O încercare labirintică

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

Analizarea fenomenul cenzurii, în comunism, în alte regimuri dictatoriale și în societățile democratice se dovedește o întreprindere complicată, mult mai vastă decît ar putea părea la prima vedere. Sigur, în comunism a existat o instituție care se ocupa cu asta (în mod preventiv și nu numai) și care a fost, se pare, cea mai dură și mai eficientă cenzură din istorie. La noi a avut mai multe forme și etape, tot așa cum și regimul comunist a trecut prin unele schimbări. Cenzurii oficiale i s-a adăugat perversa autocenzură. În cazul altor dictaturi, cenzura a avut de obicei anumite scopuri bine definite, pe teme clar circumscrise, dar nu a fost totalitară. În societățile democratice se reclamă de multe ori cenzura acolo unde nu e, ceea ce nu înseamnă că ea nu există în forme mai mult sau mai puțin subtile.

În cazul acestor societăți, cum e și a noastră în prezent, dezbaterile despre ce e și ce nu e cenzură, dacă, unde și cum ar trebui aplicate unele restricții tind să devină nesfîrșite. De exemplu, e de stabilit care sînt diferențele între formele de cenzură  și linia editorială pe care o instituție mass-media o adoptă conștient.

Apariția în ultima perioadă a Internetului și a rețelelor de socializare a amplificat și complicat problema și mai mult. Recenta blocare a accesului președintelui american la asemenea rețele a stîrnit reacții în toate direcțiile, la scară planetară. În lumea liberă, concluziile nu sînt niciodată definitive. Pentru că, în fond, discuția este chiar despre libertate, tot așa cum este și despre răspundere, despre bun-simț sau bun-gust. Iar granițele acestor domenii sînt niște linii foarte fine și fragile.

Dacă ar fi să mai introducem în ecuație și elemente ca stat, public, privat ori diferența dintre exprimarea unei opinii publice și expresia artistică, fiecare pretabilă altor reguli și criterii de judecată, problema devine și mai greu de rezolvat. Nu mai vorbesc despre încurcăturile suplimentare induse de un tot mai accentuat trend al corectitudinii politice, care încearcă prevenirea unor abuzuri prin introducerea altora.

În Dosarul care urmează, ne-am străduit (fără să avem pretenția că am și reușit) să găsim un fir al Ariadnei în tot acest labirint, să ieșim la o lumină, fie ea și parțială, să clarificăm ce e cenzura și ce nu e, unde o putem invoca și unde nu.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

daniel pancu frf jpg
index (1) webp
Criminalul din Mureș este căutat și în județul Cluj. Locul în care individul s-ar putea ascunde, după ce și-a ucis și incendiat partenera
Bărbatul din Mureș care și-a ucis partenera de viață, după care i-a dat foc, este căutat de polițiști și în județul Cluj. Individul, considerat extrem de periculos, s-ar putea ascunde în Pădurea Iacobeni.
Dovlecei gratinati  Sursa foto shutterstock 1761536825 jpg
Dovlecei gratinați, rețeta ideală pentru mesele de vară. Se prepară în doar 10 minute și are un gust demențial. VIDEO
Cei care se află în căutarea unei cine rapide, sănătoase și gustoase, au acum o soluție ideală: dovleceii gratinați, preparați cu ingrediente simple, la îndemână, dar cu un rezultat final demn de un restaurant. Rețeta se pregătește în doar câteva minute, iar gustul cucerește de la prima porție.
Roman Starovoit jpg
Lista groazei. De la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, 20 de oficiali și oameni de afaceri ruși au murit în circumstanțe misterioase
Fostul ministru al Transporturilor, Roman Starovoit, și adjunctul său sunt cei mai recenti oficiali ruși de rang înalt care au murit în circumstanțe suspecte sau neobișnuite de la invazia la scară largă a Ucrainei.
simona halep fb jpg
Simona Halep, viața după retragere: „A fost o eliberare și o bucurie. Mi-e bine fără tenis”
Românca va fi mâine în lojă la finala de la Wimbledon, la invitația organizatorilor.
coins 948603 1280 jpg
Te chinui să strângi bani pentru o vacanță? Iată trucurile pe care nu ți le spune nimeni
Cu toții visăm la o vacanță binemeritată, dar pentru mulți români, costurile unei escapade de câteva zile pot părea un lux greu de atins. Între facturi, rate și cheltuieli neprevăzute, economisirea pentru concediu ajunge, adesea, pe ultimul loc în lista priorităților.
fisa inscriere liceu 2025 jpg
Admiterea la liceu 2025. Cum completezi corect opțiunile astfel încât să nu rămâi pe dinafară. Criterii de departajare la medii egale
Absolvenții de gimnaziu au aflat, joi, 10 iulie 2025, notele finale de la Evaluarea Națională 2025, pe baza cărora se calculează media de admitere la liceu. După publicarea ierarhiei începe completarea opțiunilor în fișa de înscriere.
Silviu Vexler FB jpg
Silviu Vexler returnează Ordinul Național pentru Merit: „Efectul acțiunii Președintelui României va fi de încurajare a promovării ideologiei legionare”
Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, a anunțat că va returna distincția Ordinul Național pentru Merit pe care a primit-o din partea Statului Român
fcsb campioana digisport jpg
Superliga grăbită. Campionatul de fotbal al României începe astăzi cu FCSB mare favorită
În acest sfârșit de săptămână, prima divizie de fotbal a României programează meciurile din prima etapă.