Oleg Sențov și instigarea la pace

Călin BOTO
Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
Oleg Sențov și instigarea la pace jpeg

Faptul că Oleg Sențov a fost condamnat la douăzeci de ani de pușcărie în 2015 a captat atenția presei imediat. O acuzație nefondată de terorism l-a aruncat pe cineastul ucrainean domiciliat în Crimeea după gratii, însă nu înaintea unui tratament abuziv din partea autorităților. Sențov devenea, astfel, chipul uman al anexării Crimeei de către Federația Rusă, țapul ispășitor mediatizat al patriotismului ucrainean care contesta referendumul din 2014. Patru ani mai tîrziu, în 2018, el reintră în atenția presei printr-o grevă a foamei menită să obțină eliberarea a 64 de prizonieri politici ucraineni. Planul lui Sențov era să pună presiune pe autoritățile ruse cu puțin timp înaintea Campionatului Mondial de Fotbal, perioadă în care toți ochii au fost pe Rusia. Cererea lui Sențov nu a fost aprobată pînă acum, iar greva lui s-a oprit după patru luni.

În cele cîteva apariții în presă sau ocazii de a fi fotografiat, Sențov pare să aibă un tic în fața camerei, anume să facă semnul păcii. Ca să fiu mai exact, dacă tastezi numele lui Sențov pe Google Images vor apărea cinci fotografii de genul ăsta cu el în primele nouă rînduri. În trei dintre ele (sursele: Time Magazine, belsat.eu și Le Dauphiné Libéré) poartă un tricou alb cu un imprimeu roșu, în una poartă un tricou negru cu dungi albe în jurul gulerului și pe umeri (sursa: The Voice Project), iar în alta un pulover negru (sursa: Ukrinform). Avem, deci, minimum trei apariții în presă în care Sențov se lasă fotografiat în timp ce arată semnul păcii. Să fie vorba de un tic, cum am menționat mai sus?

179003 1024x576 jpg jpeg

Sînt aproape sigur că nu. Istoricul său de susținător al EuroMaidanului și subversivitatea la adresa situației politice abuzive pe care Rusia a implementat-o Ucrainei îl apropie pe Sențov de conceptul general al luptei pentru pace. Acuzațiile de terorism vin ca o crăpătură în imaginea pe care Sențov și-a format-o atît în aparițiile publice popularizate de documentarul Procesul: Rusia vs. Oleg Sențov (r: Askold Kurov, 2017), cît și în activitatea politică din cadrul EuroMaidanului. Căci ce este terorismul dacă nu o încercare de a destabiliza ordinea politică prin mijloace violente? Iar Oleg Sențov, deși a încercat să destabilizeze o ordine politică prin acțiuni subversive (discursuri, ajutor oferit soldaților ucraineni etc.), a făcut-o cît se poate de distanțat de acte radicale teroriste. Imaginile propagate de presa internațională îi fac dreptate lui Sențov, funcționînd ca sublinieri ale antitezei dintre Sențov, omul devenit brand prin povestea lui, și acuzațiile de terorism care i se aduc.

În timpul unui interviu pe care l-am avut cu regizorul ucrainean Igor Minaiev am întrebat cum vede el situația lui Oleg Sențov. Răspunsul acestuia mi se pare cel mai adecvat mod de a sfîrși incursiunea în cazul lui Sențov.

Igor Minaiev: „Situația în care Oleg Sențov se află este înfiorătoare. Acuzațiile care i-au fost aduse sînt complet fabricate, iar decizia de a l închide în Siberia este în afara oricărei legi. Acum doi ani, pe cînd Oleg era doar reținut, oamenii de la Universitatea din Paris au organizat un protest prin care să își arate solidaritatea. Am simțit că trebuie să fac ceva, așa că am susținut o lectură a piesei sale de teatru Numere, în franceză. Mai tîrziu, Oleg a adaptat piesa ca scenariu și acum filmul e în producție. Am organizat lectura pentru a ajuta oamenii să înțeleagă ce fel de om este Oleg și prin ce este nevoit să treacă. Sper că va supraviețui și va ieși din pușcărie.“ 

Călin Boto este redactor coordonator al revistei Film Menu.

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

jeans pixabay jpg
Originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. Cum a ajuns îmbrăcămintea marinarilor și muncitorilor o ținută la modă
Blugii, așa cum le zic românii, sunt niște pantaloni foarte la modă, atât pentru bărbați cât și pentru femei. În realitate au purtat numele de Jeans sau Denim și au o istorie îndelungată. Inițial nu au avut nimic de-a face cu moda, fiind o îmbrăcăminte practică a claselor de jos.
Ocean apa de mare involburata Foto Shutterstock jpeg
Unicul animal mascul ce poate rămâne însărcinat! Specia fascinează oamenii de știință din întreaga lume
Sunt vietăți despre care am auzit cu toții, însă nu multă lume știe cât de fascinantă este, de fapt, această specie. Este vorba despre căluții de mare, care reușesc să fascineze oamenii de știință datorită unui fapt cu totul deosebit!
David H Carstens 02 foto arhiva personala jpg
Expert american în securitate: Rusia este o benzinărie cu focoase. Unde se ascunde slăbiciunea strategică a lui Putin
Expert în securitate și fost înalt oficial în Armata SUA, David H. Carstens a vorbit în cadrul unui interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, despre cum poate fi învinsă Rusia și vulnerabilitățile lui Vladimir Putin.
George Simion Diana Sosoaca ID242485 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Alegerile din România, subiect de studiu pentru Universitatea Princeton. Defecțiunea suveranistă remarcată de un renumit profesor din SUA
Grigore Pop Elecheș, profesor de științe politice la titrata Princeton University, a făcut un studiu referitor la alegerile prezidențiale din România. El a împărtășit concluziile trase într-o analiză pentru „Adevărul”
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Ce legume trebuie să plantăm în luna iunie? Așa vom avea o recoltă mai bogată ca oricând
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne aflăm în a doua jumătate a lunii mai. Iar pentru românii care locuiesc la curte această perioadă din an este foare importantă, dacă își doresc o recoltă bogată și delicioasă.
Atac masiv de drone în Ucraina Foto   Captură video Reuters jpg
De ce a întârziat România să se apere în fața dronelor timp de trei ani. Semnalul de alarmă tras de un general român
Generalul (r) Virgil Bălăceanu avertizează, într-o analiză pentru „Adevărul”, în privința lentorii cu care sunt adoptate legi esențiale pentru apărarea țării. Cel mai bun exemplu e legea care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc, promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan
smaranda braescu
21 mai: Ziua în care s-a născut Smaranda Brăescu, aviatoare şi parașutistă română supranumită „Regina înălțimilor”
La 21 mai 1897 s-a născut Smaranda Brăescu, supranumită „Regina înălțimilor”. În 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României. Iar în anul 2000 se stingea din viața Barbara Cartland, autoare de romane de dragoste.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Horoscop miercuri, 21 mai. O zodie este suprasolicitată, iar un alt nativ își răsfață familia cu atenții
În viața unui nativ vor ieși la iveală mai multe secrete intime. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de miercuri, 21 mai.
tipa salata verde shutterstock 44019709 0 jpeg
Ce trebuie să pui în salata verde, ca să nu mai aibă gust amar? Doar bucătarii din restaurante de top cunosc secretul
Salata verde este un element de bază în multe diete sănătoase și mese ușoare. Cu toate acestea, un gust amar neașteptat poate transforma o salată proaspătă într-o experiență culinară dezamăgitoare.