai coborâte şi în următoarele două săptămâni, la nivelul întregii ţări, însă în ultimele zile ale lunii temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale în această perioadă.
medalion jon voight gettyimages 1205178961 jpeg
Jon Voight i-a propus lui Trump reducerea tarifelor pentru filmele străine, cu o zi înainte ca președintele să impună taxe de 100%
Cu o zi înainte ca președintele Donald Trump să anunțe tarife de 100% asupra filmelor străine, republicanul s-a întâlnit cu actorul Jon Voight pentru a discuta propunerile sale de a readuce producția cinematografică în SUA.
Louis Munteanu (Sportpictures) jpg
hortensii depositphotos1 jpg
Hortensiile vor înflori mai abitir ca niciodată cu acest îngrășământ natural miraculos dezvăluit de grădinarii experimentați
Te-ai întrebat vreodată cum reușesc unii grădinari să obțină hortensii atât de viguroase, cu inflorescențe bogate și culori intense, încât par desprinse din paginile unei reviste de specialitate?
colaj orizontal jpeg
Nuntă regală la Timișoara! Meniu cu jamon în foiță de aur și tort de 2 metri. Cătălin Botezatu, invitat de onoare
Un moment de poveste, o locație spectaculoasă și o desfășurare de forțe demnă de un eveniment regal – așa poate fi descrisă pe scurt nunta lui Darius Mircea Costea, fiul Rodicăi Costea, organizatoarea Timișoara Fashion Week.
Dana Roba atacată de un biciclist foto tiktok png
Fosta vedetă TV Dana Roba, agresată în trafic de un biciclist: „Ce-ai, mă, nebunule!? Bochetarule, bă! Du-te (...) de prost!”
Fosta vedetă TV Dana Roba, în prezent make-up artist, a fost agresată în trafic de un biciclist, în timp ce se afla alături de cele două fiice ale sale în mașină.