O chestiune complicată

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Luna decembrie era numită în ultimii ani ai comunismului, în mod comercial, „Luna cadourilor”, cu toate că prin magazine nu se găsea mai nimic, iar cadourile care se puteau face atunci erau tot mai sărace, dacă nu chiar penibile. Aproape oricine ajunsese a se bucura să primească un săpun FA sau un deodorant 8x4. Dincolo de valoarea de utilizare crescută în acele condiții, asemenea produse ajunseseră să aibă și valoare simbolică. Reprezentau capitalismul, lumea liberă, bună și prosperă, la care ne uitam peste gardurile țării noastre închise. Astăzi, într-o societate normală, gestul de a oferi cadou un săpun sau un deodorant ar putea căpăta chiar o conotație negativă. În lumea consumerismului, în care totul e la îndemînă, apar însă alte probleme. Cadourile sînt mai  greu de ales, după cum greu e și să descoperi ce anume l-ar mai bucura sau i-ar fi util primitorului. Valoarea simbolică a darului ar putea începe să primeze în fața celei materiale. 

Pornind de la asemenea observații locale și oarecum de moment, Dosarul alcătuit în paginile următoare ajunge însă pînă în Antichitate, la darurile otrăvite, și pînă la comunitățile primitive din insulele Pacificului, studiate intens în secolul trecut de către antropologi, chiar din perspectiva economiei darului.  

Celebrul sociolog și antropolog Marcel Mauss, „părintele etnologiei franceze”, cum este supranumit, în faimosul său eseu despre dar își punea problema: „Ce regulă de drept și de interes face, în societățile trecute sau arhaice, ca darul primit să fie înapoiat în mod obligatoriu? Ce forță există în obiectul pe care îl oferim, forță ce-l determină pe primitor să întoarcă la rîndul său darul?”. Mauss și alți antropologi au descoperit conexiuni importante între obiceiurile legate de daruri și schimburi ale unor societăților arhaice (cum au fost, de fapt, toate societățile, la un moment dat) și sistemele actuale de schimburi comerciale, pensii sau asigurări. Sisteme care întrețin relațiile dintre diverse comunități, dar mențin și solidaritatea socială.  

Una dintre concluziile lui Mauss este că „societățile au progresat în măsura în care ele însele, subgrupurile și indivizii, au știut să stabilească raporturi mutuale, să ofere, să primească și să ofere în schimb”. Carevasăzică, atunci cînd vorbim despre daruri, lucrurile au niște rădăcini mult mai complicate decît ar putea părea la prima vedere.

Unde mai punem că unele obiceiuri legate de daruri s-au mai și schimbat radical în timp. De exemplu, din scrierile antice grecești reiese că musafirul care era primit și ospătat de o gazdă, la plecare era și încărcat cu daruri (nu oaspetele era cel care venea cu daruri, cum e astăzi).

Darurile au avut întotdeauna de-a face, bineînțeles și cu o serie de cutume, fiind legate de ierarhii și de prestigiul social. Ele spun ceva nu doar despre primitor sau despre cel care le oferă, cît mai ales despre societatea respectivă la acel moment. E motivul pentru care ne-am gîndit să publicăm o listă a cadourilor mai interesante primite în mod protocolar de către ultimii doi președinți ai României.   

Ar mai fi de observat că practica ofertelor negustorești din vremurile de demult s-a perpetuat într-o bună măsură, fiind preluată și de către marile corporații comerciale. Ea însă cu greu mai creează solidaritatea de odinioară dintre ofertant și primitor, fiind mult mai depersonalizată. 

Dar, dincolo de cadourile comerciale sau de cele făcute în virtutea unor reguli sociale, toată lumea e de acord că întotdeauna vor exista și daruri motivate pur și simplu de dragostea și generozitatea umană. 

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.