Olandezii, Rusia şi alegerile din Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

În Olanda tocmai a avut loc un referendum. Cetățenii au fost chemați să se pronunțe asupra aprobării tratatului comercial dintre UE și Ucraina. S-au prezentat la vot 32% dintre alegători și majoritatea a votat nu. Aparent, e simplu: poporul e suveran și și-a exprimat voia. În fapt, e mai complicat. Tratatul e deja în funcțiune de la 1 ianuarie și a fost validat de toate celelalte 27 de țări membre. Referendumul din Olanda are doar un rol consultativ, nu e obligatoriu ca decizia să fie pusă în aplicare, dar din punct de vedere politic nu prea „dă bine“ să nu se țină cont de voința poporului. Ce se va întîmpla? Rămîne de văzut. Dar e important să înțelegem de ce s-a întîmplat așa.

Într-un comentariu din Washigton Post („The Dutch just showed the world how Russia influences European elections“, 8 aprilie 2016), Anne Applebaum consideră că referendumul arată limpede influența Rusiei în Europa. Consultarea electorală a pornit de la faptul că un site populist a reușit să strîngă peste 300.000 de semnături pentru declanșarea lui. Editorii lui căutau de mult o temă și au găsit-o: tratatul comercial cu Ucraina, adică acel tratat pentru care, observă Anne Applebaum, „ucrainenii au luptat și au murit în februarie 2014“. Documentul este unul strict tehnic („o mie de pagini de jargon“) și n-a stîrnit nici o controversă în vreo altă țară din UE. Uniunea Europeană mai are astfel de tratate cu multe alte țări (de pildă, cu Chile sau Iordania). E acel tip de document pe care îl citesc doar cei implicați în aplicarea lui și despre care majoritatea cetățenilor nici nu află că există. Așa încît cetățenii olandezi au fost chemați să se pronunțe asupra unei chestiuni despre care n-au habar. Chiar unul dintre inițiatorii referendumului, notează Anne Applebaum, i-a spus unui jurnalist ucrainean că n-a citit tratatul și nici nu are de gînd să-l citească, dar „n-o lua personal“.

Dar nu despre comerțul cu Ucraina a fost vorba la vot. Extrema stîngă și extrema dreaptă din Olanda „au folosit votul pentru a submina guvernul liberal de centru-dreapta și pentru a-i mobiliza pe anti-europeni“. Mulți dintre alegători (greu de spus cîți) au fost puși în mișcare, crede Anne Applebaum, de dezinformarea rusească: unii dintre ei „se tem de amenințări ucrainene“ (altminteri inexistente), iar unele dintre temele, sloganurile ori fotografiile campaniei pentru „nu“ proveneau de pe ­site-urile Russia Today și Sputnik. „Conform unui sondaj citat de un oficial al ministerului ucrainean de externe, 59% dintre cei care au votat împotriva tratatului au dat drept motiv faptul că Ucraina e coruptă; 19% cred că Ucraina e responsabilă pentru prăbușirea zborului MH-17, avionul pe care l-au doborît separatiștii ruși în 2014; 34% cred că tratatul ar garanta intrarea Ucrainei în UE“. Ultimele două motive sînt false, cel dintîi e în principiu adevărat, dar „nu e rațional“, căci tratatul comercial ar avea drept efect tocmai reducerea corupției în Ucraina.

Dincolo de asta, campania pentru „nu“ a fost amestecată și confuză. „Extremiștii de stînga au defilat cu steagul palestinian. Extremiștii de dreapta au vorbit despre imigranții musulmani. Guvernul olandez, obligat prin lege să subvenționeze campania electorală, a făcut treaba de mîntuială și a dat bani, printre altele, unui grup care a tipărit simbolurile naționale ucraniene pe hîrtie igienică, dar și luptătorilor pentru drepturile animalelor sau activiștilor antinucleari. În mod ironic – sau poate nu – extrema dreaptă olandeză a folosit metode corupte pentru a lupta împotriva coruptei Ucraine și a obținut ceva bani sub pretexte false“.

Guvernul nu s-a implicat în campanie. Anne Applebaum scrie că oficialii olandezi se tem de presa de extremă dreapta: „nu vor să fie denunțați sau batjocoriți în tabloide“, așa că nu și-au asumat riscul să corecteze minciunile care s-au spus în campanie.

Mai departe, se va găsi o soluție: un tratat deja aprobat de 27 de state nu poate fi renegociat. Dar, încheie Anne Applebaum, cea mai importantă e lecția pe care tocmai am primit-o: „Mici minorități de oameni mînioși, cînd sînt bine organizați, pot reduce la tăcere temătoarea, divizata și apatica majoritate de centru din Europa Occidentală. Iar Rusia e pregătită să-i ajute. De data aceasta, miza n-a fost atît de mare, dar data viitoare va fi: extrema dreaptă este mișcarea politică cea mai mare din Olanda. Am mai avut o lecție asemănătoare în anii ’30. Dar s-ar părea că trebuie s-o mai învățăm o dată“.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.