O relaţie concurenţială

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
O relaţie concurenţială jpeg

„Pentru siguranţa dumneavoastră renunţaţi la libertate.“ Această (anti)deviză stîrneşte comentarii indignate şi reacţii vehemente. Într-adevăr, sună absurd, mai ales într-un stat democratic şi prosper, în care oamenii sînt obişnuiţi deopotrivă cu protecţia şi cu libertatea neîngrădită. Şi totuşi, e tot mai evident că cei doi termeni au intrat într-un soi de relaţie concurenţială, dacă nu chiar de antonimie. Căci noile tehnici de supraveghere puse în slujba securităţii tind să ne reducă din libertăţi, să limiteze drepturi considerate, pînă nu de mult, de la sine înţelese. La ce folosesc aceste concesii făcute libertăţii? Chiar ne ajută să trăim într-o lume mai sigură? Ultimul deceniu ne-a arătat că, pînă la urmă, oricît ar progresa defensiva şi oricît de severe ar fi măsurile de securitate, sentimentul de siguranţă stagnează. Căci pe măsură ce tehnicile de supraveghere se diversifică şi se ameliorează, progresează şi tacticile, şi tehnicile teroriste.

Acest război – dacă e război – nu e cu mult diferit de teoria evoluţionistă care a arătat că speciile au evoluat concurenţial, dar fără a ajunge să cîştige o poziţie dominantă. Oricît ar evolua, prădătoarele nu vor duce la extincţia erbivorelor, pentru că şi acestea din urmă îşi rafinează, în paralel cu duşmanii lor, tehnicile de supravieţuire; la fel cum nici erbivorele nu vor ajunge să evolueze într-atît încît să scape de carnivorele pe care le hrănesc. Mutînd discuţia în acest plan nu ne mai rămîne decît să constatăm eşecul, în absolut, al oricărei politici de securitare: eşecul e aproape un dat natural şi nu putem spera decît la mici victorii de moment (care, nici acelea, nu sînt sigure). Pe de altă parte, asumarea acestei condiţii de vulnerabilitate nu trebuie să conducă la blocaje: măsurile de securitate sînt o condiţie a supravieţuirii. Libertarienii ar sancţiona imediat această concluzie spunînd că drepturile şi libertăţile constituie o miză existenţială, că încălcarea lor e o abdicare de la valorile esenţiale ale umanităţii şi, prin urmare, o formă de suicid. Apropo: Ce faceţi atunci cînd în avion însoţitoarea de zbor vă spune, pe un ton potolit, înainte de aterizare, să vă legaţi centurile de siguranţă? Pentru siguranţa dumneavoastră renunţaţi la libertate.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Proiectul Sinteza Oradea – Lockheed Martin, anulat. Ministerul Energiei asigură că fondurile PNRR nu au fost afectate
Anunțat cu mare tam-tam în noiembrie 2024, proiectul de producție al bateriilor dezvoltat de Sinteza Oradea în parteneriat cu Lockheed Martin a fost anulat, după ce compnia românească a anunțat că renunță la proiectul finanțat prin PNRR.
image png
Actorul Kevin Costner vine în România, la cel mai mare eveniment de business, tehnologie şi inovaţie
Cel mai mare eveniment de business, tehnologie şi inovaţie din Europa de Est revine la Bucureşti pentru a doua oară şi oferă publicului român ocazia de a-l vedea live pe Kevin Costner, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori de la Hollywood.
image jpeg
Motorul unui avion a luat foc în zbor
Motorul unui avion a luat foc în zbor. Român aflat la bord: „Am rostit doar atât: Doamne, voia Ta să se facă”
Pasagerii unui avion Turkish Airlines care zbura pe ruta Bangladesh - Istanbul au trăit, timp de o oră, un adevărat coșmar, după ce unul dintre motoarele aeronavei a luat foc, la scurt timp după decolare.
caz viol „consimtit” calafat dolj   sursa IPJ Dolj mp4 thumbnail png
Tânăr de 25 de ani, acuzat de abuz asupra unei copile. Ancheta a fost declanșată de la un telefon mobil
Un tânăr în vârstă de 25 ani, din județul Dolj, riscă ani de grei de închisoare în urma unei relații pe care a început-o nu cu mult timp în urmă cu o adolescentă. Un telefon dat polițiștilor a întrerupt relația celor doi și l-a trimis pe bărbat în arest.
Dr  Mihaela Bilic, foto Facebook jpg
Ce bea Mihaela Bilic pentru a slăbi: „Da, ajută la slăbit...trezește și tubul digestiv și stimulează digestia”
Este o băutură pe care foarte mulți dintre noi o consumăm în fiecare zi. Cu toate acestea, nu multă lume știe câte beneficii pentru organism are, cu adevărat, cafeaua. Iar printre acestea se numără și faptul că ea ne poate ajuta să dăm jos kilogramele în plus!
gabriela cristea 5 e1723616107209 webp
Gabriela Cristea, mărturie emoționantă: „A fost o lecție foarte dură”. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut vedeta
După ce a decis să se retragă din televiziune și să se concentreze pe proiectele personale, Gabriela Cristea a ales să vorbească, pentru prima oară, despre momentele grele prin care a trecut. În pragul pandemiei, vedeta s-a confruntat cu mari dificultăți financiare.
image png
Vladimir Putin a mers în regiunea Kursk, frontalieră cu Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat marţi în regiunea Kursk, frontalieră cu Ucraina şi a cărei eliberare a fost anunţată de Moscova la finalul lunii aprilie, a anunţat miercuri Kremlinul într-un comunicat.
english morning breakfast with milk cookies jpg
Ai tensiune mărită? Ce să mănânci ca să îți protejezi inima și să trăiești mai mult
Un nou studiu arată că alimentele bogate în microorganisme vii pot reduce riscul de moarte la hipertensivi. Află ce să mănânci!