O insulă de scepticism într-o mare de corectitudine politică

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
O insulă de scepticism într o mare de corectitudine politică jpeg

Există o „Europă continentală“ şi există Marea Britanie. Caracterul insular a generat, în mare măsură, un tip de asumare, cu mîndrie, a diferenţei între Insulă şi Continent, diferenţă accentuată, pe parcursul Războiului Rece şi după încheierea acestuia, de relaţia privilegiată cu Statele Unite. Această mentalitate s-a tradus, în contextul Uniunii Europene, în acelaşi timp printr-o teamă de a rămîne în afara proceselor de integrare europeană, care ar fi atras după sine dezavantaje economice, şi prin eforturi concomitente de a păstra o poziţie de extranietate, de diferenţă, de specific naţional. Marea Britanie pare a aspira, în ultima jumătate de secol, la statutul concomitent de a fi înăuntrul şi în afara Uniunii.

Britanicii sînt eurosceptici. Asta se ştie. Asta înseamnă, în primul rînd, că nu sînt încîntaţi de ideea de cedare de suveranitate către nivelul supranaţional în procesul de integrare europeană. De-a lungul istoriei construcţiei europene, aceasta a fost principala reticenţă a guvernelor britanice în negocierea tratatelor comunitare: ca nu cumva să renunţe la prerogativele suverane naţionale, angrenîndu-se într-un proces ireversibil. Din această temere însă, rigorile pragmatice ale politicii aplicate au făcut ca Marea Britanie să ia, uneori, decizii politice care au afectat interesele de ansamblu ale Uniunii Europene. În anii ’80, de exemplu, Margaret Thatcher cerea renegocierea Tratatului de aderare la Comunităţi, sub pretextul că ţara sa contribuia la bugetul Uniunii cu mai mult decît îi revenea în urma redistribuirii bugetare. De altfel, doamna prim-ministru a considerat întotdeauna că Uniunea Europeană are nevoie de Marea Britanie mai mult decît Marea Britanie de Uniune, dar şi că statul-naţiune este şi va rămîne forma poltică „naturală“, dacă se poate spune aşa, în care trebuie să fie organizată lumea şi care să permită deplina dezvoltare a individului.

Pe de o parte, această concepţie aproape că poate fi iertată unui stat cu tradiţie liberală şi democratică atît de solidă precum cea a Marii Britanii. Pe de altă parte însă, toate acestea demonstrează că Marea Britanie nu a participat, în fapt, niciodată la spiritul în care a fost creată Uniunea – de a permite o apropiere din ce în ce mai strînsă între popoarele europene. Acesta este principiul de bază al Uniunii; la el se adaugă alte cîteva, consfinţite în tratatele fondatoare şi de care statele membre au ţinut seama de-a lungul istoriei construcţiei europene, indiferent de crizele economice sau politice prin care a trecut aceasta: principiul solidarităţii între statele membre, precum şi principiul libertăţii de circulaţie. Marea Britanie însă protestează permanent împotriva faptului că, din contribuţia sa totală la bugetul Uniunii, i se întoarce doar o mică parte şi evită să se angajeze în procesele politice care ar aprofunda integrarea, garantînd cele patru libertăţi de circulaţie – să nu uităm că Marea Britanie are clauză de opt-out pentru Uniunea Monetară, deci pentru moneda euro, precum şi pentru Convenţia Schengen.

Problema este însă că, din ce în ce mai mult, aceste principii se menţin doar la nivel declarativ în Uniunea Europeană, dintr-o nevoie de corectitudine politică abia transgresată, din cînd în cînd, de declaraţii ale şefilor de stat şi de guvern referitoare la situaţia Greciei, la migraţia forţei de muncă, la statutul imigranţilor romi. Pe acest fond, poziţia britanică faţă de liberalizarea circulaţiei muncitorilor români şi bulgari este de fapt o expresie francă a unei temeri existente şi în alte societăţi.

Nu credem că tradiţia de insularitate şi euroscepticismul explică reacţia societăţii britanice la ridicarea restricţiilor impuse Bulgariei şi României pentru piaţa de muncă. Este vorba de o reacţie care există şi în alte state ale „vechii Europe“, iar stereotipul instalatorului polonez este o dovadă în acest sens. În fapt, britanicii nu fac decît să fie mai puţin ipocriţi decît alţi europeni care, deşi se tem de invaziile barbarilor estici, nu ar declara-o niciodată explicit, din prea multă corectitudine politică. În contextul crizei economice, elitele politice din aceste state au nevoie să îndrepte atenţia electoratelor înspre ţapi ispăşitori – şi o spunem în sens girardian – care să le exonereze de responsabilitatea asupra propriei lor incompetenţe. Pe de altă parte, şi acest lucru spală în mare măsură obrazul societăţii britanice, trebuie făcută o distincţie între clişeul invaziei româno-bulgare vehiculat insistent de presa în căutare de subiecte care să vîndă, şi percepţia la nivelul societăţii britanice în ansamblul său, care pare a fi mai puţin ostilă decît cea care rezultă din relatările apocaliptice din presă. Pe ansamblu însă, mai puţină ipocrizie nu poate fi decît salutară. Măcar să ştim cum stăm.

Ruxandra Ivan, dr. în ştiinţe politice, Universitatea Liberă din Bruxelles, este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image jpeg
Untold 2024  FOTO Untold jpeg
Festival de muzică organizat de UNTOLD și NEVERSEA la București
Bucureștiul va găzdui în vara acestui an un mare festival de muzică, pe Arena Națională. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de primarul general Nicușor Dan.
Donald Trump FOTO AFP
Sindicatele europene așteaptă răspunsul UE la noile tarife impuse de SUA: „Europa nu poate depăși această criză cu mâinile legate”
Tarifele vamale anunțate de președintele american Donald Trump au stârnit un val de reacții la nivel global.
shutterstock 1955874727 jpg
Ce vitamine îți cresc riscul de AVC, leziuni cerebrale și ale organelor?
Vitaminele și mineralele din suplimente te pot ajuta să îți menții sănătatea: de exemplu, vitamina A ajută la combaterea infecțiilor, calciul este esențial pentru oase și dinți, iar uleiul de pește susține sănătatea inimii, plămânilor și vaselor de sânge.
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
Prăjitură muşuroi de cârtiţă. Cum s-o prepari fără teama eşecului
Pare complicat de realizat, dar nu e nevoie s-o cauţi în cofetării. Această prăjitură numită muşuroi de cârtiţă poate fi făcută şi cu ajutorul copiilor care vor fi încântaţi să bate albuşurile, să descojească şi să felieze bananele.
cub mariana moculescu horia moculescu png
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Mariana Moculescu, rămasă fără casă, apelează la ajutorul fostului soț. Reacția lui Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Donald Trump FOTO AFP
Războiul comercial SUA-UE. Cine are cel mai mult de pierdut și care sunt soluțiile posibile
Începând cu 2 aprilie, odată cu declararea de către Donald Trump a „Zilei Eliberării”, relațiile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană au intrat într-o zonă de incertitudine, semănând cu un nou război economic între cele două puteri mondiale.
drapel steah sua america rusia foto shutterstock
Emisarul lui Putin s-a întâlnit cu reprezentanții lui Trump, la Washington
Kirill Dmitriev, reprezentantul președintelui rus Vladimir Putin pentru investiții, a avut miercuri o întâlnire la Washington cu oficiali americani, printre care și Steve Witkoff, un apropiat al administrației Trump.
Braşovenii au compartimentat adăposturile ca să poată avea beciuri toţi locatarii FOTO Ioan Buciumar
Doar 4% dintre români ar avea loc în adăposturi în cazul unui război. Curtea de Conturi: „Au rămas la nivelul anilor '70”
Curtea de Conturi recomandă autorităţilor responsabile să elaboreze o Concepţie naţională a adăpostirii populaţiei în situaţie de conflict armat, ca activitate pe timp de pace. Multe dintre adăposturile existente sunt insalubre, impracticabile sau transformate de proprietari în depozite.