O piaţă sigură în care apar şi probleme

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
O piaţă sigură în care apar şi probleme   jpeg

L-am întrebat pe Marius Alexandru Dunca, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cum au evoluat lucrurile în ultimii ani pe piaţa serviciilor din România, care sînt problemele cele mai acute cu care se confruntă ANPC (de ce sînt legate reclamaţiile cele mai importante sau cele mai frecvente), care sînt domeniile în care lucrurile s-au îmbunătăţit şi unde au apărut probleme noi. Iată răspunsul său: 

Piaţa serviciilor din România este o piaţă extrem de amplă, care implică numeroase domenii de activitate. Evoluţia din ultimii ani a acestei pieţe, mai ales din perspectiva dezvoltării continue, presupune şi noi riscuri, care apar în fiecare moment. Însă, se constată că operatorii economici au interes din ce în ce mai mare în a respecta drepturile fundamentale şi esenţiale ale consumatorilor. Acest fapt se poate datora, în primul rînd, creşterii gradului de informare al consumatorilor, cît şi competitivităţii pieţei. Eu cred că operatorii economici încep să înţeleagă necesitatea respectului pentru consumatori şi importanţa acestui aspect în strategia de dezvoltare pe care şi-o propun.

Din punctul de vedere al protecţiei consumatorilor, în România, piaţa serviciilor este o piaţă sigură, însă mai apar şi probleme. Spre exemplu, în ultima perioadă ne-am confruntat cu o creştere a numărului de probleme pe piaţa serviciilor turistice, mai exact în ceea ce priveşte agenţiile de turism (probleme referitoare la cazare – neconcordanţa dintre serviciile vîndute şi cele găsite la faţa locului, transport, dar mai ales referitoare la falimentul anumitor agenţii de turism). Însă, pentru a găsi o soluţie viabilă pentru aceste probleme, avem în desfăşurare proiecte comune cu autorităţile din turism, în aşa fel încît, în cel mai scurt timp posibil, vom îmbunătăţi legislaţia din domeniu şi vom putea asigura consumatorilor o piaţă sigură şi în acest domeniu.

Un alt segment de piaţă care ridică mai multe probleme este piaţa serviciilor financiare. În acest domeniu, se fac eforturi comune pentru a avea o legislaţie clară, precum şi pentru ca drepturile consumatorilor să fie respectate şi să nu le fie afectate interesele economice. În acest sens, am publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către prestatorii de servicii de plată, care desfăşoară operaţiuni de plată prin intermediul ATM-urilor, ordin care reglementează, în mod clar, informaţiile care le vor fi comunicate consumatorilor, în momentul în care folosesc ATM-urile.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este la dispoziţia consumatorilor, militează pentru respectarea, în totalitate, a tuturor drepturilor fundamentale şi esenţiale ale consumatorilor şi nu tolerează nici o abatere de la acestea. 

a consemnat Andrei MANOLESCU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.