O lume mai aşezată

Monica PETRESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 582 din 9-15 aprilie 2015
O lume mai aşezată jpeg

Fructul oprit. Astfel se prezenta înainte de 1989, pentru cei mai mulţi dintre noi (tineri atunci, în vîrstă acum), tentativa de a cunoaşte şi alte meleaguri decît cele mioritice. Aveam frustrări de diverse tipuri.  Cei dintre noi care au avut o şansă şi au fost mai puţin temători de schimbare au plecat din ţară. Unii s-au adaptat, alţii nu. Fiecare avea condiţii specifice, un propriu sistem de valori care compatibiliza sau nu cu schimbarea. După 1989, generaţiile de tineri tocmai ieşiţi de pe băncile şcolii au avut aşteptări majore (ca şi noi, de altfel). De la o societate ce promitea să se transforme într-o democraţie care să funcţioneze, care să construiască o Românie în care să fim fericiţi să trăim. Sîntem încă în starea de promisiune… Pentru tineri au apărut multe oportunităţi. Cei de vîrstă şcolară sau absolvenţi au ieşit în lume dezvoltînd proiecte şi parteneriate cu elevi/absolvenţi ai şcolilor/universităţilor din Europa (înainte şi după integrarea în UE).

Vîrsta adolescenţei este şi cea a deciziilor luate pe cont propriu. Societatea românească li s-a dezvăluit adolescenţilor ca una care nu corespunde aspiraţiilor lor. Ei sînt în permanent contact cu o Europă în care România s-a integrat într-un procent care pe ei nu-i mulţumeşte. Fără îndoială, s-au făcut paşi. Dar totul se derulează cu încetinitorul şi de multe ori strîmb. Ei nu au timp să aştepte. E o generaţie care vrea să se afirme rapid. Să trăiască în prezent şi nu într-un viitor-promisiune incert. Pentru noi, timpul curgea cumva în afara noastră.  Pentru ei, timpul pare a fi integrat în propria lor fiinţă (ca un fel de a patra dimensiune…). Vor realizări, vor să participe la cele mai noi evenimente pe plan mondial. Nu vor să rămînă „înţepeniţi în proiect“. Vor o lume civilizată. Vorbim de cei care îşi propun încă de pe băncile liceului să iasă „din cercul strîmt“. Vorbim de cei care vor ceva cu viaţa lor şi nu doar „norocul să şi-l petreacă“. O viaţă în care să existe aceleaşi reguli pentru toţi şi care să fie respectate. În care să nu fie înrobiţi de nefiinţă, în sensul în care cîştigul material excesiv să nu fie sensul ultim al existenţei, ci doar să asigure decenţa ei. În care oamenii să aibă cu adevărat şanse egale. În care să nu se prefacă a fi altceva decît sînt. În care să aibă încredere. Şi-au pierdut speranţa în schimbare, şi argumente care să le susţină atitudinea sînt destule. Majoritatea elevilor mei care au urmat şi urmează studiile în străinătate şi-au găsit locuri de muncă în care îşi fac într-adevăr meseria şi sînt bine plătiţi, trăind o viaţă decentă. 

În afară de acest lucru, apreciază competitivitatea şi munca în echipă. Se simt confortabil în lumea aşezată în care studiază. O lume mai educată (nu din punct de vedere academic, ci al unei educaţii comunitare cu mentalităţi corecte). Au nevoie de o matrice culturală al cărei determinant să nu fie nul… 

Propriul meu copil şi-a făcut studiile în Inginerie Electronică la Edinburgh. Îl simţeam mulţumit şi fericit de cîte ori vorbeam pe Skype. Nu era tulburat de situaţii contradictorii sau absurde. Pentru astfel de ocazii, trăite pe timpul şcolarizării în ţară, eu dădeam o replică ce mie mi se părea că rezolvă situaţia: „Absurdul contrazice logica, nu şi realitatea“. El nu o accepta. În timpul studiilor în Scoţia a fost mulţumit de sistemul universităţii, care oferea, în orice situaţie, „sprijin“. Cursurile erau aplicate, revizuite astfel încît să-şi menţină competitivitatea. Îţi ofereau capacitatea de

Stilurile de predare, de învăţare, de evaluare nu erau noţiuni vagi. Foarte multe universităţi oferă studii de calitate (aş include aici şi multe din România), dar lipsa actuală de reputaţie oferă şanse mai mici de angajare pe piaţa muncii a absolvenţilor lor. Desigur, studiile în străinătate presupun costuri. Costuri care însă, investite în tineri, se vor justifica prin capabilităţile lor ulterioare. 

Învăţămîntul modular (şi cel liceal, şi cel universitar) le dă absolvenţilor sentimentul împlinirii propriilor lor nevoi de cunoaştere, intereselor şi disponibilităţilor lor. O cunoaştere care să-şi găsească aplicabilitatea. Eficienţa şi eficacitatea. Care să şi bucure. Sigur că se poate pune problema: cum ar fi fost dacă cei care au plecat şi-ar fi făcut studiile în ţară, dacă ar fi avut alte întîlniri, alte evenimente? Dacă am putea trăi două experienţe în acelaşi timp, am avea o şansă să facem comparaţia… Dar viaţa înseamnă permanente alegeri. 

Plecarea din ţară a tinerilor e un fenomen. Temeiul e lipsa de perspectivă şi răsturnarea multor ierarhii. Investiţia în educaţia lor nu se valorifică social. Pentru ei, ideea de sacrificiu pentru societatea care le-a iniţiat formarea nu se confirmă. Au teribil de multe contraexemple. Soluţiile problemelor sociale au criterii nonvalorice. Ai sentimentul că n-au nici direcţie, nici sens. E o tristeţe. Ca şi cum „România ar fi în altă parte…“. Paradigma patriotismului (cel cuminte, neatins de naţionalism) şi-a pierdut conturul. 

Monica Petrescu este profesoară de matematică la Şcoala Gimnazială nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu“. 

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic