O fire emotivă – interviu cu Steluţa GOGU, pensionară

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
O fire emotivă – interviu cu Steluţa GOGU, pensionară jpeg

Sînteți o persoană care se emoționează ușor?

Da. Foarte ușor plîng. La orice situație grea. Dacă văd un film în care se bat, se taie sau cine știe ce mai fac, imediat mă emoționez, plîng. Sau, de exemplu, cînd a murit Ileana Ciuculete, la televizor, cînd striga mama ei, parcă simțeam și eu… Deși nu am cunoscut-o, doar așa, cînta muzică populară și o știa lumea. Și dacă trece un mort pe stradă, spre biserică, și văd lumea plîngînd, plîng și eu. Emotivă sînt, într-adevăr.

Ce filme v-au făcut să plîngeți?

Din epoca lui Ceaușescu, cînd ne tăia filmele, erau totuși alea indiene, foarte frumoase: Vandana, Prietenii mei, elefanții, O floare și doi grădinari… la care într adevăr puteai să plîngi, era situația ca atare. De groază, de frică, vedeai că suferă un om…

Telenovelele vă emoționează?

Acum chiar nu mă mai emoționează, pentru că au, practic, toate, același subiect și sînt același lucru. Nu le mai zice cum le zicea odată, dar sînt chiar și aceiași actori, le-a schimbat doar numele.

Dar serialele?

M-am uitat și la Tînăr și neliniștit, care a durat douăzeci de ani, te ținea în suspans, să mai vezi cine cu cine rămîne, știam personajele. M-am uitat și la Dallas, și acolo era o situație… Era bun și aveai ce să vezi: scene din realitate. Sue Ellen care se-mbăta, ăla care o înșela pe Pamela…

Sînt cărți care v-au stîrnit plînsul?

Singur pe lume am citit-o cînd eram în clasa a opta, dar am recitit-o de vreo două ori, pentru că m-a impresionat copilul ăla, cînd l-a găsit bătrînelul cu maimuța… Eu, cînd citesc, sînt atentă acolo, mă pun în pielea personajului respectiv. Pînă nu termin și văd despre ce e vorba nu mă las. Iar m-a impresionat o carte despre moartea lui Mozart, cum a fost el asasinat, care te făcea să plîngi… Am citit-o și pe Doamna Bovary, dar nu m-a impre-sionat, deși moare, pentru că pînă atunci face numai prostii… Am citit și Sandra Brown, dar alea nu sînt de milă, sînt de porcării și toate au același subiect.

Ce melodii vă merg la suflet?

Muzica populară, cu asta am trăit cînd eram la țară. M-au făcut să plîng multe melodii. Spre exemplu, are Olguța Berbec, acum, recent apărut, un cîntec cu dragostea: cum o părăsește ăla, cum o înșală; ea-și spune oful – ea pusese atîta dor și el trăia cu menajera din casă, sau ceva de genul ăsta. Iar la muzica ușoară, Aurelian Andreescu, Luigi Ionescu. Erau la locul lor, și ce cîntau se știa. „Copacul meu“ era chiar de suflet, era el pus în personajul copacului, a murit pînă la urmă… Îmi plăceau și Corina, și Angela… Adrian Romcescu. Steliana Sima mai are multe cîntece bune, de pildă despre animale – cum a venit un cățel și l-a dat afară după mult timp.

Ce vă mai impresionează, altfel?

Mă mai impresionează familia în general. Mă impresionează sărăcia, dar nu sărăcia în prostie. Faci opt copii și pe urmă te duci la televizor să ceri pentru ei… Biserica mă impresionează. Mai am treabă sîmbăta, duminica, dar mă duc, biserica e în drumul meu. Și florile, și animalele. Nu mă gîndeam că un cîine te poate iubi necondiționat, fără să-ți ceară nimic în schimb. Iubeam toate animalele, și vaca, și calul. Am avut un cal frumos, care s-a născut de Izvorul Tămăduirii, și Izvor i-a pus numele. Era negru și cu o stea în frunte. Și-a trăit viața. Am avut mulți miei, pe care tata îi aducea în casă, să-i țină la cald. La un moment dat, cînd le venea rîndul la tăiere, că asta era legea, plecam de acasă, nu voiam să-i aud și nici să știu ce se întîmplă… Și mulți pui, rațe, gîște…

a consemnat Iaromira POPOVICI

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

urs omorat masina jpg
Un urs a fost lovit mortal de două mașini pe DN 1. Circulaţia rutieră a fost afectată
Un urs a fost accidentat mortal de două autoturisme, duminică, pe DN 1, în zona localităţii sibiene Hula Bradului din județul Sibiu.
papa Leon FOTO profimedia 0996660634 jpg
Papa Leon al XIV-lea, avertizează: inteligența artificială este o provocare etică majoră pentru umanitate
Într-o primă intervenție cu rezonanță globală, noul Suveran Pontif, Leon al XIV-lea, a calificat dezvoltarea inteligenței artificiale drept una dintre cele mai mari provocări ale epocii noastre – o forță tehnologică capabilă să redefinească fundamentele demnității umane, ale dreptății sociale și ale
simona halep facebook jpg
Mesajul Simonei Halep la trei luni după retragere: „Tenisul m-a învăţat cine sunt. Acum e timpul să aflu cine pot fi dincolo de el”
Simona Halep a transmis, duminică, un mesaj emoționant în mediul online, în care vorbește despre decizia de a se retrage din tenis și despre noul drum pe care urmează să-l descopere în afara sportului care i-a definit viața.
Steve witkoff Vladimir Putin FOTO Profimedia webp
Emisarul lui Trump, criticat că s-a folosit de traducătorii Kremlinului în discuțiile cu Putin. „Dacă vorbesc între ei în rusă, el nu știe ce spun”
Folosirea interpretului Kremlinului a fost „o idee foarte proastă” care l-a pus pe Witkoff „într-un dezavantaj real”, a declarat Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, pentru NBC News.
livia graur png
Livia Graur nu duce lipsă de admiratori! Ce spune știrista Prima Tv despre o nouă căsătorie?!
Se gândește Livia Graur la o nouă căsătorie după divorț?!
hackeri rusi FOTO Shutterstock
Google dezvăluie un nou virus informatic rusesc: LostKeys, folosit de o rețea de spionaj afiliată FSB
Într-o alertă care confirmă escaladarea războiului invizibil al epocii digitale, compania Google a anunțat identificarea unui nou instrument de spionaj cibernetic, cu origini rusești, denumit LostKeys.
Andreea Marin, Mihaela Radulescu, foto Instagram jpg
Andreea Marin a spus care este, de fapt, adevărul despre rivalitatea dintre ea și Mihaela Rădulescu: „Bine că, în sfârşit, lucrurile s-au lămurit”
După ce ani de zile s-a speculat că între Andreea Marin (50 de ani) și Mihaela Rădulescu (55 de ani) există o rivalitate, acum „Zâna Surprizelor” a spus care este, de fapt, adevărul despre relația lor. Există sau nu o competiție între cele două dive?
retinere ucrainean budapesta jpg
Tensiunea escaladează între Ucraina și Ungaria: fost diplomat ucrainean, reținut la Budapesta și expulzat
Într-un episod care reflectă deteriorarea accelerată a relațiilor dintre Kiev și Budapesta, autoritățile ungare au reținut, în seara zilei de 9 mai, în centrul capitalei, un fost diplomat ucrainean, acuzat de activități de spionaj.
savana natura istock jpg
Animalul superb care mănâncă 18 ore pe zi. Este de o frumusețe aparte și devine tot mai rar
Natura este plină de animale fascinante, care reușesc să surprindă specialiștii din motive de-a dreptul bizare.