Oleg Sențov și instigarea la pace

Călin BOTO
Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
Oleg Sențov și instigarea la pace jpeg

Faptul că Oleg Sențov a fost condamnat la douăzeci de ani de pușcărie în 2015 a captat atenția presei imediat. O acuzație nefondată de terorism l-a aruncat pe cineastul ucrainean domiciliat în Crimeea după gratii, însă nu înaintea unui tratament abuziv din partea autorităților. Sențov devenea, astfel, chipul uman al anexării Crimeei de către Federația Rusă, țapul ispășitor mediatizat al patriotismului ucrainean care contesta referendumul din 2014. Patru ani mai tîrziu, în 2018, el reintră în atenția presei printr-o grevă a foamei menită să obțină eliberarea a 64 de prizonieri politici ucraineni. Planul lui Sențov era să pună presiune pe autoritățile ruse cu puțin timp înaintea Campionatului Mondial de Fotbal, perioadă în care toți ochii au fost pe Rusia. Cererea lui Sențov nu a fost aprobată pînă acum, iar greva lui s-a oprit după patru luni.

În cele cîteva apariții în presă sau ocazii de a fi fotografiat, Sențov pare să aibă un tic în fața camerei, anume să facă semnul păcii. Ca să fiu mai exact, dacă tastezi numele lui Sențov pe Google Images vor apărea cinci fotografii de genul ăsta cu el în primele nouă rînduri. În trei dintre ele (sursele: Time Magazine, belsat.eu și Le Dauphiné Libéré) poartă un tricou alb cu un imprimeu roșu, în una poartă un tricou negru cu dungi albe în jurul gulerului și pe umeri (sursa: The Voice Project), iar în alta un pulover negru (sursa: Ukrinform). Avem, deci, minimum trei apariții în presă în care Sențov se lasă fotografiat în timp ce arată semnul păcii. Să fie vorba de un tic, cum am menționat mai sus?

179003 1024x576 jpg jpeg

Sînt aproape sigur că nu. Istoricul său de susținător al EuroMaidanului și subversivitatea la adresa situației politice abuzive pe care Rusia a implementat-o Ucrainei îl apropie pe Sențov de conceptul general al luptei pentru pace. Acuzațiile de terorism vin ca o crăpătură în imaginea pe care Sențov și-a format-o atît în aparițiile publice popularizate de documentarul Procesul: Rusia vs. Oleg Sențov (r: Askold Kurov, 2017), cît și în activitatea politică din cadrul EuroMaidanului. Căci ce este terorismul dacă nu o încercare de a destabiliza ordinea politică prin mijloace violente? Iar Oleg Sențov, deși a încercat să destabilizeze o ordine politică prin acțiuni subversive (discursuri, ajutor oferit soldaților ucraineni etc.), a făcut-o cît se poate de distanțat de acte radicale teroriste. Imaginile propagate de presa internațională îi fac dreptate lui Sențov, funcționînd ca sublinieri ale antitezei dintre Sențov, omul devenit brand prin povestea lui, și acuzațiile de terorism care i se aduc.

În timpul unui interviu pe care l-am avut cu regizorul ucrainean Igor Minaiev am întrebat cum vede el situația lui Oleg Sențov. Răspunsul acestuia mi se pare cel mai adecvat mod de a sfîrși incursiunea în cazul lui Sențov.

Igor Minaiev: „Situația în care Oleg Sențov se află este înfiorătoare. Acuzațiile care i-au fost aduse sînt complet fabricate, iar decizia de a l închide în Siberia este în afara oricărei legi. Acum doi ani, pe cînd Oleg era doar reținut, oamenii de la Universitatea din Paris au organizat un protest prin care să își arate solidaritatea. Am simțit că trebuie să fac ceva, așa că am susținut o lectură a piesei sale de teatru Numere, în franceză. Mai tîrziu, Oleg a adaptat piesa ca scenariu și acum filmul e în producție. Am organizat lectura pentru a ajuta oamenii să înțeleagă ce fel de om este Oleg și prin ce este nevoit să treacă. Sper că va supraviețui și va ieși din pușcărie.“ 

Călin Boto este redactor coordonator al revistei Film Menu.

Foto: flickr

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.