O boală a societăţii

Vlad ALEXANDRESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
cultura jpeg

Care este răspunsul societății la problema plagiatului? Mi se pare destul de limpede că plagiatul este o suferință a societății; este o boală a societății – atît a celor care practică plagiatul, pentru că ei nu știu să facă altceva (dacă ar putea, ar face), dar este și a celor care admit plagiatul: a profesorilor care își dau seama, pe colțul mesei, că ceea ce li s-a prezentat nu este în regulă, a comisiilor de licență, masterat sau doctorat, a diverselor comisii din minister care uneori refuză să analizeze o lucrare (cum s-a întîmplat în cazul dlui Gabriel Oprea).

Asta arată o suferință foarte profundă a societății: lipsa de reacție. Să ne gîndim atunci și la consecințele lipsei de reacție: plagiatul afectează grav competitivitatea. Oamenii care comit plagiate încearcă să obțină titluri academice care le vor folosi în cariera lor (pentru angajare, promovare, salarii mai mari). Obținînd aceste titluri, cum se spune în termeni juridici, drept foloase necuvenite, ei uzurpă locul altora, care au obținut aceste titluri prin mijloace cinstite. Plagiatul reprezintă, așadar, o încălcare a regulilor de joc din societate, a regulilor de fair play. Societatea trebuie să-și creeze anticorpii pentru a lupta împotriva plagiatului. Altminteri, se condamnă la ceea ce am trăit deja: un anumit tribalism în interiorul formațiilor doctorale. Căci despre asta este vorba: atunci cînd profesorul îl acoperă pe candidat, cînd comisia îl acoperă pe profesor, iar Senatul și comisia de etică a unei universități acoperă toate acestea, este o tribalizare a mediului universitar. Și un refuz al modernizării, ceea ce înseamnă transparentizare și acces pentru toată lumea la lucrările de doctorat. Eu sînt convins că societatea are în interiorul ei anticorpii pentru a lupta împotriva acestei suferințe, așa cum luptă și împotriva altor suferințe. 

(fragmente din intervenția de la dezbaterea „Copiatul la români”, organizată de Dilema veche la Biblioteca Națională, 28 noiembrie 2016)

Foto: adevarul.ro

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner titi aur jpg
Ce spune pilotul Titi Aur despre mașinile mici, cât sunt de sigure? Și Andreea Bănică se plimbă cu una: „Mă ajută să fentez traficul”
Ce spune Titi Aur despre mașinile mici, cât sunt de sigure? Și Andreea Bănică se plimbă cu una: „Mă ajută să fentez traficul”
Chihuahua erou elvetia jpg
Un chihuahua și-a salvat stăpânul căzut într-o crevasă! Echipele de intervenție nu puteau acționa fără el
Un cățeluș chihuahua a contribuit la salvarea stăpânului său, căzut într-o crevasă pe ghețarul Fee din stațiunea montană Saas-Fee, Elveția, vineri după-amiază.
Sorin Grindeanu FOTO Mediafax
Grindeanu cere „tăieri drastice de la cei care profită în mod injust de banii statului”
PSD consideră că este „absolut necesar” ca în al doilea pachet de măsuri pe care îl pregătește Guvernul Bolojan „să se regăsească tăieri drastice de la cei care profită în mod injust de din banii statului”, a afirmat marți, 8 iulie, președintele interimar al partidului, Sorin Grindeanu.
Ion Tiriac FOTO Profimedia jpg
Totul până la bani. Ion Țiriac a sărit peste finalul unui meci mare, ca să-și poată ridica avionul de la sol
Ion Țiriac (86 de ani) este un om de afaceri care își programează deplasările externe cu șase luni înainte.
Screenshot 2025 07 08 154655 png
Momentul șocant în care o tânără este băgată cu forța într-o mașină de doi indivizi, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
Doi bărbați au fost reținuți după ce au încercat să răpească o femeie de 29 de ani, în parcarea unui supermarket din municipiul Bacău. Mai multe persoane au auzit țipetele de disperare ale femeii, iar indivizii au fugit.
noul cod fiscal
Pachetul de austeritate al Guvernului Bolojan este pe placul UE. Consiliul nu a inițiat sancționarea României
Consiliul UE nu a inițiat sancționarea României pentru derapajul bugetar, după ce guvernul a adoptat pachetul de austeritate, dar i-a recomandat „să înăsprească într‑o măsură considerabilă politica bugetară”.
horoscop png
Horoscop miercuri, 9 iulie. Pierderi pentru Raci, Săgetătorii au planuri mari, noi surse de venit pentru Capricorni
Horoscop miercuri, 9 iulie. Universul ne oferă indicii clare despre ce contează cu adevărat: conexiunile autentice, echilibrul interior și deciziile inspirate.
Hotel Palace, foto Facebook jpg
Cât costă să dormi în hotelul din România cu 365 de ferestre, cât zilele anului. Are un frate geamăn în Elveția
Stațiunea balneo-climaterică Băile Govora, din județul Vâlcea găzduiește un hotel unic în România. În această clădire, soarele pătrunde în fiecare dintre cele 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului.
Parchetul European   EPPO Foto Euroactiv ro jpeg
Parchetul european deschide o anchetă asupra Frontului National din Franța și a aliaților săi pentru cheltuieli nejustificate
Parchetul European a deschis o anchetă ce vizează fostul grup Identitate și Democrație, din care făcea parte partidul liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen, suspectat că ar fi cheltuit ilegal peste 4,3 milioane de euro.