O premieră pentru mediul rural

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
O premieră pentru mediul rural jpeg

Dosarul de față, realizat cu sprijinul Lidl și World Vision România, își propune să prezinte un studiu de caz de CSR (Corporate Social Responsibility): „Pîine și Mîine“, proiectul fundației World Vision România pe care Lidl România îl finanțează din etapa-pilot în şase sate din Dolj și Vîlcea. La începutul acestui an, Lidl a donat pentru proiectul „Pîine și Mîine“ 100.000 de euro, pentru începerea programului și a etapei-pilot, din 20 aprilie. De atunci, 213 copii primesc o masă caldă, la școală, în fiecare zi, și participă la un after-school de două ore – ceea ce reprezintă o premieră pentru mediul rural. Obiectivul următor este ca programul să includă alți 2300 de copii, iar, în final, ca modelul programului să fie inclus pe agenda autorităţilor pentru a fi extins la nivelul ţării.

Scopul său este prevenirea abandonului școlar în mediul rural. În sate în care majoritatea familiilor au venituri medii sau submedii, mersul la școală al copiilor nu e, neapărat, o prioritate. Și, oricum, e complicat. Iar regulile privind o alimentație echilibrată nu sînt încă destul de clare, în ciuda bunăvoinței părinților. De asemenea, ideea unui after-school e o noutate în mediul rural, dar una binevenită: copiii au ajutor la scrierea temelor, de care părinții, de multe ori, sînt depășiți; și au ocazia să se „distreze“ și cu activități creative, precum desenatul sau punerea în scenă a unor piese de teatru. În satele Urși și Geamăna, pe care le-am vizitat, nu doar copiii, ci și învățătorii erau entuziasmați în special de partea dramaturgică. Tot acolo am descoperit o învățătoare (Mihaela Bercu), să-i zicem eroină, care lucrează, de ani, cu patru clase în același timp. Și face totul cu pasiune, fără să pară nici acrită, nici obosită.

Proiectul „Pîine și Mîine“ este încă la început. Ideea este ca acesta și altele asemănătoare lui să continue, și nu doar în cîteva sate, ci, dacă se poate, la nivel național. În viitor, pentru că e vorba de un proiect de dezvoltare sustenabilă, obiectivul e ca înseși comunitățile să învețe să se autosusțină și să continue singure să aibă grijă de educația și sănătatea copiilor lor. Să se ajungă ca, și în mediul rural, părinții să-și susțină co­piii să meargă la școală și să înțeleagă nevoia educației pe termen cît mai lung. Și ca discrepanțele dintre sat și oraș să se tot diminueze, copiilor de acolo oferindu-li-se șanse asemănătoare cu ale celor de la oraș. Unde o masă cu trei feluri și ideea de after-school sînt ceva obișnuit. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Atunci când dragostea nu e de ajuns. De ce a divorțat Andreea Marin de primul soț, Cristian Gheorghiță, deși îl iubea enorm
Andreea Marin a bifat mai multe căsnicii de-a lungul vieții, iar mulți se gândesc că prima a fost cu Ștefan Bănică Jr., tatăl fiicei sale, Violeta. Pe când avea doar 21 de ani, fosta zână a surprizelor s-a căsătorit cu Cristian Gheorghiță, un bărbat pe care l-a iubit sincer și de care i-a fost greu
George Simion alături de lideri suveranisti din Polonia, foto Kancelaria Sejmu jpg
George Simion a dezvăluit ce a făcut în Polonia, în ziua validării alegerilor. „Prinde orbul, scoate-i ochii!”
George Simion a dezvăluit pe blogul său ce a făcut la Varşovia, după ce au apărut două fotografii cu el în capitala Poloniei, dar şi multe speculaţii privind prezenţa sa acolo.
plane 2899225 1280 (2) jpg
Ce se întâmplă cu deșeurile din toaleta avionului după folosire. Unde ajung, de fapt
Un subiect aparent banal – ce se întâmplă cu deșeurile din toaleta unui avion – a stârnit recent un val de reacții pe internet, după ce un pilot a decis să facă lumină.
image png
Detaliul uitat de la nunta Mihaelei Rădulescu cu Ștefan Bănică Jr. „Eu am dansat cu alții”
Mihaela Rădulescu și Ștefan Bănică Jr. au format unul dintre cele mai titrate cupluri ale showbiz-ului românesc. Povestea lor de dragoste a fost una cu scântei; cu toate acestea, vreme de doi ani de zile au fost căsătoriți. În ciuda relației pe care au avut-o, „Diva de la Monaco” vorbea în trecut de
ELON MUSK DRUJBA PROFIMEDIA jpg
Mărirea și decăderea lui Elon Musk. Reforma de carton a unui „vizionar” cu drujbă
Când Elon Musk a pășit în West Wing cu lanțul de drujbă metaforic pe umăr și promisiunea unei epurări istorice a birocrației federale, mulți l-au privit ca pe un cavaler tehnologic ce urma să răstoarne vechile metehne ale administrației.
Tragerea loto -loterie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Numerele câștigătoare de la tragerile Loto de joi, 22 mai. Report de peste 19,35 milioane de lei la Joker
Au avut loc noi trageri la jocurile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Numerele câștigătoare au fost afișate de Loteria Română joi, 22 mai, după ora 18:30.
1 manipulare jpg jpeg
România, vizată de o campanie de manipulare cu caracteristici rusești. Avertismentul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi că este „încă în desfăşurare” o campanie susţinută de manipulare şi interferenţă informaţională străină menită să influenţeze opinia publică din România, care „prezintă toate caracteristicile dezinformării ruseşti”.
exclusiv intra dragos anastasiu in politica solutiile celebrului antreprenor o poveste 667809 webp
Își pierd bugetarii locurile de muncă? Dragoș Atanasiu: „Trebuie să plece, sunt incompetenți”
România se află într-un moment de cotitură economică, iar reforma aparatului bugetar pare tot mai inevitabilă.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Horoscop 23 mai. Leii sunt mai vulnerabili ca oricând, iar Racii sunt tentaţi să dea banii pe nimicuri
Lorina, astrologul Click!, atrage atenţia că vineri, 23 mai, este o zi benefică pentru acţiune lucidă, ale cărei efecte se vor vedea în timp.