Omnivore's Dilemma

Andrei DECU
Publicat în Dilema Veche nr. 368 din 3 - 9 martie 2011
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pe scurt, „Omnivore’s Dilemma“ (Dilema omnivorului) merită încercat. Legătura cu cartea omonimă nu se termină la nume, cookery-ul în sine (aşa cum a fost denumit chiar de tipul din spatele tejghelei) cred că poate fi considerat un mic monument închinat operei lui Michael Pollan. Publicată în 2006, cartea a ajuns pe locul 2 în topul site-ului de cumpărături online Amazon. Vechea dilemă, în cazul cărţii, este ce şi cum mîncăm: fructoza din siropul de porumb ce este conţinută de 80% din orice cumperi la un supermarket, mîncare gătită acasă sau la un fast-food? 

Cînd m-am pregătit să vizitez localul, am găsit iniţial site-ul, unde am fost mirat să descopăr meniul simplu, actualizat zilnic, scurt şi inedit, însoţit de adresă şi număr de telefon. Ei bine, exact aşa este şi spaţiul omnivorilor nehotărîţi. La cîteva minute de impunătorul sediu al Guvernului şi de Piaţa Victoriei, unul din cele mai întinse spaţii deschise ale Capitalei, acesta este în principiu o colecţie de mese şi scaune din lemn despărţite foarte transparent de zona unde se găteşte. Ba chiar, dacă foloseşti scaunele de la tejghea, poţi vedea o mare parte din proces, ceea ce mi-a adus aminte de restaurantele japoneze. În afară de aceste elemente de bază, nu există nimic să îţi distragă atenţia de la activitatea principală – mîncatul – şi de la felurile servite. Pereţii arată ca acum un an, de cînd este deschis localul: neacoperiţi. 

Masa servită la „Omnivore’s Dilemma“ mi-a delectat ochii, papilele gustative şi sufletul. Am încercat o supă-cremă de legume, un quiche şi un cookie (atenţie, nu o prăjitură) din cereale integrale. Ultima oară cînd gustasem o supă aşa de bună eram la bunica mea în Teleorman şi am început să mă gîndesc la ea, lucru care nu prea se întîmplă atunci cînd ies în oraş la cină. Nu pot să spun că mă dau în vînt după lucruri „ecologice“ sau „organice“, dar era ceva special la ingredientele folosite. Fiecare aromă era accentuată suficient cît să o identific şi toate se armonizau într-un mod foarte plăcut.

Seara, la ora 6, eram singurul client şi am înfiripat o conversaţie cu sus-numitul „tip din spatele tejghelei“. În mod natural, fără fason, mi-a spus ce mai puteam mînca şi bea şi, din vorbă în vorbă, mi-a spus ce greu îi e să echilibreze o clientelă obişnuită cu un meniu standard şi tentaţia de a găti ceva inedit în fiecare zi. Cred şi eu, gusturile persoanelor ce ajung să descopere localul micuţ din centru sînt foarte diverse, de la tineri cool pînă la oameni de afaceri. Pînă nu vine primăvara, orarul rămîne 10-19, iar la 3 PM veţi găsi tot timpul ceva bun, simplu şi puţin mai sănătos.

Andrei Decu este licenţiat în inginerie şi antropologie. Este interesat de conexiunea tehnologie-societate şi lucrează la platforme de e-Learning. Este membru fondator al Link Education And Practice (www.leap.ro).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.