"O punte a simţămintelor"

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
"O punte a simţămintelor" jpeg

- interviu cu Mehmet Emin KORKUT, directorul Fundaţiei Tuna -

De cîţiva ani, în Parcul Herăstrău, din Bucureşti, are loc Festivalul Turcesc, un festival menit să promoveze cultura turcă în România. Timp de trei zile, iubitorii culturii orientale se pot delecta cu mîncăruri pregătite chiar de către femeile din comunitatea turcă, asistă la concerte de muzică şi dans şi pot admira (şi chiar cumpăra) veşminte tradiţionale. Am stat de vorbă cu organizatorii acestui festival, descoperind nu doar o organizaţie care promovează cultura turcă în România, ci şi o instituţie caritabilă, implicată în mai multe acţiuni umanitare desfăşurate în ţara noastră.

Cînd s-a înfiinţat Fundaţia Tuna în România?

Este o instituţie nonprofit, înfiinţată în 1995, prin asocierea cetăţenilor turci şi români care îşi desfăşoară activitatea în domeniul socio-cultural. 

Sîntem activi de 18 ani datorită sprijinului sponsorilor şi a voluntarilor. În rîndul acţiunilor de ajutor social organizate de Fundaţia Tuna se numără şi donaţii de alimente şi îmbrăcăminte, care sînt destinate familiilor defavorizate, sinistraţilor, spitalelor, căminelor de bătrîni, orfelinatelor. În ceea ce priveşte contribuţia la acţiunile noastre, dorim să mulţumim, în mod special, Primăriei Generale a Capitalei şi tuturor Primăriilor de Sector.

Care sînt programele Fundaţiei Tuna? 

Pe lîngă activităţile sociale, în structura Fundaţiei Tuna se află şi un Centru de Cultură şi Educaţie, care contribuie mai mult la oficializarea relaţiilor. Principalele activităţi ale Centrului sînt legate de organizarea de cursuri de limba română pentru străini, limba turcă şi limba engleză. Putem defini Fundaţia ca o organizaţie cu activităţi partenere între comunităţile româno-turce. De asemenea, a devenit o tradiţie să sărbătorim împreună cu românii anumite zile culturale.

Există un festival pe care îl organizaţi anual în România. Povestiţi-ne despre acest eveniment.

De ani de zile, în vederea colectării de fonduri pentru burse de studiu, am organizat chermeze la Palatul Copiilor. Aceste activităţi le-am unit sub o „umbrelă“, atît cu gîndul de a face cunoscută organizaţia noastră unui public cît mai larg, cît şi cu intenţia ca gustul bucătăriei tradiţionale turceşti să ajungă la un număr cît mai mare de persoane. 

Ideile au deschis uşi noi şi astfel proiectul nostru a devenit un Festival cultural, numit Festivalul Turcesc. Observăm că bucatele tradiţionale turceşti sînt cele mai atractive pentru oaspeţii români.

Femeile turcoaice gătesc acasă plăcinte şi prăjituri cum ştiu ele mai bine şi se străduiesc să-i încînte pe musafirii români. Festivalul atrage şi atenţia iubitorilor de arte vizuale, prin atelierele de creaţie. Desigur, muzica tradiţională turcească şi spectacolele folclorice sînt principalul factor de susţinere a activităţii timp de trei zile. Pe scurt, putem spune că atît vizitatorii care se află în trecere, cît şi cei care ştiu de acest festival au posibilitatea să petreacă un sfîrşit de săptămînă animat şi distractiv.

An de an, organizăm şi Festivalul Kurban Bayram. Cu ocazia Sărbătorii Sacrificiului, oferim anual în jur de 13 tone de carne. În 2013, acest eveniment a avut loc în Parcul Herăstrău şi a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, în cadrul căruia am oferit kavurma kebab la 25.000 de participanţi. Analizînd reacţiile pozitive, putem spune că festivalurile la care ne-am referit reprezintă o contribuţie semnificativă la relaţiile prieteneşti dintre cele două comunităţi. 

Pe lîngă evenimentele culturale pe care le organizaţi, Fundaţia Tuna întreprinde  şi acte umanitare. Despre ce e vorba?

Într-adevăr, pînă în prezent, Fundaţia este activă prin mai multe evenimente cu caracter social şi cultural. De exemplu, în timpul căderilor masive de zăpadă în judeţul Buzău din anul 2012, cu sprijinul logistic al armatei, voluntarii noştri au distribuit, din casă în casă, 7500 kg de alimente, în comuna Pardoşi şi satele Costomiru, Chiperu, Valea lui Lalu şi Valea Şchiopului. În luna august 2013, am donat 13,5 tone de  alimente în 14 zone din ţară (la Iaşi, Cluj, Timişoara, Ploieşti, Ilfov, Giurgiu, Constanţa, plus cinci sectoare din Bucureşti). Tot în 2013, Fundaţia Tuna a mai donat pachete cu paturi, perne, plăpumi, alimente neperisabile şi carne, la sinistraţii din comunele Cuza Vodă, Cudalbi şi Corod – judeţul Galaţi. În luna septembrie, alte 100 de pachete cu alimente au fost donate unor familii din comuna Cuza Vodă, din judeţul Galaţi. În octombrie, peste o mie de familii (mai precis 1680 de familii) din zona Munteniei şi a Dobrogei au primit 4200 kg de carne, iar cu ocazia Festivalului Kurban Bayram, organizat în aceeaşi lună, în Parcul Herăstrău din Bucureşti vizitatorii au primit, gratuit, 25.000 de porţii de kebab. 

În noiembrie 2013, 400 de copii din comuna Dobromir (judeţul Constanţa) au primit îmbrăcăminte şi încălţăminte. Este vorba despre copii care abandonaseră şcoala sau erau în pragul abandonului, din cauză că familiile nu aveau cu ce să îi trimită la studii. Totodată, am oferit pachete cu alimente, pături şi plăpumi altor 600 de familii.

La sfîrşitul anului, în decembrie 2013, am oferit bucurie şi cadouri, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, la 250 de copii din Centrele de Asistenţă Socială ale Primăriilor din Sectoarele 2 şi 4, din Bucureşti.

Am vorbit despre actele caritabile desfăşurate de Fundaţia Tuna. Aţi întîmpinat probleme?

În legătură cu activităţile noastre, în mod special dorim să atragem atenţia asupra a trei aspecte importante: în cadrul Festivalului Turcesc, vreme de trei zile au fost în jur de 120.000 de vizitatori, iar la acţiunile cu caracter social am interacţionat cu zeci de mii de persoane. În tot acest timp, nu am avut nici un moment neplăcut, care să strice armonia. Credem că este rezultatul apropierii, al toleranţei şi al mulţumirii participanţilor la acţiune. Comunitatea turcă din România a avut parte numai de respect din partea comunităţii române, ceea ce reflectă rădăcinile din cultura română bazată pe dragoste şi toleranţă. Aceste caracteristici sînt de admirat.

Care credeţi că ar fi afinităţile, asemănările, „numitorii comuni“ ai celor două culturi, turcă şi română?

Conform impresiilor personale lăsate de către participanţii la acţiunile noastre, culese în urma dialogului cu ei, am observat că între cele două culturi există foarte multe asemănări şi fiecare are frumuseţea proprie. Acest aspect nu a fost remarcat doar de către organizatori în timpul Festivalului, ci aproape toată lumea implicată a simţit asta. Este un punct important. Primim mulţumiri atît din partea românilor, cît şi a turcilor. Pe lîngă faptul că organizăm acţiuni frumoase, motivele de mulţumire au fost exprimate şi prin posibilitatea de dialog între cele două popoare. 

Am înţeles că Festivalurile pe care le organizăm şi toate acţiunile noastre sînt o punte a simţămintelor. 

a consemnat Stela GIURGEANU

Foto: Fundaţia Tuna

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Singura specie care...
Ca în faimoasa metaforă a lui Walter Benjamin, în care angelus novus, împins de forțele progresului, zboară înainte cu spatele, privind înapoi...
p 10 YouYube jpg
p 12 WC jpg
În căutarea omului grec
Cine este „omul grec”, acela aflat la originea civilizaţiei europene?
p 13 WC jpg
Omul medieval în ipostaza îndrăgostitului
Putem privi și noi prin lentilele omului medieval? Cred că nu. Dar privirea noastră poate fi îmbogățită de acest om, născut la întîlnirea dintre realitate și ficțiune.
p 14 Hans Holbein, Ambasadorii WC jpg
Savantul umanist al Renașterii
Departe de a fi o ruptură cu tradiția și cultura Renașterii, putem vedea cum revoluția științifică se hrănește din ele.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.