O orhidee şi un aspirator

Publicat în Dilema Veche nr. 329 din 3 - 9 iunie 2010
O orhidee şi un aspirator jpeg

S.M. este profesoară de matematică la un liceu în Bucureşti. La începutul carierei, a primit un post într-un liceu unde se făceau şi cursuri cu frecvenţă redusă. La prima sa oră, fără să ştie exact şi fără să fi fost instruită în prealabil cum şi ce anume trebuie să le predea unor elevi care nu aveau prea mare tragere de inimă să înveţe (majoritatea trecuseră de mult de vîrsta adolescenţei, lucrau şi făceau liceul doar pentru că aşa le cerea angajatorul), a început să înşire pe tablă rînduri nesfîrşite de formule matematice şi de explicaţii. Totul, evident, spre stupoarea elevilor pentru care matematica predată de conştiincioasa S. M. părea cel mai negru coşmar. În fine, vine şi ziua unui test de verificare – înainte să scrie pe tablă subiectele, S. este abordată elegant de unul dintre elevi, care îi întinde nonşalant un plic şi-i zice: „Pentru dvs., o mică atenţie din partea noastră. Mă rog, nu a tuturor, aveţi înăuntru şi o listă. Atît am putut şi noi“. S. refuză, la fel de elegant, tentativa elevilor de a-şi cumpăra măcar un 5 la test şi-şi vede mai departe de treabă, sub privirile neputincioase ale elevilor. Odată ajunsă acasă, S. descoperă în agenda personală un plic (acelaşi) plin cu hîrtii de 1 şi 5 lei şi, după cum fusese pusă în temă de elevul-mesager, o listă pe care scria simplu: X – 5 lei, Y – 1 leu, Z – tot 1 leu şi aşa mai departe, în funcţie de posibilităţile fiecărui elev semnatar.

La cîtva timp după acest episod, S., transferată la un alt liceu, pe un post cu normă întreagă, este abordată de mama unui elev pe care urma să-l lase corigent. Mama cu pricina, după ce-i explică ce doreşte exact de la ea, îi întinde o frumoasă orhidee în ghiveci pe care S. o acceptă cu menţiunea că dacă şi numai dacă plodul va catadicsi să pună burta pe carte va avea o şansă să treacă clasa. Cu alte cuvinte, „la ea“ cu o orhidee nu se face primăvară... Ajunsă în laboratorul de informatică, S. dă să ude floarea primită cadou şi descoperă, între ghiveci şi hîrtia în care era ambalată, un plic cu bani. Înşfacă ghiveciul fără să mişte plicul din loc şi o ia la goană după mama elevului, să-i explice că o floare va accepta oricînd cu plăcere (fără să facă însă vreun favor în schimb), dar de bani nici nu se pune problema. Văzînd reacţia profesoarei, mama schimbă placa: „A, banii aceia, păi sînt pentru aspiratorul din laborator, doamnă! Mi-a spus ăla micu’ că aveţi nevoie de unul!“. De unde şi pînă unde aspirator? Din respect pentru munca femeilor de serviciu, care trebuie să facă curat cu mătura în lipsa unui aspirator, S. nu îi lasă niciodată pe elevii ei să calce pe minusculul covor din laboratorul de informatică, mai ales cînd plouă. De ce nu ia S. niciodată şpagă? Din principiu – preferă să fie o antipatică decît o penibilă despre ale cărei „activităţi exatracurriculare“ se va vorbi pe la colţuri. Unde şi de ce dă/a dat S. mereu şpagă? În spitale – cu un plic plasat strategic în buzunarul cui trebuie (paznicului de la intrare, brancardierului, liftierului, infirmierei, asistentelor, anestezistului, doctorului....) se simte mai în siguranţă „într-un haos de mizerie, lipsuri şi nesimţire“.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

autospeciala politie jpg
Șoferiță fără permis, urmărită și reținută în București. A lovit o mașină de poliție în timp ce încerca să fugă
O femeie de 33 de ani, care avea permisul retras din motive medicale, a fost oprită de polițiștii Capitalei după ce a refuzat să tragă pe dreapta. Aceasta a lovit o autospecială de poliție în timpul intervenției.
George Bush și Mihail Gorbaciov (© Yuriy Somov / RIAN archive 667881 / Commons:RIA Novosti)
George Bush îi spune lui Gorbaciov să-l potolească pe Castro
În Memoriile sale apărute la Paris în 1995 la „Du Rocher„, sub titlul „Mémoires”, Mihail Gorbaciov dezvăluie presiunile făcute asupra sa de George Bush la Malta ca să-l potolească de Castro.
BeFunky collage (73) jpg
Ce a învățat Bursucu de la Romică Țociu despre femei. Fostul prezentator TV nu poate uita acest moment: „Vedeți? Femeia decide”
Bursucu și-a deschis sufletul și a vorbit despre relația cu soția sa. Fostul prezentator de la Kanal D a dezvăluit, în stilul său caracteristic, plin de umor, faptul că Romică Țociu a fost cel care l-a învățat un lucru important despre femei.
image jpeg
shutterstock 2137645197 (1) jpg
Ce trebuie să știi despre rambursarea banilor în cazul anulării zborului
În rândurile de mai jos afli pe scurt ce se întâmplă după ce compania îți aprobă despăgubirea și cum te poți asigura că nu pierzi niciun ban pe drum.
casco 002 jpeg
830.000 de lei, cea mai mare despăgubire plătită în baza poliței CASCO
Cele mai mari 10 despăgubiri plătite anul trecut în baza polițelor CASCO au ajuns la cca. 5,3 milioane lei, doar una dintre acestea depășind valoarea de 800.000 de lei, potrivit celei mai recente analize realizate la nivelul asociației asigurătorilor din România (UNSAR).
Mario Vargas Llosa si Isabel Praysler, foto Pinterest jpg
Mario Vargas Llosa, o viață sentimentală controversată. Celebrul scriitor a divorțat de verișoara lui, pentru fosta soție a lui Julio Iglesias
Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură, a fost cunoscut nu doar pentru operele sale literare, ci și pentru viața sentimentală plină de controverse.
Nor praf saharian romania Shutterstock jpg
Un nou val de praf saharian ajunge deasupra României în zilele care urmează
Între 14 și 18 aprilie, o masă de aer cu praf saharian va traversa România, iar în mai multe județe sunt anunțate intensificări ale vântului, avertizează meteorologii.
sua iran prizonieri relatii shutterstock jpg
Discuțiile nucleare SUA-Iran trebuie să fie conforme cu interesele europene, spune ministrul francez de externe
Franța, Marea Britanie și Germania vor fi atente în ceea ce privește discuțiile nucleare dintre Statele Unite și Iran, pentru a se asigura că acestea sunt conforme cu interesele europene, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, luni.