Nu e sigur că Woodstock a existat

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Nu e sigur că Woodstock a existat jpeg

Probabil că o să fim mulți cei care vom scrie despre Woodstock și despre aselenizare. În aceeași poveste. În aceeași încercare de a lega ceva, la aniversarea asta dublă, care se pierde printre multe alte știri. Concurența e enormă în 2019. Cu toate că 1969 e un an deja bine fixat în legendă. La viteza cu care se întîmplă lucrurile acum, și la felul în care gîndesc oamenii foarte tineri „din ziua de azi”, evenimentele mărețe petrecute în acel an s-au topit într-un timp care ține de noua mitologie. Anul acela e, în cheia unui tip de percepție de la ora asta, foarte departe în trecut. E anul în care s-a născut Internetul, dacă înțelegem prin „naștere” primul mesaj trimis de la UCLA la Stanford, și interconectarea computerelor de la patru universități americane. Pentru unii, într-un mod foarte justificat, acesta e anul în care începe noțiunea de istorie inteligibilă. Într-un anume fel, e foarte cețos ca prezență, un soi de respirație dinaintea pornirii mecanismului unei lumi. Dar e clar că există cu precizie, ca moment de start al epocii actuale. Sau măcar ca unul dintre momentele odată cu care începe o eră. E foarte posibil ca un tînăr de azi, o persoană pînă în 30 de ani, să zicem, să-i vadă pe Paul McCartney, Jimmy Page sau Roger Waters (deși toți trei sînt în viață), exact așa cum îi vedeam la 20-30 de ani, noi, cei născuți la sfîrșitul anilor ’60, pe Baudelaire, Rimbaud sau Verlaine. Distanțele în timp nu mai sînt deloc ce erau odată. Însăși natura asupra percepției timpului s-a schimbat profund.

Deschizi computerul. Te-apuci să cauți pe Wikipedia ce s-a întîmplat în 1969. Și te trec fiorii. Pentru că e un an foarte spectaculos, în spiritul întregii perioade a anilor ’60-’70.

The Beatles înregistrează Abbey Road, fac celebra fotografie de la trecerea de pietoni, iar la scurt timp intră împreună, pentru ultima oară, într-un studio. Jan Palach își dă foc în Piața Wenceslas din Praga. Richard Nixon depune jurămîntul, ca cel de-al 37-lea președinte american. Elvis își face revenirea în studiouri, și înregistrează From Elvis to Memphis. Are loc zborul inaugural Boeing 747 „Jumbo Jet”. Se fac primele teste de zbor cu Concorde. Au loc ciocniri militare la granița dintre China și Rusia. Sirhan Sirhan recunoaște că l-a ucis pe Robert F. Kennedy. Intră în sălile de cinema Midnight Cowboy de John Schlesinger. Are loc primul concert Blind Faith. Charles de Gaulle demisionează din funcția de președinte al Franței. Încep primele manifestări publice de revendicare a drepturilor pentru persoanele gay.

Şi încă. Misiunea Apollo 11 ajunge în siguranță pe suprafața Lunii. Asta în timp ce rușii, la rîndul lor, desfășoară o sumedenie de misiuni și premiere spațiale, însă toate sînt puse în umbră de succesul aselenizării americane. Aproape o lună mai tîrziu, are loc festivalul de la Woodstock. Se difuzează, la CBS și BBC, primele episoade din Scooby-Doo și Monthy Python’s Flying Circus. Led Zeppelin lansează Led Zeppelin II. Pink Floyd lansează Ummagumma. Americanii trimit cu succes încă un echipaj pe Lună. Lui Charles Manson i se permite să se apere în instanță de unul singur, în procesul oribilelor crime din cazul Tate-LaBianca. Are loc prima trimitere a unui mesaj într-o rețea de calculatoare. Printre multe alte viitoare supercelebrități, se nasc: Marilyn Manson, Michael Schumacher, Dave Grohl, Gabriel Batistuta, Jennifer Aniston, Darren Aronofsky, Javier Bardem, Alexander McQueen, Mariah Carey, Wes Anderson, Cate Blanchett, Steffi Graf, Ice Cube, Edward Norton, Jack Black, Catherine Zeta-Jones, Matthew McConaughey, Gerard Butler. E un an foarte agitat, cu o mulțime de evenimente, un context febril, unde e mai mult decît evident că se plămădește o generație nouă, cu ecouri puternice în anii care aveau să vină.

La aproape un sfert de secol după încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial, SUA devin scena planetară care confiscă absolut tot. Spectacolul, actul artistic de prim-plan, de orice natură va fi fiind acesta, nu are ecouri internaționale consistente dacă nu e confirmat cumva în America. Ideea de putere economică a show-ului, sumele amețitoare, campaniile gigantice de lansare, adevărata industrie de comunicare, coloșii media, toate mecanismele de punere fulgerătoare în practică, tehnologia și filozofia noii societăți de consum, în toată dimensiunea ei gigantescă, sînt în plină facere, peste Atlantic, în acea perioadă. E un alt fel de explozie a unui alt fel de Belle Epoque. O energie fabuloasă, oprită brutal de Primul Război Mondial. Ceva ce nu a apucat să se consume nici între războaie are abia acum suficient spațiu și timp să se exprime. E o energie umană a descoperirii infinitelor posibilități ale definirii și practicării libertății. Iar felul acesta de elan și tipul de vitalitate pe care îl generează formează combustibilul necesar pentru a pune în mișcare toate motoarele, fie ele abstracte, fie concrete, ale unei epoci. O epocă ale cărei imagini iconice de desprindere și plecare la drum în istorie, sînt decolările cu succes ale misiunilor spațiale americane, și mulțimea greu de cuprins în cuvinte, adunată în august 1969, vreme de trei zile, pe terenul fermei de produse lactate a lui Max Yasgur, la White Lake, Bethel, lîngă Woodstock, New York.

Ambele imagini au în ele, în conținutul lor adînc, o doză de neverosimilitate foarte complexă. Sînt momente și evenimente cu dimensiuni copleșitoare. Nu e foarte ușor, omenește vorbind, să le metabolizezi. Ființa umană pășea pe solul unei alte planete. Apoi, la mai puțin de o lună, sărbătorea, adunînd aproape o jumătate de milion de indivizi, consfințirea noii condiții a ceea ce numim „specie umană”. Liberi de orice constrîngeri, purtați pe aripile unor fenomene artistice și sociale pline de culoare și de vitalitate, într-un număr nemaivăzut pînă atunci, tinerii unei epoci se adună într-un loc, pentru trei zile, celebrînd deschiderea porților unei ere noi. Mișcările de stradă ale unor grupuri mari de oameni, atît în Europa cît și peste Atlantic, cu cîțiva ani înainte, dar mai ales în 1968, au pregătit din plin momentul acesta. Multe diferențe politice subtile, între aselenizare și Woodstock, se pierd atunci cînd te raportezi la dimensiunile omenirii de la acea oră. Ambele acte sînt niște declarații excepționale ale ființei umane. Una e plecarea în explorarea lumilor de dincolo de planeta noastră. Cealaltă e afirmarea unui tip de demnitate a condiției de om liber. Una dintre pietrele de hotar ale unei noi și complicate perspective a înțelegerii libertății și condiției contemporane a ființei umane, aici, pe planeta pe care încă o locuim.

Ca decolarea unei rachete

Ca orice șoc, ca orice gest tare, fundamental, și aceste două afirmații au avut parte de reculuri pe măsură. E ca și cînd ai trage două salve, cu niște tunuri de dimensiuni colosale. Aerul se tulbură, suflul reculului modifică orice contur, totul se zguduie. Izbești realitatea, iar ea îți răspunde cu un recul pe măsura forței cu care ai izbit-o. Aselenizarea încă e neverosimilă pentru mulți. Teoriile conspirației au înflorit prosper pe toate cîmpurile de gînduri ale lumii. Omenirea simte ceva organic, dar nu știe să spună asta într-un singur fel. O spune în toate chipurile cu putință, pentru că e ceva cu o încărcătură emoțională enormă care, poate, nici măcar azi nu s-a consumat complet. Ființa umană a ieșit, destul de brusc la scara istoriei, dintr-un fel de țarc. S-a uitat în toate direcțiile. Iar sentimentele acelea de libertate și de... nu știi ce să faci mai întîi au fost atît de prezente încît s-au manifestat într-o multitudine de gesturi. Prin fire mai mult sau mai puțin vizibile, toate au fost cumva legate între ele. Iar perioada istorică în care s-au petrecut a fost una foarte scurtă. Ca decolarea unei rachete. O cantitate incomensurabilă de energie emoțională s-a răspîndit în lume. Și s-a scurs ca un fluid nebun în muzici, în cărți, în spectacole, în filme, în arte vizuale, în noi reguli și convenții sociale, în noi tipuri de războaie, și în noi modalități de împărțire a taxelor planetare de protecție.

Pentru unii, momentul aselenizării e încă ceva de neacceptat. Pur și simplu nu s-a petrecut. Pentru alții, e doar o înscenare care maschează un fenomen început de multă vreme. Pregătirea unora, a celor foarte bogați și privilegiați, de a părăsi planeta asta, care e pe ducă. Pentru cei care cred așa ceva, pe Lună există deja colonii vaste, pe fața nevăzută a satelitului nostru natural, înconjurate de sere enorme, în care crește hrana celor ce se vor muta acolo, atunci cînd va fi cazul. Pentru alții, e complet neverosimil ca inițiatorii fenomenului de la Woodstock să nu se fi ales cu mare lucru, după ce au avut în mînă aproape jumătate de milion de oameni. Aici încep primele controverse. Au făcut ăia bani? S-au îmbogățit doar din drepturile pe care le-au valorificat după aceea? Ce-a fost Woodstock, de fapt? Pentru că, printre cantitățile alea de alcool și de droguri, care mai ușoare, care mai grele, e foarte dificil să spui ce s-a întîmplat în amănunt acolo. Mulți dintre artiștii măreți care au fost la fața locului nu-și mai amintesc mare lucru, din aceleași motive. Au rămas filmările, cîte au fost, înregistrările, poveștile martorilor oculari. Există însă și umbra firească a unui anumit soi de insatisfacție. Gîndul că totul parcă a fost un vis, absolut imposibil de replicat în lumea reală.

Unde, cînd, cum, în ce condiții mai poți aduna azi o jumătate de milion de oameni, din care cei mai mulți să nu plătească bilet, dar să vadă și să audă, ca la ei în curte, o bună parte din spuma muzicală de un anume gen a epocii? Cum se mai poate reconstitui, fie ritualic, fie și cît se poate de practic, la o dimensiune rezonabilă, muntele de emoție prăvălit atunci peste lumea prezentă? Pe un forum, mai mulți indivizi care au fost la Woodstock, apoi s-au retras în sudul Cretei, pe la Matala și Palaiochora, vorbesc despre vremurile alea. Toți recunosc că se fabulează enorm. Că ei înșiși se află în situația asta. Cei mai mulți încearcă să recompună amintiri, cu ajutorul altora, care erau mai treji în anumite momente. Unii vorbesc despre o apariție de cîteva zile a lui Joni Mitchell, pe-acolo, prin sudul Cretei, în perioada aceea cu valențe mistice, de după Woodstock. Mitchell nu a ajuns să cînte la Woodstock. Dar e o figură de pe cupola cu chipuri de sfinți ai momentului. Dezbaterea de pe forum e fascinantă. O fi fost printre ei, atunci, în Creta? N-o fi fost? Unii jură că ea era, că a și cîntat nopți bune, la foc, alături de oameni care se recunosc acum în mesaje, și încearcă să umple golurile de memorie pe care le-au lăsat zborurile în stări alternative de percepție. E fascinant să asiști la așa ceva. Pare un delir, dar e o încercare de retrăire firească și superbă.

Iar doza de pragmatism a acelor momente nu e inexistentă. Și pe vremea aceea banii și profitul erau chestiuni foarte importante. Festivalul, în sine, ar fi trebuit să fie un mare succes comercial. N-a fost. Filmul și înregistrările sînt altă poveste. Însă diferența față de felul în care vedem lucrurile acum e extrem de mare. Woodstock și lumea acelei perioade, chiar dacă sînt scufundate în fum de cînepă, în alcool și în toate substanțele care te mută cu mințile în alte universuri, sînt evenimente încărcate de foarte mult suflu al emoției. Unii i-ar spune chiar, pur și simplu, suflet.

Mulți văd vremurile acelea, nu atît de îndepărtate în timp, ca pe unele aurorale, cu dimensiuni autentic mistice pentru epoca pe care o trăim. Și, ca orice început de lume, sau ca orice decolare reușită spre necunoscutul de dincolo de planeta noastră, totul devine metaforă. Pierde mult din doza de „realitate reală” cu care a venit pe lume. E prilej de aniversare, dar și de comemorare a unei lumi. E un soi de „înviere”, în care vrem să credem, dar la gîndul căreia, deseori, zîmbim complice.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.