Nu există o cale europeană dată de la Dumnezeu

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Nu există o cale europeană dată de la Dumnezeu jpeg

Tipul dumneavoastră de discurs sugerează un acces de panică. Descoperim că românii ar fi mult mai eurosceptici în realitate, potrivit sondajelor, decît am crezut pînă acum, ceea ce este fals. Cîteva sondaje nu sînt indicatorii cei mai pertinenţi privind mersul lucrurilor în societatea românească în ceea ce priveşte relaţia cu celelalte ţări membre ale UE. Chiar şi această formulă – „o cale europeană sau o cale non-europeană“ – este cu totul falsă.

Dezbaterea, astăzi, trebuie să fie alta: ce facem cu proiectul european în continuare? Asta este marea problemă. Că nu există o cale europeană dată de la Dumnezeu. A existat un catehism al integrării, a existat o matrice intelectuală care a fost defectuoasă, ne-a dus într-un impas. În momentul de faţă, căutările sînt teribile pentru că nu avem răspunsuri bine conturate la problemele mari ale UE. Aş face cîteva remarci: 1) aceste sondaje, de fapt, exprimă interogaţii fireşti într-o societate democratică. Nu putem să aşteptăm ca cetăţenii români să fie precum o mulţime care intră într-o biserică şi ascultă o predică. Aşa ceva nu se poate, şi peste tot în Europa există un tumult extraordinar, sînt puse în discuţie lucruri importante. Există o respingere chiar a unor segmente importante ale formaţiunilor politice clasice, se vorbeşte despre un deficit demografic şi în relaţia Bruxelles-ului cu celelalte capitale, dar şi în relaţia dintre establishment-ul politic şi cetăţeni. Se vorbeşte, de multă vreme, de ani buni înainte de izbucnirea crizei, deci consider că aceste sondaje sînt o trezire la realitate, în ceea ce ne priveşte.

La ce ar fi trebuit să ne aşteptăm? Să vedem 80%, 90% susţinere faţă de un proiect european care era înţeles de mulţi numai ca simpla circulaţie a forţei de muncă? Aici avem nevoie de luciditate.

A doua remarcă pe care vreau s-o fac, şi asta vine din dezbaterea publică din Europa, este să încercăm să desluşim ceea ce ţine de o criză – eu o numesc a unui tip de capitalism –, deci în modul în care au evoluat structurile economice în ultimele decenii şi care au condus la ceva fără echivalent de la marea recesiune încoace. Este un fenomen pe care economiştii care urmăresc cu atenţie şi care ştiu despre ce este vorba, înţeleg că va dura.

Sînt schimbări adînci care vor marca viaţa oamenilor şi care încordează în mod extraordinar structurile, nu numai de guvernanţă, structurile de funcţionare în UE. Deci ar trebui să vedem ce ţine de criza financiară, economică şi socială, fiindcă nu în mod întîmplător azi discutăm de nevoia unui pact economic care să însoţească pactul fiscal, care vine dintr-o citire unilaterală şi, în opinia mea, inadecvată a crizei zonei euro. După părerea mea, am avea nevoie şi de un pact social-politic, pentru că eu cred că UE este minată şi de un mare deficit de încredere, este minată de ceea ce putem numi un mare deficit de corectitudine în împărţirea poverii, a ajustării, care trebuie să fie judecată şi în relaţiile dintre ţări, dintre state şi în interiorul spaţiilor naţionale. Dacă nu există încredere, nu există corectitudine, va fi foarte greu să reformezi şi să faci structurile de guvernanţă să funcţioneze bine. În ceea ce priveşte avantajele pentru România, aici sînt în relaţie, să spunem, izomorfică cu dl ministru Orban şi cu dl Niculae Idu. Eu cred că avantajele sînt foarte mari pentru România. Nu trebuie să construim un contrafactuar. România, dacă era în afara Uniunii Europene, nu era avantajată nici pe departe, deşi eu fac parte dintre cei care consideră că a avea politică monetară autonomă, a nu fi în zona euro sînt un mare plus în zilele noastre. Ţările care nu au spaţiu de manevră, mai ales cele care nu au economii competitive, sînt aproape blestemate. Şi de aceea noi avem un mare avantaj şi trebuie să capitalizăm acest spaţiu de manevră.

Pe de altă parte, UE nu numai că ne-a ajutat să avem primenire instituţională atîta cîtă a fost, dar ne-a ajutat şi în momente extraordinar de critice, cum s-a întîmplat în iarna lui 2008 – primăvara lui 2009. Ceea ce trebuie iar subliniat este faptul că funcţionarea unei economii libere, a unei societăţi deschise aduce foarte mult cu ceea ce noi, în general, punem sub această căciulă a integrării europene. Integrarea europeană într-o mare măsură este o suprapunere cu funcţionarea unei economii libere pe continentul european. În opinia mea, datele îngrijorătoare vor deveni mai obsedante pentru noi, aşa cum sînt şi în Europa dacă criza din zona euro nu-şi va găsi răspunsul adecvat.

Eu cred că nici pactul pentru creştere nu este suficient, aş evoca nevoia unui pact politic prin care liderii europeni să vorbească cu mai multă onestitate despre problemele crizei economice, financiare, problemele crizei zonei euro, şi din motive legate de nevoia de a stopa evoluţiile care aduc aminte de strigoii trecutului: xenofobie, şovinism, extremism de stînga şi de dreapta, care prefigurează un viitor foarte incert şi pentru aşa ceva ar trebui ca discursurile naţionale să fie şi europene. Eu vă mărturisesc că sînt îngrijorat dacă alegerile prezidenţiale sau parlamentare în ţările membre ale Uniunii Europene se vor încheia cu propoziţii de genul: Trăiască ţara mea! Trăiască republica mea! Eu aş fi fericit să văd că atunci cînd se spune, şi am tot respectul pentru Franţa, prietenii şi colegii mă cunosc, împărtăşesc mult din anxietăţile cetăţenilor francezi, dar cînd ai un discurs care împarte o ţară între cetăţeni buni şi cetăţeni răi şi totul se rezumă la: Vive la République! Vive la France!, unde este Europa? Asta este. Bugetul Uniunii Europene este insignifiant, în fapt. Nu există buget al zonei euro. Rezolvările sînt prin excelenţă naţionale. Deci dacă nu se va profila şi o cale europeană mai clară, eu zic că va fi rău. Discuţia, şi la noi, şi în altă parte, trebuie să fie despre ce cale europeană urmează. Nu dacă va fi calea europeană sau nu va fi aşa ceva. O politică publică nu se face numai pentru cercuri de afaceri şi pentru a linişti pieţele financiare. Deci acest dialog trebuie să fie între structurile de guvernămînt, cetăţeni şi cercurile de afaceri. Şi această discuţie este valabilă, sigur, mutatis mutandis, şi pentru România. Rezultatele din sondaje sînt fireşti în condiţiile date. Era normal ca mai buna informare a cetăţenilor români şi bombardamentul de ştiri privind criza din zona euro, criza financiară să influenţeze şi modul în care oamenii răspund la întrebări.

Daniel Dăianu a fost ministru de Finanţe şi europarlamentar.

Emisiunea "Punerea pe gînduri", de la RFI România, din 31 mai 2012. Invitaţii lui Laurenţiu Diaconu-Colintineanu în studioul RFI România au fost: Cristian Ghinea, jurnalist Dilema veche, Gabriela Drăgan, directorul Institutului European şi Dumitru Sandu, sociolog.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Spaţii industriale
România, din ce în ce mai atrăgătoare pentru firmele care vor să se relocheze
România atrage tot mai mult interesul investitorilor care se uită la Europa Centrală și de Est pentru spații industriale sau de birouri, parțial și datorită stimulentelor guvernamentale care pot acoperi până la 70% din costurile eligibile.
RusIa a anexat Crimeea în 2014 FOTO Shutterstock jpg
Ar fi putut Ucraina să oprească anexarea Crimeei în 2014? Șirul de evenimente care a pecetluit soarta peninsulei
„Nimeni nu-i cere (președintelui Volodimir) Zelenski să recunoască Crimeea drept teritoriu rusesc, dar dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă niciun foc de armă?”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social pe 23 aprilie.
retroparada primaverii 2025 slatina olt   foto alina mitran (13) jpg
Cum arată „mașina președinților”, bătrâna Minerva. Retro Parada Primăverii a adus mașini de legendă în Slatina
Exponatele dintr-un muzeu pe roți au putut fi admirate recent, la Slatina, la încă una dintre expozițiile colecționarilor pasionați, exemplarele afișate cu mândrie stârnind admirația, deseori reținută, a adulților și exclamațiile celor mici.
Jack Barsky foto LinkedIn jpeg
Cum să fii cu adevărat influent ca manager. Sfaturile unui fost spion KGB
Jack Barsky, unul dintre cei mai cunoscuţi foşti spioni KGB, stabilit în SUA de peste patru decenii, a prezentat pe pagina sa oficială de LinkedIn un set de reguli pe care trebuie să le respecte managerii de companii pentru a fi cu adevărat influenți.
Cusca de la Zoo Hunedoara  Foto Daniel Guta jpg
Românii nu mai îndrăgesc grădinile zoologice. Șirul de incidente uluitoare care le-a știrbit popularitatea
Mai populare în comunism, multe grădini zoologice din România au ajuns adesea comparate de activiștii pentru protejarea animalelor cu „închisori”. Astfel, percepția românilor s-a schimbat, cu timpul, iar unele grădini zoo se pregătesc să renunțe la animalele mari.
blockchain webp
Domeniul care ar putea genera 1 milion de locuri de muncă până în 2030. Ce salarii se oferă
Peste 1 milion de locuri noi de muncă ar putea fi generate până în 2030 într-un domeniul al tehnologiei, egalând actualul boom de recrutare din industria AI, cu salarii care vor rivaliza cu cele ale inginerilor AI de top de la companii precum OpenAI.
dacia militie germania foto mobile de jpeg
O Dacia 1300 utilizată de Miliția comunistă în România se vinde în Germania. Cât cere proprietarul
De câteva săptămâni, pe unul dintre cele mai căutate site-uri de vânzări automobile second-hand și vintage din Germania - mobile.de – un pasionat colecționar neamț a scos la vânzare o inedită mașină Dacia 1300, fabricată în urmă cu aproape 50 de ani în uzina Dacia din Mioveni.
Doina Cornea (20) jpeg
4 mai: Ziua când a murit Doina Cornea, cel mai important dizident român anti-ceauşist
În anul 2018, pe 4 mai, a murit disidenta Doina Cornea. Tot pe 4 mai a murit compozitorul George Enescu și s-a născut cântăreața Mihaela Runceanu.
cfr cluj fb jpg