"O punte a simţămintelor"

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
"O punte a simţămintelor" jpeg

- interviu cu Mehmet Emin KORKUT, directorul Fundaţiei Tuna -

De cîţiva ani, în Parcul Herăstrău, din Bucureşti, are loc Festivalul Turcesc, un festival menit să promoveze cultura turcă în România. Timp de trei zile, iubitorii culturii orientale se pot delecta cu mîncăruri pregătite chiar de către femeile din comunitatea turcă, asistă la concerte de muzică şi dans şi pot admira (şi chiar cumpăra) veşminte tradiţionale. Am stat de vorbă cu organizatorii acestui festival, descoperind nu doar o organizaţie care promovează cultura turcă în România, ci şi o instituţie caritabilă, implicată în mai multe acţiuni umanitare desfăşurate în ţara noastră.

Cînd s-a înfiinţat Fundaţia Tuna în România?

Este o instituţie nonprofit, înfiinţată în 1995, prin asocierea cetăţenilor turci şi români care îşi desfăşoară activitatea în domeniul socio-cultural. 

Sîntem activi de 18 ani datorită sprijinului sponsorilor şi a voluntarilor. În rîndul acţiunilor de ajutor social organizate de Fundaţia Tuna se numără şi donaţii de alimente şi îmbrăcăminte, care sînt destinate familiilor defavorizate, sinistraţilor, spitalelor, căminelor de bătrîni, orfelinatelor. În ceea ce priveşte contribuţia la acţiunile noastre, dorim să mulţumim, în mod special, Primăriei Generale a Capitalei şi tuturor Primăriilor de Sector.

Care sînt programele Fundaţiei Tuna? 

Pe lîngă activităţile sociale, în structura Fundaţiei Tuna se află şi un Centru de Cultură şi Educaţie, care contribuie mai mult la oficializarea relaţiilor. Principalele activităţi ale Centrului sînt legate de organizarea de cursuri de limba română pentru străini, limba turcă şi limba engleză. Putem defini Fundaţia ca o organizaţie cu activităţi partenere între comunităţile româno-turce. De asemenea, a devenit o tradiţie să sărbătorim împreună cu românii anumite zile culturale.

Există un festival pe care îl organizaţi anual în România. Povestiţi-ne despre acest eveniment.

De ani de zile, în vederea colectării de fonduri pentru burse de studiu, am organizat chermeze la Palatul Copiilor. Aceste activităţi le-am unit sub o „umbrelă“, atît cu gîndul de a face cunoscută organizaţia noastră unui public cît mai larg, cît şi cu intenţia ca gustul bucătăriei tradiţionale turceşti să ajungă la un număr cît mai mare de persoane. 

Ideile au deschis uşi noi şi astfel proiectul nostru a devenit un Festival cultural, numit Festivalul Turcesc. Observăm că bucatele tradiţionale turceşti sînt cele mai atractive pentru oaspeţii români.

Femeile turcoaice gătesc acasă plăcinte şi prăjituri cum ştiu ele mai bine şi se străduiesc să-i încînte pe musafirii români. Festivalul atrage şi atenţia iubitorilor de arte vizuale, prin atelierele de creaţie. Desigur, muzica tradiţională turcească şi spectacolele folclorice sînt principalul factor de susţinere a activităţii timp de trei zile. Pe scurt, putem spune că atît vizitatorii care se află în trecere, cît şi cei care ştiu de acest festival au posibilitatea să petreacă un sfîrşit de săptămînă animat şi distractiv.

An de an, organizăm şi Festivalul Kurban Bayram. Cu ocazia Sărbătorii Sacrificiului, oferim anual în jur de 13 tone de carne. În 2013, acest eveniment a avut loc în Parcul Herăstrău şi a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, în cadrul căruia am oferit kavurma kebab la 25.000 de participanţi. Analizînd reacţiile pozitive, putem spune că festivalurile la care ne-am referit reprezintă o contribuţie semnificativă la relaţiile prieteneşti dintre cele două comunităţi. 

Pe lîngă evenimentele culturale pe care le organizaţi, Fundaţia Tuna întreprinde  şi acte umanitare. Despre ce e vorba?

Într-adevăr, pînă în prezent, Fundaţia este activă prin mai multe evenimente cu caracter social şi cultural. De exemplu, în timpul căderilor masive de zăpadă în judeţul Buzău din anul 2012, cu sprijinul logistic al armatei, voluntarii noştri au distribuit, din casă în casă, 7500 kg de alimente, în comuna Pardoşi şi satele Costomiru, Chiperu, Valea lui Lalu şi Valea Şchiopului. În luna august 2013, am donat 13,5 tone de  alimente în 14 zone din ţară (la Iaşi, Cluj, Timişoara, Ploieşti, Ilfov, Giurgiu, Constanţa, plus cinci sectoare din Bucureşti). Tot în 2013, Fundaţia Tuna a mai donat pachete cu paturi, perne, plăpumi, alimente neperisabile şi carne, la sinistraţii din comunele Cuza Vodă, Cudalbi şi Corod – judeţul Galaţi. În luna septembrie, alte 100 de pachete cu alimente au fost donate unor familii din comuna Cuza Vodă, din judeţul Galaţi. În octombrie, peste o mie de familii (mai precis 1680 de familii) din zona Munteniei şi a Dobrogei au primit 4200 kg de carne, iar cu ocazia Festivalului Kurban Bayram, organizat în aceeaşi lună, în Parcul Herăstrău din Bucureşti vizitatorii au primit, gratuit, 25.000 de porţii de kebab. 

În noiembrie 2013, 400 de copii din comuna Dobromir (judeţul Constanţa) au primit îmbrăcăminte şi încălţăminte. Este vorba despre copii care abandonaseră şcoala sau erau în pragul abandonului, din cauză că familiile nu aveau cu ce să îi trimită la studii. Totodată, am oferit pachete cu alimente, pături şi plăpumi altor 600 de familii.

La sfîrşitul anului, în decembrie 2013, am oferit bucurie şi cadouri, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, la 250 de copii din Centrele de Asistenţă Socială ale Primăriilor din Sectoarele 2 şi 4, din Bucureşti.

Am vorbit despre actele caritabile desfăşurate de Fundaţia Tuna. Aţi întîmpinat probleme?

În legătură cu activităţile noastre, în mod special dorim să atragem atenţia asupra a trei aspecte importante: în cadrul Festivalului Turcesc, vreme de trei zile au fost în jur de 120.000 de vizitatori, iar la acţiunile cu caracter social am interacţionat cu zeci de mii de persoane. În tot acest timp, nu am avut nici un moment neplăcut, care să strice armonia. Credem că este rezultatul apropierii, al toleranţei şi al mulţumirii participanţilor la acţiune. Comunitatea turcă din România a avut parte numai de respect din partea comunităţii române, ceea ce reflectă rădăcinile din cultura română bazată pe dragoste şi toleranţă. Aceste caracteristici sînt de admirat.

Care credeţi că ar fi afinităţile, asemănările, „numitorii comuni“ ai celor două culturi, turcă şi română?

Conform impresiilor personale lăsate de către participanţii la acţiunile noastre, culese în urma dialogului cu ei, am observat că între cele două culturi există foarte multe asemănări şi fiecare are frumuseţea proprie. Acest aspect nu a fost remarcat doar de către organizatori în timpul Festivalului, ci aproape toată lumea implicată a simţit asta. Este un punct important. Primim mulţumiri atît din partea românilor, cît şi a turcilor. Pe lîngă faptul că organizăm acţiuni frumoase, motivele de mulţumire au fost exprimate şi prin posibilitatea de dialog între cele două popoare. 

Am înţeles că Festivalurile pe care le organizăm şi toate acţiunile noastre sînt o punte a simţămintelor. 

a consemnat Stela GIURGEANU

Foto: Fundaţia Tuna

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

masina politie foto: pexels
Polițiștii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune. Cât de ușor a rămas un bărbat fără 2.400 de lei
Poliţiştii suceveni atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, după ce un şofer de ridesharing a rămas fără bani, fiind păcălit într-o noapte de un client să schimbe 500 de euro cu o hârtie imprimată.
sexy  foto   Shutterstock jpg
Zodii de femei care atrag cel mai mult bărbații și le cuceresc pe loc inima. Balanțele au un magnetism incontestabil
Anumite zodii feminine au o carismă aparte și un magnetism deosebit care le captivează instant atenția bărbaților. Farmecul lor, profunzimea emoțională, încrederea de sine și atitudinea le pun masculilor inima pe jar încă de la prima întâlnire. Iată despre ce semne zodiacale este vorba.
Copii in sala de clasa jpeg
Orașul în care primarul a cerut verificarea vizelor de flotant și face controale în școli: crede că traficul s-ar diminua dacă elevii ar învăța lângă casă
Un primar susține că traficul din oraș s-ar diminua dacă părinții și-ar înscrie copiii la școlile de cartier. Edilul a cerut controale în mai multe școli pentru a verifica vizele de flotant.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan, apel către candidații la prezidențiale: „Să găsească o soluție. Să nu fragmentăm voturile”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie pentru a „nu fragmenta voturile pentru modernizarea României”.
image jpeg
image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.