O chestiune complicată

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Luna decembrie era numită în ultimii ani ai comunismului, în mod comercial, „Luna cadourilor”, cu toate că prin magazine nu se găsea mai nimic, iar cadourile care se puteau face atunci erau tot mai sărace, dacă nu chiar penibile. Aproape oricine ajunsese a se bucura să primească un săpun FA sau un deodorant 8x4. Dincolo de valoarea de utilizare crescută în acele condiții, asemenea produse ajunseseră să aibă și valoare simbolică. Reprezentau capitalismul, lumea liberă, bună și prosperă, la care ne uitam peste gardurile țării noastre închise. Astăzi, într-o societate normală, gestul de a oferi cadou un săpun sau un deodorant ar putea căpăta chiar o conotație negativă. În lumea consumerismului, în care totul e la îndemînă, apar însă alte probleme. Cadourile sînt mai  greu de ales, după cum greu e și să descoperi ce anume l-ar mai bucura sau i-ar fi util primitorului. Valoarea simbolică a darului ar putea începe să primeze în fața celei materiale. 

Pornind de la asemenea observații locale și oarecum de moment, Dosarul alcătuit în paginile următoare ajunge însă pînă în Antichitate, la darurile otrăvite, și pînă la comunitățile primitive din insulele Pacificului, studiate intens în secolul trecut de către antropologi, chiar din perspectiva economiei darului.  

Celebrul sociolog și antropolog Marcel Mauss, „părintele etnologiei franceze”, cum este supranumit, în faimosul său eseu despre dar își punea problema: „Ce regulă de drept și de interes face, în societățile trecute sau arhaice, ca darul primit să fie înapoiat în mod obligatoriu? Ce forță există în obiectul pe care îl oferim, forță ce-l determină pe primitor să întoarcă la rîndul său darul?”. Mauss și alți antropologi au descoperit conexiuni importante între obiceiurile legate de daruri și schimburi ale unor societăților arhaice (cum au fost, de fapt, toate societățile, la un moment dat) și sistemele actuale de schimburi comerciale, pensii sau asigurări. Sisteme care întrețin relațiile dintre diverse comunități, dar mențin și solidaritatea socială.  

Una dintre concluziile lui Mauss este că „societățile au progresat în măsura în care ele însele, subgrupurile și indivizii, au știut să stabilească raporturi mutuale, să ofere, să primească și să ofere în schimb”. Carevasăzică, atunci cînd vorbim despre daruri, lucrurile au niște rădăcini mult mai complicate decît ar putea părea la prima vedere.

Unde mai punem că unele obiceiuri legate de daruri s-au mai și schimbat radical în timp. De exemplu, din scrierile antice grecești reiese că musafirul care era primit și ospătat de o gazdă, la plecare era și încărcat cu daruri (nu oaspetele era cel care venea cu daruri, cum e astăzi).

Darurile au avut întotdeauna de-a face, bineînțeles și cu o serie de cutume, fiind legate de ierarhii și de prestigiul social. Ele spun ceva nu doar despre primitor sau despre cel care le oferă, cît mai ales despre societatea respectivă la acel moment. E motivul pentru care ne-am gîndit să publicăm o listă a cadourilor mai interesante primite în mod protocolar de către ultimii doi președinți ai României.   

Ar mai fi de observat că practica ofertelor negustorești din vremurile de demult s-a perpetuat într-o bună măsură, fiind preluată și de către marile corporații comerciale. Ea însă cu greu mai creează solidaritatea de odinioară dintre ofertant și primitor, fiind mult mai depersonalizată. 

Dar, dincolo de cadourile comerciale sau de cele făcute în virtutea unor reguli sociale, toată lumea e de acord că întotdeauna vor exista și daruri motivate pur și simplu de dragostea și generozitatea umană. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Drone Ploiest Brasov e1618990165196 webp
Orașul din România ce va taxa turiștii. Oameni din toate colțurile lumii vin aici
Începând cu 1 ianuarie 2026, turiștii care vizitează Brașovul și stațiunea Poiana Brașov vor plăti o taxă unică de 10 lei de persoană, indiferent de durata sejurului.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Angajaţi ai Regiei de Transport Public Braşov, suspectați de furt de combustibil. Zeci de percheziții în Brașov și Covasna
Zeci de percheziții au loc miercuri dimineață la sediul RATBV și la locuințele unor angajați ai regiei, într-un dosar de furt calificat deschis de procurorii și polițiștii din Brașov.
Apa rece -dus FOTO Shutterstock
Ce să faci pentru a-ți crește imunitatea în doar 30 de secunde?
O mică schimbare în rutina ta zilnică poate avea un impact uriaș asupra sănătății tale. Tot ce trebuie să faci este să încerci un duș rece, de 30 de secunde.
gradina taraneasca legume jpeg
Secretul unei grădini productive. Când să semănați morcovi, varză și sfeclă în această primăvară
Alegerea momentului potrivit pentru plantare este cheia unei recolte bogate. În cazul legumelor de bază precum morcovii, varza și sfecla roșie, momentul semănatului influențează în mod direct dezvoltarea plantelor.
Laura Cosoi Foto Facebook jpg
Laura Cosoi, „momente apocaliptice” în timpul penei de curent din Portugalia. „Am negociat o oră să fim primiți în vilă”
Laura Cosoi, aflată în vacanță în Portugalia, împreună cu familia ei, a povestit experiența pe care a trăit-o după pana de curent care a paralizat întreaga țară.
legume jpg
Leguma care „mănâncă" zahărul din organism. Menține glicemia stabilă
Există o legumă modestă, adesea prezentă în bucătăria tradițională, care ascunde beneficii remarcabile pentru sănătate – mai ales pentru cei care suferă de diabet sau doresc să își protejeze inima.
Rocky ASAP Beaqch Please 1920 x 1080 png
A$AP ROCKY vine la „Beach, Please!” 2025. Costineștiul devine scena hip-hop-ului global
Beach, Please! face din nou istorie! A$AP Rocky, superstarul global și unul dintre cele mai influente nume din hip-hop, confirmă oficial prezența la cea de-a patra ediție a festivalului.
Rocky ASAP Beaqch Please 1920 x 1080 png
Anunț exploziv: A$AP ROCKY vine la „Beach, Please!” 2025. Costineștiul devine scena hip-hop-ului global
Beach, Please! face din nou istorie! A$AP Rocky, superstarul global și unul dintre cele mai influente nume din hip-hop, confirmă oficial prezența la cea de-a patra ediție a festivalului.
boala Parkinson jpg
Comoția cerebrală crește riscul de Parkinson?
Chiar și o comoție ușoară poate crește riscul de a dezvolta această afecțiune neurologică în timp.