O listă

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
O listă jpeg

Pus să aleagă între frumusețe și prostie, Bulă a ales prostia pentru că frumusețea e trecătoare. Prostia nu este doar eternă, are o infinitate de fețe. Deschid o listă foarte incompletă a speciilor de slujitori ai Prostiei, cu speranța că va fi completată și adăugită. Poate și combătută.

Șmecherul. Le știe mereu pe toate și se descurcă. Oriunde. Are soluții și găsește scurtături în orice ar face. Evident, pînă la urmă toate ies prost. De vină sînt întotdeauna ceilalți.

Tupeistul. Totul i se cuvine. Are mereu dreptate și are toate drepturile din lume. Evident, nu are nici o îndatorire și nici nu greșește. Se bagă mereu în față oriunde s-ar afla. Guiță violent dacă este apostrofat și sare la beregata oricui nu se dă la o parte. Din cauza lui se produc și cele mai multe accidente rutiere. Nu sfîrșește mereu prost, dar cînd se întîmplă, e un semn că selecția naturală încă funcționează.

Zvonerul (accepțiunea Divertis). Conspiraționist sau nu. Poate fi cointeresat de alții sau nu. Sinapsele din creier pot dudui – dar duc aproape mereu spre concluzii greșite. În general, dăunătoare.

Răspîndacul (accepțiunea Divertis). Din punct de vedere mental a rămas la vîrsta copilăriei, cînd vecinul cu o clasă mai mare (dar nu mai mult de a III-a) știe mai bine ce se întîmplă decît orice profesor. Se hrănește cu informațiile zvonerului și le trîmbițează pe oriunde. Apariția Facebook-ului a fost pentru el o mană cerească.

Păreristul. Spre deosebire de binomul zvoner-răspîndac, se pricepe la orice. Are siguranța semidoctului. Eventual și o diplomă la o non-școală. Dușmanii lui naturali sînt experții adevărați, care îi subminează autoritatea și îi încurcă tîmpeniile. E rudă cu comentatorul, cel care nu muncește, dar îi critică intens pe toți cei care o fac.

Fudulul. Nimeni nu mai e ca el. Se crede special și se poartă urît cu toți cei din jur. Dușmănește pe oricine nu îi recunoaște măreția.

Harnicul. Puțini sînt mai potriviți pentru o catastrofă deplină. Pricepe greu – și, de regulă, greșit. Dar cînd începe să facă ceva e greu de oprit. Harnic, poate distruge capodopere făcute de alții fără să se întrebe dacă ce face e bine sau nu.

Insistentul. Vede că merge spre dezastru, dar nu se lasă. Nu ascultă de rațiune. Merge înainte, accelerînd spre prăpastie, pentru că altceva nu știe și pentru că e sigur că, pînă la urmă, totul va fi bine. E coleg de echipă cu harnicul.

Cîrpaciul. Deviza lui este „Lasă-că-merge-și-așa”. Alt principiu este „Lasă-că-ne-înțelegem-noi”. Prezent în toate domeniile, din construcții, instalații și agricultură pînă la nivelurile înalte ale țării. Reușește să tragă în jos dezvoltarea normală a unei țări.

Rigidul. Pentru el, litera legii (oricare ar fi aceea) este sfîntă. Probabil că simte că nu e foarte dăruit și de aceea, odată ce a învățat ce are de făcut, orice nu se potrivește la punct și virgulă trebuie respins, tăiat, aruncat. Pe vremuri se zicea că nu are circumvoluțiuni, ci urme de la șapcă. Acum se regăsește oriunde e nevoie de roboți umani.

Trăgătorul de concluzii. Generalizează pripit și amestecă la grămadă cauze, efecte, diverse probleme și aspecte. Cam cum fac eu acum.

Este, cum scriam, o listă incompletă. Special însă nu îi includ aici pe cei cu un coeficient natural de inteligență mai scăzut, crescuți cu bun-simț și care se uită să vadă ce fac cei mai buni și încearcă, pe cît pot, să îi imite. Și care au învățat și respectul față de cei din jur. Vorba lui Forrest Gump, „Stupid is as stupid does”.

Adrian Stănică este cercetător științific la Institutul Național de Geologie Marină – GeoEcoMar și profesor onorific la Universitatea Stirling, Marea Britanie.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.