O prietenă este la fel de rară precum dragostea adevărată

Elena FERRANTE
Publicat în Dilema Veche nr. 760 din 13-19 septembrie 2018
O prietenă este la fel de rară precum dragostea adevărată jpeg

Uneori, femeile pe care le cunosc mi-au spus că sînt o prietenă bună. Mă bucură acest lucru, şi nu îndrăznesc să spun că, în general, tind să nu pun alături de cuvîntul „prietenă“ adjective care se referă la o ierarhie a sentimentelor sau a încrederii într-un om. Mi se par inutile. Eu n-aş spune niciodată, de exemplu, „Ea e prietena mea cea mai bună“, pentru că din asta s-ar înţelege că am prieteni pe care îi plac mai puţin, alţii în care nu am atît de multă încredere, alţii cu care simt o legătură mai slabă. (…)

Poate ar trebui să recunoaştem că o prietenă rea, una pe care nu ne putem baza, nu este o prietenă. Poate, ca să clarific, chiar dacă e dureros, ar trebui să învăţăm să spunem nu „prietenă“, ci „femeie cu care îmi petrec timpul, sau cu care mi-am petrecut timpul“. Problema este că a avea mulţi prieteni ne oferă alinare – ne face să ne simţim populare, iubite, mai puţin singure. Aşadar, preferăm să descriem drept „prietene“ femei cu care avem puţine sau chiar nimic în comun, dar cu care umplem golurile, dacă e necesar: ne petrecem o după-amiază într-o cafenea, bem un pahar de vin, vorbind despre nimic anume. Nu mai contează dacă mai tîrziu, dacă se iveşte ocazia, le numim bîrfitoare, şerpoaice, acrituri, mimoze.

Adevărul e că o prietenă femeie este la fel de rară precum dragostea adevărată. Cuvîntul italian pentru „prietenie“, amicizia, are aceeaşi rădăcină precum verbul „a iubi“, amare, şi o relaţie între prietene are bogăţia, complexitatea, contradicţiile, inconsistenţele iubirii. Aş putea spune, fără să mă tem că aş exagera, că dragostea pentru o prietenă femeie mi s-a părut mereu a avea o esenţă foarte asemănătoare cu dragostea pe care i-o port celui mai important bărbat din viaţa mea. Care e diferenţa? Sexul. Şi nu e o diferenţă mică. Prietenia nu e pusă constant în primejdie de practicile sexuale, însă cît pericol există acolo rezidă în amestecul unor emoţii puternice cu presiunea corpurilor de a oferi şi de a le fi oferită plăcerea.

Într-adevăr, în prezent, din cîte pot observa, prietenia sexuală e din ce în ce mai răspîndită (în italiană, am auzit uneori neologismul degajat trombamico, sau „prieten cu beneficii“). Însă acesta e un joc care caută să ţină deoparte atît puterea pătrunzătoare a iubirii, cît şi ritul sexului pur. Ne cunoaştem de ceva vreme, avem încredere unul în altul puţin mai mult decît nişte străini, mergem într-un bar, la restaurant, la film, facem sex.

Însă eu tot nu aş spune că acesta e sex între prieteni. Întocmai cum marile iubiri sînt rare, şi iubiţii, pe de altă parte, numeroşi, aşa şi marii prieteni sînt rari; pe de altă parte, cunoştinţele cu care s-ar putea să ajungem în pat, din cînd în cînd, sînt numeroase. 

articol apărut în The Guardian

traducere de Cristina ȘTEFAN

Foto: Mircea Struţeanu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Creierul se degradează în mod accelarat la anumite vârste dar acest proces poate fi încetinit potrivit cercetătorilor Colaj
Cum să avem un creier mai tânăr și mai sănătos. Sfaturile specialiștilor pentru o viață lucidă și fericită
Creierul îmbătrânește, de-a lungul vieții și ne afectează întreg organismul. Tocmai de aceea, medicii spun că păstrarea creierului într-o formă cât mai bună ne va asigura o calitatea superioară a vieții. Și totul depinde de noi.
barbra streisand trudeau profimedia 0305165148 jpg
24 aprilie: Actriţa Barbra Streisand împlineşte 83 de ani. Idila sa cu Pierre Trudeau, fost premier al Canadei: „Mă simţeam ca Jackie Kennedy!”
Celebra actriţă şi cântăreaţă Barbra Streisand împlineşte 83 de ani. Printre cei mai importanţi bărbaţi din viaţa ei s-a numărat şi Pierre Trudeau, fost premier al Canadei. Tot într-o zi de 24 aprilie s-a născut marea maestră internaţională a şahului Elisabeta Polihroniade.
iaurt jpg
7 efecte miraculoase ale iaurtului pentru o piele fină, fără riduri, care te vor face să uiți de Botox
Îți simți pielea obosită și lipsită de strălucire? Ai impresia că feței tale îi lipsește „ceva”, chiar dacă folosești produse scumpe și rutine complicate?
traian basescu
Traian Băsescu, analiză asupra anului electoral 2024. „Au anulat alegerile fără nici un motiv temeinic”
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a scris într-o postare pe Facebook că alegerile organizate anul trecut de Guvernul Ciolacu s-au desfăşurat strict în funcţie de interesele PSD şi PNL.
noul cod fiscal
Politicile fiscale și comerciale se schimbă radical la nivel global. Ce mize sunt în joc
După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real.
Ciocan judecător cu euro FOTO shutterstock 2353545637 jpg
Despăgubiri de 4.500 de euro pentru o femeie după ce a fost concediată la două săptămâni de la angajare
O femeie a fost concediată după doar două săptămâni de muncă într-un abator din Austria Superioară, iar cazul a stârnit indignare, determinând intervenția Camerei de Muncă.
Turcoazul, cea mai apropiată nuanță de Olo – fără laser Foto Scientific American via Getty Images
Oamenii de știință au descoperit o culoare nemaivăzută. Cum arată Olo și ce simt cei care o percep
Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit o nouă culoare, Olo, obținută prin stimularea retinei cu un laser, care oferă o experiență vizuală unică.
ci electronica carte identitate electronica Conferinţă de presă pe tema Cărţii Electronice de Identitate susţinută de directorul DEPABD (Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI) in Bucuresti 4 august 2021 FOTO Inqu
BEC face lumină în cazul alegătorilor care votează cu carte de identitate electronică fără adresă
Biroul Electoral Central a transmis, miercuri, o circulară în care precizează ce se întâmplă cu alegătorii care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată adresa de domiciliu.
masina politie foto: pexels
Mai multe persoane s-au luat la bătaie în stradă, la Piteşti. Polițiștii au intervenit în forță
Poliţiştii din Argeş, dar şi forţele speciale din cadrul Poliţiei au intervenit, miercuri, pentru aplanarea unui scandal izbucnit pe o stradă din municipiul Piteşti, unde mai multe persoane s-au bătut, în altercaţie fiind folosit şi un topor.